Acasa » Golirea creierului

Am ajuns si la finalul seriei de articole despre curatenia de primavara! Va invit sa cititi articolele anterioare daca nu le-ati citit deja: Gunoi sau pietre pretioase, Lasa deoparte gunoiul din viata ta inainte sa ti-o umpli cu vise, Ce mi-am mai pus azi in cos.

Ne-am vazut viata plina cu o gramada de lucruri pe care le-am definit ca… GUNOI. Am identificat cu ce ne umplem cosul in fiecare zi. Ei bine, e momentul sa gasim solutii.

Vom defini cu termenul „golirea creierului” transferul unei cantitati semnificative de informatii de la o persoana la alta sau la o foaie de hartie.

Despre „Golirea Creierului” au scris mai multi: Eben Pagan, John Reese, etc. Cert e ca niciunul dintre acestia nu a inventat tehnica. De fapt, totul se reduce la a scrie tot ce-ti trece prin minte pe o foaie de hartie – ca sa-ti poti face curatenie in cos/in viata. Ideea e sa scrii tot ce te preocupa pe o bucata de hartie ca sa incetezi sa te mai gandesti la acel lucru. Noi, oamenii, avem o gramada de lucruri pe care trebuie sa le tinem minte, cu atat mai mult daca avem si o familie.

Sa facem un mic exercitiu. Aduceti-va aminte cum e sa te intorci dintr-un concediu prelungit. Desi venim cu sufletu-n vant, gata de atac, proaspeti precum niste picaturi de ploaie, de indata ce intram in curte ne napadesc sarcinile: iarba a crescut enorm de mult, florile din casa sunt aproape ofilite, hainele murdare nu mai incap in cosul de haine, s-a spart o teava cat am fost plecati, facturile nu mai incap in cutia postala… si toate astea fara sa punem la socoteala sarcinile de serviciu.

Bineinteles ca nu reusim sa facem tot ce e mai sus in ziua in care am ajuns. Le facem pe rand, cat putem. Ne apucam de lucru la calculator in timp ce tot felul de mici sarcini pe care inca nu le-am facut ne fulgera mintea. Mergand prin casa, tot felul de mici lucruri ne amintesc de ceva ce trebuie facut – maine sau saptamana urmatoare. Toate astea cauzeaza mult stres pentru ca creierul resimte presiunea de a fi nevoiti sa facem ceva fara sa reusim sa facem imediat.

Cum sa-ti golesti creierul

Tot ce trebuie sa faci este sa iei o foaie de hartie, sa te asezi si sa scrii toate lucrurile pe care ar trebui sa le faci. Eben recomanda sa scriem toate lucrurile la care ne gandim, nu doar sarcini de facut.

Acest prim pas iti va lua ceva timp, poate chiar ore daca ai multe pe cap. Odata scrise pe foaie toate cele, se poate sa te simti ceva mai bine pentru ca nu le mai ai pe creier. Poti sa lasi foaia aceea sa resimta responsabilitatea. Gasesc partea asta foarte linistitoare si… chiar merita efortul!

Cu tot continutul gandurilor care nu-ti dau pace pe hartie, urmatoarea ta sarcina va fi sa le organizezi. Fa un TOP 10 al lucrurilor ce trebuiesc finalizate imediat si concentreaza-te pe rezultate. In plus, noteaza cu o bifa tot ceea ce nu se poate finaliza pentru ca nu ai control asupra acelor lucruri. Lasa-le pe hartie, nu te mai ocupa de ele.

Daca vrei sa-ti cresti productivitatea, va trebui sa-ti identifici obiectivele majore pentru urmatoarele cateva luni si sa-ti prioritizezi astfel „gandurile” de pe lista. Daca vrei doar sa faci „curatenia de primavara”, organizeaza-ti ssarcinile si stocheaza-le pe hard-ul extern – foaia de hartie, ca sa nu-ti mai bati capul cu ele.

