Ortodonția, ca și specialitate a stomatologiei, are ca scop îmbunătățirea aspectului și poziției dinților, mai exact corectarea anumitor malpoziții dentare și restaurarea funcționalității ocluzale.
Malocluzia reprezintă termenul medical utilizat pentru a descrie poziția incorectă a dinților sau contactul anormal între dinții celor două arcade. Aceasta ține de dezvoltarea pacientului, iar cel mai frecvent, cauzele sunt cele ereditare, moștenite de la părinți sau locale, precum obiceiurile vicioase întâlnite frecvent la copii (suptul degetului, a buzei sau a altor obiecte, suzeta sugarilor pastrată o perioadă lungă de timp), respirația orală, deglutiția infantilă.
Consecințele existenței unor malocluzii necorectate, nu sunt doar de ordin estetic (aspectul zâmbetului sau al feței), ci mai ales de ordin funcțional, dificultăți în realizarea masticației, în meținerea unei cantități de placă bacteriană scazută, care în timp poate favoriza apariția altor afecțiuni dentare, precum carii interproximale, inflamația gingiilor. În cazuri severe și complicate de anomalii dento-maxilare pot apărea afecțiuni în capacitatea de funcționare a dinților, gurii și chiar a maxilarului sau a articulației temporo-mandibulare.
Tratamentul acestora se realizează numai de un medic specialist în ortodonție folosind de cele mai multe ori dispozitive mecanice, numite aparate dentare. În momentul de fața, acestea sunt de mai multe tipuri, iar durata de purtare a acestora difera de la caz la caz, în funcție de gravitatea malpoziției dentare.
- Aparat dentar mobil – acțiune de a corecta parțial anomaliile de creștere a maxilarelor, pentru copiii cu vârstă de până în 12 ani;
- Aparatul dentar metalic – este fix, se aplică pe fața exterioară a dinților, accesibil din punct de vedere financiar, eficient mecanic, dar mai puțin estetic din cauza arcului și a brackeților metalici;
- Aparatul dentar autoligaturat (Daemon) – brackeții DAMON folosesc un sistem glisant care susține arcul, permițând dinților să se miște mai rapid și confortabil, fără să provoace durere.
- Aparatul dentar ceramic – reprezintă o excelentă variantă de înlocuire a clasicului aparat ortodontic metalic, din punct de vedere al costurilor cât și estetic;
- Aparatul dentar cu brackets din safir – estetică ridicată, discret, după aplicare, brackeților din safir preiau culoarea dinților;
- Aparatul dentar Invisalign – reprezintă un tratament de ultimă generație care ajută la corectarea malpozițiilor (dinți stâmbi sau înghesuiți) folosind o serie de aliniatori detașabili, aproape invizibili care sunt perfect adaptați la structura dentara.
Este recomandat persoanelor care doresc să își transforme zâmbetul într-un mod eficient și comod sau care au o activitate socială și profesională intensă.
Printre avantajele aparatului dentar Invisalign se numară:
- Materialul transparent din care sunt confecționate gutierele este greu de observat, nu poate leza țesuturile învecinate:
- Rezultatul este predictibil;
- Favorizează o igienă corespunzătoare, gutierele sunt detașabile;
- Numărul vizitelor la stomatolog este mai redus
- Nu perturbă mișcările limbii, dicția.
Gutierele dentare sunt realizate în așa fel încât să se adapteze perfect pe suprafața dinților, iar grosimea calibrata a acestora le conferă avantajul de a fi cât mai puțin voluminoase.