În bucătărie depozitezi o mulțime de obiecte, așa că acolo design-ul trebuie să fie în primul rând practic. Într-o bucătărie fiecare centimetru contează, chiar și când spațiul este generos, pentru că riscul aglomerării este mai mare decât în alte încăperi.
Când ai la îndemână tot ce îți trebuie, activitățile din bucătărie se desfășoară mai repede și mai eficient, nu-i așa? Pentru început este necesară o curățenie generală, adică trebuie să elimini ingredientele expirate și obiectele pe care le-ai adunat în timp și care nu-ți mai sunt de folos.
Apoi, pentru a-ți organiza cât mai bine spațiul, aplică Regula Triunghiului (Regula Celor Trei), potrivit căreia trebuie să ții cont de trei elemente principale: frigider, aragaz şi chiuvetă. Triunghiul bucătăriei reprezintă zona cu cea mai intensă activitate. Cercetătorii spun că distanţa ideală dintre electrocasnice trebuie să fie de cel putin 1,2 metri şi de cel mult 2,7 metri. De asemenea, cele trei laturi ale triunghiului nu ar trebui să aibă în total mai mult de 7,9 metri.
Dar ce obiecte nu ar trebui să lipsească dintr-o bucătărie amenajată cu stil?
Rafturile descoperite
Rafturile descoperite, care nu sunt înglobate și ascunse într-un dulap, continuă să fie în tendințe și totodată sunt utile pentru a economisi spațiu. Așadar, într-o bucătărie trendy accesoriile sunt la vedere, așezate cu grijă pe rafturi care să fie în ton cu restul decorului.
În bucătărie este important să depozitezi și pe verticală obiectele mici, pentru a le avea mereu la îndemână, mai ales în spațiile restrânse. Folosește cu încredere pereţii din bucătărie pentru a-i „împodobi” cu rafturi suspendare, bare pentru susţinere, cârlige sau coşuleţe. Aceste soluţii te ajută să organizezi eficient spațiul şi, în plus, au rol estetic. Singurul dezavantaj este că se transformă în depozite de praf, necesitând muncă migăloasă pentru a fi curăţate.
Scaunele înalte
De cele mai multe ori, scaunele de bucătărie sunt printre ultimele obiecte pe care le achiziționezi, ignorand că poți scoate această încăpere din anonimat cu ajutorul unui set de scaune potrivite. Scaunele înalte, fie din lemn, fie din metal, pot fi integrate bine în diferite tipuri de decor și contribuie pozitiv la aspectul vizual general. Dacă totuși preferi alt stil, dar nu știi ce modele să alegi, te poți inspira din colecțiile scauneonline.ro.
Când design-ul îți permite din punct de vedere cromatic, alge un set de scaune cu culori diferite, pentru a le transforma în obiectele-vedetă ale bucătăriei. Poți chiar să optezi pentru scaune cu huse, pentru că le vei putea schimba în funcție de sezon sau când pur și simplu te vei plictisi de aspectul lor, fără a investi în reamenajare.
Hota
Deși caracteristica principală a unei bucătării trendy este aspectul său minimalist, ea trebuie să fie totuși funcțională. Astfel, este necesar ca obiectele să fie depozitate când nu sunt folosite – inclusiv ventilația suprafeței pentru gătit. Un exemplu sunt hotele retractabile, care se retrag într-un corp de mobilier când nu sunt folosite.
În ultimii ani, hotele au devenit o necesitate, mai ales în casele în care gătitul este indispensabil. Hota poate crește cu mult nivelul de confort în bucătărie: în primul rând îți permite să ții nivelul de umiditate sub control prin lipsa aburilor, apoi absoarbe mirosul și căldura excesive generate în timpul gătitului, iar pe de altă parte este un element de decor excelent, oferind eleganță bucătăriei tale. Când alegi hota, ține cont de capacitatea de absorbție a acesteia, de numărul de viteze și de tipul filtrului.
Insula de bucătărie
În bucătărie, spaţiile de depozitare par mereu insuficiente. Pentru a le suplimenta, poţi recurge la soluţii economice, uşor de realizat şi eficiente. Dacă preferi ca ustensilele pentru gătit să fie mai ușor de manevrat și să nu fie îndesate într-un sertar, există opțiunea amenajării unui suport retractabil, încorporat în insula de bucătărie.
Insula de bucătărie ar trebui să conțină mici dulapuri, rafturi sau un dublu blat pentru depozitarea obiectelor pe care le dorești la vedere. Astfel, un singur corp de mobilier poate juca roluri multiple: spațiu de depozitare, loc de servit masa și de preparare a mâncării etc.
Parchetul
Pe piață există o mulțime de modele de parchet, adaptabile oricărui buget și stil de amenajare. Fiind destinat bucătăriei, unde traficul este intens, iar accidentele casnice se pot ivi oricând, parchetul este tratat și protejat, așa că ești în siguranță.
Un parchet solid din stejar, de exemplu, este potrivit într-o bucătărie tradițională și poate chiar depăși granițele acesteia, până în living. În schimb, dacă vrei o bucătărie clasică, dar ai buget mic, alege un parchet laminat care imită lemnul natural.
Dacă totuși parchetul din lemn nu este preferatul tău, poți opta pentru plăci ceramice care imită lemnul sau alt material. Sunt igienice, rezistente la foc și arată foarte bine. O pardoseală închisă la culoare este mai rar întâlnită, dar îndrăznește să o folosești, de exemplu, într-o bucătărie albă.