Anumite centrale termice trebuie sa fie supuse unei probe de presiune CNCIR pentru a putea functiona in mod legal. Aceasta proba este importanta pentru siguranta, dar si pentru obtinerea autorizatiei ISCIR, care garanteaza ca functionarea cazanului cu apa calda a centralei functioneaza corect.
Care sunt cazanele care trebuie sa fie supuse acestor probe?
Conform celor de la abccontrol.ro, legislatia in vigoare spune ca trebuie supuse probelor cazanele de apa calda cu temperatura de pana la 110 grade Celsius si putere de 400 Kw si cazanele pentru abur de joasa presiune sau cu presiune nominala.
Autorizarea ISCIR nu doar ca garanteaza siguranta, insa stabileste si anumite conditii pentru instalare, montare si punere in functiune.
Cum se face autorizarea ISCIR?
In principiu, autorizarea se face pe baza unor verificari tehnice. Cei de la CNCIR SA efectueaza tot felul de testari si de verificari pentru a descoperi modul in care functioneaza cazanele. Daca totul este in regula, inspectorul CNCIR intocmeste un proces verbal si noteaza toate rezultatele pe care le-a obtinut. Acesta are rolul de a garanta functionarea in conditii de siguranta a cazanului.
Pasii pentru autorizarea de functionare au o complexitate destul de mare si implica urmatoarele actiuni:
- O revizie interioara a cazanului, prin care se verifica daca acesta este integru. De asemenea, inspectorul trebuie sa faca si o revizie exterioara.
- O incercare la presiunea hidraulica. Cazanele pentru apa calda sunt supuse unei presiuni hidraulice destul de mari. In cazul in care etanseitatea nu este suficient de buna, cazanul poate sa cedeze presiunii si sa produca pagube destul de mari. Incercarile la presiune au rolul de a descoperi eventualele defecte ce nu au fost depistate la revizia interioara si exterioara. Incercarea la presiunea hidraulica trebuie sa se faca doar daca toate armaturile hidraulice sunt montate si izolate. Aceasta este obligatorie atunci cand cazanul este nou sau atunci cand au trecut mai mult de 2 ani de la ultima incercare.
- O verificare a supapelor de siguranta. Orice cazan pentru apa calda este dotat cu supape de siguranta care trebuie sa fie verificate ocazional. Acestea trebuie sa fie bine reglate, in asa fel incat sa isi faca treaba foarte bine.
- O incercare la cald. Aceasta incercare trebuie sa se faca de catre persoana juridica ce efectueaza lucrarile la instalatia de ardere sau de catre producatorul cazanului.
Cine poate face incercarea hidraulica si tot acest proces de verificare?
Cei de la abccontrol.ro pot interveni si ajuta la obtinerea autorizatiei de functionare si la revizia cazanelor, in asa fel incat tot procesul sa fie cat mai rapid iar oprirea intregii instalatii sa nu duca la pierderi. Pe tot procesul autorizarii de functionare, instalatia de incalzire trebuie sa fie oprita, motiv pentru care este bine sa fie alesi doar profesionisti desavarsiti pentru serviciile de verificare.