6

10 sfaturi pentru combaterea oboselii

Criza, goana dupa bani si avere, slujba stresanta si, in general, viata de zi cu zi ne fac ca in fiecare seara sa ne intoarcem acasa franti de oboseala cu indeajunsa energie pentru a lua cina si… a cadea la pat.

Dar, tinand cont de urmatoarele sfaturi, lucrurile se pot schimba, transformand seara ta intr-una plina de vitalitate si… bucurie.

1. Dormi intre 7 si 8 ore pe noapte. Aceste ore sunt necesare pentru a oferi corpului si mintii posibilitatea de a se regenera. Daca nu este foarte frig afara, lasa geamul intredeschis pentru a permite aerului noptii (care este de obicei mai curat decat cel din timpul zilei) sa intre in dormitor.

2. Mananca 5 portii de fructe si legume in fiecare zi. Fructele si legumele ofera corpului doza necesara de vitamine si minerale. Cu cat mai variate, cu atat mai bine. Nu degeaba se spune in popor ca „an apple a day keeps the doctor away”.

3. Nu fa nimic timp de 15 minute in fiecare zi. Acest timp il poti petrece uitandu-te pe geamul de la birou sau savurand o cana de ceai sau cafea. Cu toate ca pare un timp foarte scurt, aceste 15 minute te vor ajuta in procesul creativ in care vei fi angajat in restul zilei si iti vor „reincarca bateriile”. Pentru cunoscatori, privitul pe geam sau cafeaua pot fi inlocuite cu 15 minute de meditatie.

4. Fa o plimbare de cel putin 15 minute zilnic. Promenada te va ajuta la eliberarea mintii de energia negativa acumulata pe timpul zilei. De asemenea, exercitiul fizic necesar promenadei iti va arde si cateva calorii. Iar daca este soare, vei beneficia si de o doza de vitamina D.

5. Fa sport timp de cel putin 20 de minute, de trei ori pe saptamana.6. Du-te la sala de forta o ora pe saptamana. Daca esti incepator, cauta-ti un partener cu care sa te antrenezi, scazand astfel riscul accidentelor. Pe langa caloriile arse, trasul de fiare iti va da si un sentiment de satisfactie in fiecare dimineata cand te vei uita in oglinda.

7. Fa-ti timp in fiecare zi pentru cei pe care-i iubesti. Nu trebuie sa mergi la cine romantice in fiecare seara. Este de ajuns si o atingere a mainii, o privire zambitoare, o intrebare inocenta despre cum a fost ziua partenerului. Daca locuiesti singur, poate ai un catel sau o piscica cu care pot schimba cateva vorbe…

8. Zambeste zilnic. Practic, incearca sa ai o atitudine pozitiva fata de viata. Nu vor merge lucrurile prost pentru totdeauna!

9. Bea intre 2 si 3 litri de apa zilnic. Corpul nostru contine 60-70% apa. Acesta este folosita pentru a regla temperatura corpului, pentru circulatia hranei si a oxigenului, pentru protectia incheieturilor si a organelor interne si pentru eliminarea deseurilor. Deci, atentie la deshidratare!

10. Citeste in fiecare zi cate 10-15 minute inainte de culcare. Citeste orice, dar citeste. Te asigur ca, peste doua saptamani, cand vei termina cartea, vei simti o bucurie interioara care iti va da forta de munca si te va ajuta sa visezi in continuare. In caz ca nu sti ce sa citesti, gasesti pe bookblog.ro o multime de recomandari.

Acest articol a fost inspirat de advertorialul Today have you laughed yet? publicat in fascicolul MyLife al cotidianului The Bangkok Post (2-8 aprilie 2009).

Lectura placuta si somn usor!

Click Here to Leave a Comment Below 6 comments