Poti sa faci o singura sesiune mai lunga de golire. Fa-ti lista cu tot ce ai pe creier la momentul acela si apoi organizeaza-ti gandurile pe categorii: familie, job, afacere, casa, etc. Apoi poti sa le prioritizezi in functie de ceea ce ti-ai propus pentru viitorul apropiat. Nu-ti mai ramane decat sa te intorci la foaie din cand in cand sa bifezi ce ai reusit sa faci – o activitate cu satisfactiile ei.

Cred ca e o tehnica utila pentru noi toti. Poate chiar mai utila pentru cei dintre noi care suntem… „control freaks”. Poate e mai bine sa te apuci de treaba imediat, nu lasa sa-ti mai stea si asta pe creier. Acorda-ti o ora sa-ti golesti mintea. Nu uita: e important sa lasi lucrurile, sa dai drumul „gandurilor” odata ce le-ai abandonat pe hartie. Apoi te vei baza pe lista cu prioritati, nu pe stoarcerea creierului de energie.

Asigura-te ca scrii totul pe hartie – de la micile lucruri precum „sa iau paine” la cele mai importante precum „sa citesc despre curatenia de primavara pe Empower.ro”! :)

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

  1. Foarte util articolul.

    De mult incerc sa aplic aceasta metoda a ”golirii creierului”, insa tot aman.

    Dar, acum chiar voi aplica, mai ales ca in articol, mi se spune si cum.

    Multumesc, Sergiu.

    O primavara frumoasa si… curata!

    Alina Tutu

  2. „Golirea creierului” este un concept interesant si logic. Sunt perfect de acord cu stabilirea si realizarea lucrurilor prioritare.
    Nu sunt insa de acord ca acesta golire a creierului ajuta la eliminarea stressului pentru ca :
    Stressul este un factor emotional si nu logic sau rational.Acesta apare ca urmare a unei perceptii pe care o avem dintr-o anumita imprejurare si tine strict de tiparele noastre comportamentale si nu de apsectul logic, de problema obiectiva care o avem de rezolvat. Astfel unii sunt calmi si productivi desi au o gramada de lucruri de facut (si pentru ca si-au stabilit clar prioritatile) iar altii sunt stressati pana la disperare desi au incomparabil mai putine lucruri de facut.
    De asemenea este imposibil sa-ti golesti creierul de ganduri (avem cateva mii de ganduri importante in fiecare zi) pentru ca mintea le creeaza in continuu.

    Tot ceea ce putem face este sa ne schimbam raspunsul emotional pe care il avem fata de gandurile noastre intr-un mod care ne este mai avantajos.

    Si ar mai fi ceva pentru „control freaks” (chiar si eu ma surprind uneori :) ) : intuitia ce deriva din experienta este de multe ori mai importante decat lista de spalatorie pe care am realizat-o mai anterior (si care trebuie! respectata cu sfiintenie).
    Este destul de contraintuitiv sa actionezi corect – intuitiv este sa „te infigi cu capul in perete” respectand un plan logic neadaptat insa la schimbarile din realitate.

    Insa succesul apare de multe ori planificand rezultatul final si nu neaparat fiecare pas intermediar care trebuie „sa fie perfect”.

  3. Interesant… Oare e ăsta un motiv pentru care am blog şi scriu pe el?… Nu m-am gândit niciodată la asta.
    Surprinzător este că folosesc principiul tău de mult timp. Şi într-adevăr când vreau să găsesc ceva e parcă mai simplu dacă îl caut pe calculator, după dată sau alţi factori decât să îmi chinui mintea să îşi amintească anumite aspecte. Mai ales că de obicei detaliile se pierd în timp.
    P.S. Am şi foi de hârtie scrise, dar (recunosc!) nu sunt puse în ordine şi îmi ia destul de mult să le găsesc.
    P.S.S. Am citit toate articolele talelegate de acest subiect, Sergiu şi mi-au plăcut foarte mult. De altfel aproape toate subiectele abordate aici pe site mă ating cu câte ceva. Mă bucur că existaţi şi ţineţi-o tot aşa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!