Acasa » 80% din joburi sunt promovate prin networking

80% din joburi sunt promovate prin networking

De curand am inceput sa constientizez care este importanta networkingului datorita noului context profesional din viata. Urmatoarele statistici mi-au trezit interesul si m-au motivat sa studiez acest domeniu:

  • pana la varsta de 25 de ani, un tanar intalneste in medie 2500 de persoane;
  • 85% din contractele de business se finalizeaza datorita unui networking profesionist;
  • 80% din joburi sunt promovate prin networking.

Cred ca m-a convins cel mai mult statistica legata de joburi. Mi s-a parut absolut socant! Atunci am realizat ca strategia mea de a-mi gasi un job in directia training si coaching era gresita. Ceea ce faceam pana atunci era sa trimit zeci de e-mailuri companiilor de recrutare, firmelor din domeniul care ma interesa, sa particip la targuri de joburi. Rezultatele pentru mine dupa o lunga perioada de timp au fost absolut dezamagitoare!

Statistica a fost un adevarat moment AHA! pentru mine. Explicatia din spatele acestei realitati este una foarte simpla.

O companie, cand are o pozitie libera pentru un anumit post, apeleaza mai intai la angajatii pe care deja ii are. Nu mai e un secret pentru nimeni faptul ca unele companii prefera sa isi promoveze oamenii din interior.

Daca in compania lor nu exista persoana pe care sa o promoveze, care sa aiba abilitatile si competentele solicitate de post, abia apoi urmeaza urmatorul pas. Li se cere angajatilor sa recomande pe cineva si chiar sunt remunerati financiar daca persoana recomandata este apoi angajata.

Networking

Multi oameni recunosc ca s-au angajat pentru ca au fost recomandati. CV-ul lor a ajuns la persoana de la resurse umane, a urmat apoi interviul, testatea abilitatilor si competentelor si apoi angajarea. Au avut sansa sa stie primii de acele joburi!

Nu vreau sa promovez ideea ca oamenii sunt recrutati pe „pile”. Cred ca o companie care se respecta testeaza oamenii pe care ii angajeaza. Networking-ul ii ajuta sa gaseasca mult mai repede oamenii de care au nevoie!

Abia in momentul in care nici aceasta metoda nu functioneaza, companiile apeleaza la agentiile de recrutare, anunturi, prezenta lor la targuri de joburi. Toate aceste actiuni pentru companie reprezinta costuri mult mai mari fata de cele prezentate in prima etapa.

Cand ajungi prea tarziu

Aceasta realitate mi-a fost confirmata in momentul in care am fost la un targ de joburi. Am intrat in discutii cu persoana de la resurse umane, i-am aratat CV-ul meu. Dupa foarte putin timp mi s-a spus „imi pare foarte rau, CV-ul dvs corespunde exact cu ceea ce cautam pentru echipa noastra de training, insa deja am recrutat ultimul om in echipa, daca am fi stiut de dvs mai din timp…” Marturisesc ca mi s-au umplut ochii de lacrimi pentru ca era jobul pe care mi-l doream, dar din pacate nu aflasem de el pentru ca a fost promovat prin networking.

Chiar daca as fi stiut din timp, ar fi avut prioritate la interviu recomandarile. In cazul de fata, se pare ca intre acele recomandari s-a aflat si persoana calificata, potrivita pentru echipa si atunci procesul de recrutare s-a incheiat, asa cum era si firesc.

Ti-am povestit experienta mea pentru ca stiu ca foarte multi oameni o traiesc si nu constientizeaza, la fel ca mine, care este principala strategie de succes care te poate apropia de ceea ce iti doresti, chiar daca acel lucru este un job, un partener de business, un client nou sau poate pur si simplu un prieten cu care sa rezonezi, cu care sa impartasesti aceleasi pasiuni.

Unde facem networking?

Ne-am obisnuit cu ideea ca networking putem face doar la evenimente de profil, unde intalnim oameni noi.

Personal, consider ca este important sa faci networking in contexte cat mai variate: cand esti la metrou, cand mergi cu trenul sau avionul, cand stai in parc cu copiii, cand astepti la ghiseu sa platesti o taxa, cand participi la un workshop, cand astepti sa intri la doctor, cand esti la sedinta cu parintii, cand participi la o degustare de vinuri, etc.

Sa faci networking inseamana sa interactionezi cu oamenii, sa le starnesti curiozitatea asupra ta, sa creezi o impresie buna si sa creezi contextul pentru alte intalniri viitoare in care sa aveti posibilitatea sa va cunoasteti mai bine.

Dupa ce am primit lectia dureroasa la targul de joburi, am avut ocazia sa testez si reversul medaliei.

Intr-o discutie banala cu proprietarul apartamentului pe care il avem inchiriat, i-am pomenit de faptul ca sunt in cautarea unui job in training si coaching. El mi-a spus, „ce coincidenta, zilele trecute vorbeam cu un prieten si imi spunea ca lucreaza intr-o firma de training si sunt in cautarea unei persoane noi. Trimite-mi te rog CV-ul tau sa il dau mai departe!”

Bineinteles ca nu am ratat aceasta oportunitate si la doar o zi dupa ce am trimit CV-ul, am fost chemata la interviu! Asa am realizat ca jobul nu era promovat pe site-urile de recrutate pentru ca erau inca in faza de inceput in care apelau de recomandari.

Acum sunt in a doua etapa a acestui proces de selectie. Nu stiu ce se va intampla mai departe pentru ca sunt in continuare testate abiliatile si competentele, insa stiu acum, prin proprie experienta, ca networkingul functioneaza!

Greseli si trucuri

Am realizat ca sunt o multime de greseli care te pot sabota cand faci networking, asa cum exista si o multime de bune practici care te ajuta sa construiesti relatii de calitate cu oamenii pe care abia i-ai cunoscut, relatii care mai apoi se pot transforma in parteneriate de business sau prietenii.

Acestea au fost lucrurile care m-au motivat sa creez un workshop pe tema Tehnici eficiente de networking prin care sa ofer instrumentele care ne ajuta in procesul de networking.

Daca sunteti curiosi si motivati sa cautati cat mai multe informatii despre acest subiect, va invit sa cititi aici detalii despre workshopul pe care il sustin joi, 30 mai, ora 18:00 in Bucuresti. In plus, astept feedback de la voi pe adresa [email protected].

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Acuma depinde sincer si in ce domeniu lucrezi. Eu sunt sofer si pana sa-mi gasesc jobul actual la hartl am stat destul de mult timp pe sec. Dar, am aflat de acest job de la prieteni, deci banuiesc ca functioneaza ideea de networking si la calificari sub-univeristare.

  2. Pot sa confirm informatiile de mai sus. Networking-ul functioneaza „natural”, fiind chiar o recomandare pentru job-ul respectiv. In perioada aceasta de „apogeu” al comunicarii recrutorii sunt „bombardati” cu CV-uri, fiindu-le foarte greu sa ia o decizie. Astfel, apelarea la cei din jurul lor devine o modalitate de a gasi candidati despre care pot afla chiar mai multe decat ceea ce scrie in CV-ul acestora, persoana care ii recomanda fiind, de cele mai multe ori, capabila sa ofere informatii suplimentare despre candidat si/sau sa leconfirme. Pentru candidatii la joburi este foarte important sa intre in legatura directa cu recrutorul si sa nu se afle intr-o lista foarte lunga de CV-uri in care nu se evidentiaza cu nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!