Există atâtea metode de a ne dezvolta și de a îngriji atât de frumusețea noastră fizică, cât și de cea interioară: diete, alimentație sănătoasă, cosmetice organice, activități sport, cursuri, seminare, traininguri, călătorii și vacanțe etc. Astăzi vorbim despre Yoga. La început, ar părea o pierdere de timp sau o simplă relaxare a mușchilor, însă yoga înseamnă mult mai mult, oferind o mulțime de beneficii organismului tău și dezvoltării tale personale.
Ce este yoga?
Este o școală tradițională a hinduismului, bazată pe meditație și pe autocunoaștere. În India, Yoga este privită ca fiind un mijloc de desăvârșire atât fizică, cât și spirituală. Este un sistem filosofic indian foarte vechi, bazat pe o tradiție milenară, cuprinzând exerciţii spirituale şi fizice, care influențează, întâi de toate, conştiinţa. Aceste exerciții nu sunt întâlnite doar la hinduşi, dar sunt practicate cu success în toate ţările lumii.
La ce ne ajută yoga?
Specialiștii spun că aceste exerciții au anumite beneficii fizice. În primul rând, ne asigură o respirație mai ușoară. Cu siguranță, mulţi dintre noi ne confruntăm cu probleme de respirație, pe care le ignorăm, de cele mai multe ori. Totuși, ar fi bine să nu trecem cu vederea acest detaliu și să întreprindem ceva. În ajutor ne vin exercițiile de respiraţie sau Pranayama, care reprezintă unul din pilonii yoga, pentru că o respirație bună și corectă stă la baza efectuării celorlalte seturi de exerciții. Pranayama ne ajută să avem o funcționalitate maximă a plămânilor, să ne curățăm căile respiratorii şi chiar să ne calmăm întregul sistem nervos.
Pe lângă Pranayama, yoga mai cuprinde şi exericţii de curăţare, numite Kryia. Cu ajutorul acestor exerciţii îţi vei curăţa şi purifica stomacul, colonul, pasajului nazal, organele abdominale şi căile respiratorii.
Yoga mai presupune şi diferite pozitii ale mainilor si ale corpului numite Mudre. Mudra reprezintă un gest cu semnificaţii simbolice, caracterizat printr-o anumită poziţie a degetelor. Ea te ajută să scapi de stres, de anxietate sau de oboseală, te umple de putere interioară, armonie şi linişte sufletească. Există mai multe poziţii ale degetelor, pe care le utilizezi în funcţie de problema pe care doreşti să o tratezi – înlăturarea despresiei, îmbunătăţirea memoriei, căpătarea unei atitudini pozitive şi eliberarea de gândurile negative sau mai bine zis – educarea gândurilor, îmbunătăţirea tonusului, fortificarea sănătăţii etc.
O chestie interesantă, afirmată de practicienii de yoga este că există cinci poziţii ale degetelor care îţi menţin sănătatea inimii şi pot fi practicate alături de antrenamentele cardio. Persoanele care au boli cardiace sau hipertensiune ar trebui să practice aceste exerciţii ale degetelor timp de 30 de minute pe zi, împărțite în două sesiuni egale.
Yoga mai conţine şi exerciţii pentru menţinerea energiei, care se numesc – Bandha. Acestea sunt binevenite pentru dimineţile în care eşti cam leneş și vrei să te încarci cu energie. Practica sistematică a acestei tehnici are ca efecte atât eliminarea constipaţiei cronice şi a indigestiei, cât şi întărirea musculaturii abdominale, îmbunătăţind silueta, ceea ce îşi doresc toate femeile. Deși mulţi contestă rolul acestor exerciţii în slăbit, totuşi, practicare lor intensă şi sistematică aduce rezultate.
Yoga este o întreagă artă. Trebuie să intri în esenţa ei atunci când practici aceste exerciţii, pentru că, spre deosebire de sport, unde este nevoie de o implicare maximă a trupului, la yoga, cel mai important este să te implici cu tot sufletul. Numai atunci exerciţiile vor avea rezultatul aşteptat, în acest fel vei reuşi să oferi tonus și îngrijire corpului tău.