O parte considerabilă din cele mai frecvente probleme legate de dantură este reprezentată de apariția cariilor. Așadar, sfatul specialiștilor în domeniu este de a nu ignora sau amâna chiar nici cele mai mici semne care ar putea sugera afecțiuni ale dinților. Chiar dacă organismul nostru are capacitatea de a se vindeca singur, în momentul în care își fac apariția unele complicații sau chiar boli legate de dinți, este necesară intervenția medicului specialist.
Cu toate acestea, există o mulțime de practici prin care putem evita astfel de incidente și prin care putem avea grijă de sănătatea orală, cele mai des întâlnite fiind: adoptarea unui stil alimentar sănătos, caracterizat prin renunțarea la alimentele bogate în zahăr și la băuturile carbogazoase, sau eliminarea acelor alimente care amenință smalțul dinților sau care pot da naștere unor probleme mai grave și mai dificil de corectat.
Un inamic puternic al igienei orale este placa bacteriană care se formează de cele mai multe ori în locuri greu de accesat și curățat iar, din acest motiv, ața dentară și apa de gură nu ar trebui să lipsească din igiena orală zilnică. Astfel, vei putea împiedica apariția unor afecțiuni mai serioase cum ar fi diabetul, bolile cardiace sau dificultățile în respirație.
Pentru a-i asigura danturii tale o igienă orală cât mai corectă, îți recomandăm să ai în vedere cele 5 practici indicate atât pentru adulți, cât și pentru copii, de către dr. Andreea Jianu, medic specialist ortodonție:
- Împiedică depunerea plăcii bacteriene pe dantură. Există o metodă foarte simplă și rapidă prin care poți evita depunerea resturilor de mâncare după fiecare masă, și anume, clătirea cavității bucale cu apă sau cu orice alt lichid pentru a elimina o cantitate cât mai mare de placă bacteriană de pe dantură.
- Efectuează un periaj corect și frecvent al dinților. Când vorbim despre un periaj corespunzător, periuța de dinți trebuie să fie așezată astfel încât să formeze un unghi de 45 de grade față de dinți. Mișcările trebuie realizate în sens circular și trebuie să fie scurte, repetând întregul proces de minim 2 ori pe zi. Pentru rezultate optime, nu uita să înlocuiești periuța de dinți o dată la 3 luni!
- Completeză cu succes un periaj corect. Cum poți face asta? Utilizează ața dentară și apa de gură la fiecare spălare pe dinți. Astfel, vei evita atât depunerea tartrului pe dantură, cât și riscul de distrugere al smalțului dinților.
- Consumă cât mai multe lichide zilnic. La fel ca restul organismului, și cavitatea bucală necesită hidratare, iar din acest motiv, consumul minim de 2 litri de apă pe zi este recomandat pentru producerea cantității necesare de salivă care va împiedica depunerea bacteriilor.
- Înlocuiește periuța de dinți o dată la 3 luni. După o utilizare zilnică timp de mai multe luni, periuța de dinți începe să-și piardă din eficiență din cauza faptului că perii se tocesc iar aceasta se uzează. Tot un aspect important de care trebuie să ții cont este înlocuirea periuței, dacă ai folosit-o în timpul în care ai suferit de o anumită afecțiune sau dacă ai trecut printr-o răceală.
În cazul copiilor, cea mai bună soluție prin care poți evita deteriorarea dinților acestora sau eventualele afecțiuni dentare, este prin a le acorda o anume educație în ceea ce privește igiena orală. Dacă vorbim de bebeluși, obiceiul specific acestora de a introduce în cavitatea bucală orice obiect, ar putea favoriza apariția microbilor. Așadar, îndepărtează din preajma lor toate obiectele pe care aceștia le-ar putea mesteca pe timpul nopții.
Stabilirea unei relații de prietenie între copilul tău și medicul stomatolog poate avea de asemenea beneficii asupra danturii celui mic, din moment ce va aștepta cu nerăbdare să viziteze cabinetul dentar. Vârsta recomandată pentru efectuarea periajului de unul singur, în cazul copilului, este de 3 ani iar de la vârsta de 7 ani, acesta va obține dantura definitivă. Din acest motiv, cel mic va trebui să fie familiarizat cu practicile și metodele de igienă orală și să le folosească corespunzător!
Pentru a evita problemele legate de dinți la orice vârstă, vizitele periodice la medicul stomatolog, din cadrul unei clinici dentare ar putea reprezenta elementul de bază pentru păstrarea unei danturi sănătoase și a unui zâmbet imaculat pentru mai mult timp!