Acasa » 8 idei pentru cum sa economisesti mai usor

8 idei pentru cum sa economisesti mai usor

Cu siguranta pe toti ne incanta ideea de economisire, dar de cele mai multe ori amanam sau gasim scuze pentru a nu o face: fie castigurile sunt prea mici, fie unele cheltuieli din prezent chiar nu pot fi reduse sau ne amagim cu gandul ca acum nu e momentul potrivit si vom economisi in viitor.

Studiul „Secrete ale economisirii”, sponsorizat de CashControl, arata ca doar 15% dintre romani economisesc din banii castigati si un procent similar spun ca ar putea utiliza economiile realizate in cazul in care si-ar pierde sursa principala de venit. Restul fie ar imprumuta, ar vinde, ar reduce drastic cheltuielile sau pur si simplu nu stiu ce ar face intr-o asemenea situatie.

In cele ce urmeaza vom prezenta cateva idei care te-ar putea ajuta sa nu mai amani si sa incepi sa economisesti incepand de azi.

1. Tine evidenta veniturilor si a cheltuielilor tale.

Urmareste toate veniturile dintr-o luna. Ia in calcul toate sumele de bani de care beneficiezi: salariu, bonusuri sau sporuri, bonuri, alocatii sau venituri din alte activitati. Astfel poti sa-ti faci o idee despre banii pe care ii ai la dispozitie in fiecare luna.

Apoi, identifica cheltuielile care se repeta lunar, precum rate, chirii, impozite, asigurari sau abonamente. Stabileste si o lista cu cheltuielile variabile si imparte-le in categorii. Astfel, la sfarsitul lunii vei putea analiza in ce categorii se duc cei mai multi bani sau vei putea urmari, pe o perioada mai lunga, care este evolutia cheltuielilor tale in diverse arii. Nu uita sa iei in calcul si cheltuielile care apar mai rar, cum ar fi concediile sau cadourile.

Dupa ce ai parcurs acesti pasi poti calcula cam cati bani iti raman intr-o luna de pus deoparte sau poti observa unde ai cele mai mari cheltuieli. Nu dispera, prima luna este cea mai dificila, pana te obisnuiesti sa tii evidenta cheltuielilor, dar macar la sfarsit vei avea satisfactia ca stii unde s-au dus banii tai munciti.

2. Stabileste bugete.

Tinand evidenta cheltuielilor vei putea vedea unde se duc cei mai multi bani si unde ai putea sa mai reduci cheltuielile.

Odata ce ai o imagine despre cat cheltuiesti pe anumite categorii, stabileste-ti un buget pe care ti-ai dori sa nu-l depasesti intr-o luna. Ti se pare ca dai prea multi bani pe carburant?

Daca iti stabilesti o limita de buget, probabil ca vei alege sa lasi masina acasa si sa te bucuri de o plimbare. Odata ce stabilesti ceea ce iti doresti si modurile prin care poti ajunge la acel obiectiv, eforturile tale vor fi directionate, chiar fara sa realizezi, spre atingerea scopului.

3. Identifica ariile unde se pot reduce cel mai usor cheltuielile.

Cu totii facem excese in anumite directii. Gaseste cheltuielile la care ai putea sa renunti fara dificultati. Cheltuiesti prea mult pe masa in oras? Poate te hotarasti sa gatesti acasa o vreme sau sa iei masa in alte locatii. Dai mai mult de jumatate din banii pe care ii castigi pe chirie? Poate gasesti o chirie mai convenabila sau pe cineva cu care sa locuiesti.

Urmarind evolutia cheltuielilor, dupa ce realizezi o schimbare, poti aprecia daca aceasta a fost eficienta si chiar a determinat la reducerea lor.

4. Economiseste la utilitati.

Una dintre categoriile unde se pot face sigur economii sunt utilitatile. Pentru a economisi in aceasta arie, ai multe posibilitati dar vom enumera aici doar cateva dintre ele. Aminteste-ti sa stingi lumina cand pleci dintr-o camera sau sa nu tii aprins televizorul inutil cand nu te uiti la el. Nu lasa incarcatoare sau transformatoare in priza. Scapa de obiceiul de a-ti lasa electronicele in stand-by. Alege sa folosesti prize cu buton, care opresc alimentarea cu energie si becuri economice care pot sa-ti scada consumul pana la 80%.

Nu mai lasa apa sa curga inutil, alege un dus in locul bailor lungi. In plus, asa vei fi si prietenos cu mediul. Pentru a reduce facturile la gaz, mai ales pe timpul iernii, izoleaza-ti locuinta, iar facturile la caldura vor scadea considerabil si investitia va fi recuperata.

5. Fa-ti liste de cumparaturi.

Plimbatul printre raioanele hypermarket-ului fara a avea o lista de cumparaturi poate fi destul de costisitor. De multe ori cumparam produse de care nu avem neaparat nevoie doar din impuls sau pentru ca o oferta ni se pare prea buna sa o putem refuza.

Fa-ti o lista cu ceea ce ai nevoie inainte de a pleca de acasa si tine-te de ea. Daca doresti sa iti tii impulsurile de a cumpara la minimum, poti lua la tine doar suma de care ai nevoie pentru a achizitiona lucrurile de pe lista.

6. Stabileste un obiectiv specific si masurabil pentru a fi motivat sa economisesti.

Stabileste-ti obiective specifice, masurabile, realiste si cu un termen limita. Odata stabilite, obiectivele iti directioneaza atentia si energia spre activitatile relevante pentru atingerea lor si pe deasupra iti cresc motivatia si perseverenta.

7. Foloseste produse de economisire.

Bancile ofera diverse produse de economisire avantajoase, de la conturi de economii la diferite tipuri de depozite sau instrumente de plasament. Avantajul de a folosi acest tip de instrumente, fata de a strange banii „la ciorap”, este evident, iar pe langa dobanzile obtinute mai exista avantajul ca nu vei mai fi asa de tentat sa cheltuiesti banii ca atunci cand i-ai tine la indemana.

8. Foloseste o aplicatie de management financiar personal.

Multe dintre punctele enumerate mai sus se pot realiza mult mai usor daca folosesti un soft specializat pentru administrarea finantelor personale. CashControl.ro este este primul software online de gestiune a banilor complet gratuit cu ajutorul caruia iti poti monitoriza toate operatiunile financiare pentru a vizualiza ce se intampla in mod real cu banii personali sau ai familiei.

Cu CashControl.ro poti introduce cheltuieli pe categorii, urmari grafic evolutia veniturilor si a cheltuielilor, seta obiective de economisire si pusculite pentru ceva ce iti doresti, poti urmari progresul realizat, primi notificari pe e-mail pentru facturile sau imprumuturile restante.

De asemenea, ai acces la multe alte functionalitati pe care le poti incerca facandu-ti un cont GRATUIT pe CashControl.ro. Te invitam sa vezi si un review mai detaliat al aplicatiei aici.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!