Acasa » 3 greseli majore pe care le facem cand vine vorba de bani (III)

3 greseli majore pe care le facem cand vine vorba de bani (III)

In acest articol voi vorbi despre a treia mare greseala pe care o facem cand vine vorba de bani. Despre primele doua am vorbit in articolele anterioare: prima greseala si a doua greseala. Iar pentru mai multe informatii, te invit la trainingul meu de pe 15 noiembrie din Bucuresti: 4 teme fierbinti pentru linistea ta financiara.

Exista o categorie minoritara de oameni care au invatat, intr-un fel sau altul, sa evite primele doua capcane ale prosperitatii. In primul rand sunt preocupati in permanenta sa-si mareasca veniturile, constienti fiind de volatilitatea situatiei economice a lumii in care traim. In al doilea rand sunt realisti cand vine vorba de cheltuieli, mentinandu-le sub nivelul castigurilor, pentru a permite aparitia, luna de luna, a unui excedent financiar pe care il economisesc.

Doi pasi in directia buna, dar…

Poate ai auzit de oameni preocupati de cheltuielile lor care sunt atenti sa evite risipa si incearca sa obtina produse sau servicii la un pret optim, cat mai mic, fara sa faca rabat la calitate. Poate ai auzit de altii care sunt in continua cautare de a-si valorifica cat mai scump talentele pe care le au pentru a obtine un salariu mai mare sau un pret mai bun pentru serviciile pe care le presteaza.

De cele mai multe ori e greu sa gasesti oameni care au ambele tipuri de preocupari. Chiar si acestia, o specie destul de rara, dupa cum spuneam, pot sa cada in a treia capcana a prosperitatii: economisesc doar pentru a cheltui mai tarziu.

A treia capcana

Suntem urmariti, in viata, de teluri financiare scumpe: o casa, un autoturism, o facultate din strainatate la care sa studieze copiii nostri, poate un hobby extrem de costisitor. Persoanele cu inteligenta financiara stiu ca aceste teluri e bine sa fie atinse prin economisire.

Folosind un credit, ajungi sa platesti de doua ori mai mult, poate si in plus, pentru un bun sau un serviciu de valoare foarte mare. De aceea e mai potrivit sa folosesti economisirea si, in acest fel, amanand recompensa imediata, sa obtii o alta recompensa: faptul ca poti sa-ti indeplinesti mai multe dorinte cu aceleasi resurse financiare.

E un comportament potrivit, dar si mai inteligent este sa folosesti economiile pentru investitii. In acest fel utilizezi banii pentru ca acestia sa produca alti bani. E ca si cum ai sadi o samanta pentru a produce un spic de grau sau, si mai bine, ca si cum ai sadi o nuca din care va creste un nuc maiestos, care iti va aduce, de-a lungul vietii sale, mai mutle carute cu nuci.

In aceasta parabola exista doua elemente cheie: numarul mare de nuci si timpul care trebuie sa treaca pentru a obtine rezultatul.

Doi factori cheie

Sigur, ne tenteaza sa avem o sursa abundenta de nuci, dar obisnuintele noastre moderne, in epoca vitezei supersonice si a comunicatiilor instantanee nu se pun de acord cu rabdarea de a astepta zeci de ani pentru a creste un copac. Vrem totul-acum-aici-pe loc, preferam sa mancam o mana de nuci pentru a ne astampara foamea, decat sa plantam zece si sa asteptam cat trebuie sa asteptam pentru a avea abundenta nucifera. Tocmai aceasta asteptare „nu e cool”, investitia in rabdare pare un pret prea mare de platit.

Adevarul despre investitii

Cu banii e exact la fel: investitiile adevarate nu obtin randamente uriase peste noapte, sunt necesari ani si ani de zile pentru a atinge performanta. Toti cei care vand iluzia unor castiguri fabuloase doar asta fac: vand o iluzie. Desigur, se pot obtine randamente colosale, dar ele sunt doar la indemana investitorilor cu zeci de ani de experienta si nu pot fi obtinute constant, an de an. Este o legitate pe care trebuie s-o intelegi si s-o accepti.

Si uite asa se produce a treia greseala care te opreste pe drumul spre abundenta: desi esti preocupat de marirea veniturilor si reusesti sa economisesti constant, luna de luna, vei cheltui banii pentru proiectele pe care le ai „pe lista”, in loc sa ii folosesti pentru investitii.

Sentimente amestecate

Prima stare prin care romanul trece in momentul in care aude de investitii este un sentiment ciudat, de admiratie pentru cei care le realizeaza, amestecat de angoasa lucrului exotic pe care nu il cunosti si care iti poate produce durere. Pentru ca durere obtii in momentul in care ai pierdut niste bani agonisiti cu greu.

Spectrul pierderii de bani in investitii este balaurul care ne sperie si care ne tine departe de una dintre sursele prin care putem obtine prosperitatea.

Nu toate investitiile sunt riscante. Mai mult, exista domenii intregi in care gasesti investitii cu un grad mic de risc, unul dintre ele fiind domeniul imobiliar. Cand spun asta nu ma refer la speculatiile imobiliare care au avut loc inainte de 2008 si din care au pierdut o multime de romani care au devenit investitori de ocazie, peste noapte.

Solutii cu risc acceptabil

Exista o lista de investitii care sunt accesibile aproape oricui, adica celui dispus sa fie informat si sa ia o decizie dupa ce „isi face temele”:

  • depozitele bancare, cele mai simple metode de investitie, care ofera, e drept, cel mai scazut randament financiar;
  • fondurile de investitii care folosesc analisti profesionisti pentru a-ti investi banii in pietele financiare nationale sau internationale;
  • investitiile in imobile pentru inchiriere, un domeniu care a avut o crestere procentuala a randamentelor chiar si in timpul crizei, tinand cont ca pretul imobilelor a scazut mai rapid decat scaderea chiriilor.

Sunt doar cateva dintre exemplele pe care as putea sa ti le dau, exemple care sunt dezbatute mai pe larg in trainingul pe care il tin la Bucuresti, in 15 noiembrie, in parteneriat cu Empower.

Te invit sa vii la training pentru a gasi care dintre metodele de investitie pe are o sa le prezint sunt potrivite pentru tine, pentru a te porni cu dreptul pe drumul spre prosperitate financiara. Citeste detalii complete despre training aici si inscrie-te imediat!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!