sau… cum sa NU te mai lasi deturnat de la obiectivul tau.
Din multitudinea de instrumente de planificare va propun astazi doar 3 intrebari, pe care le consider esentiale pentru stabilirea si indeplinirea obiectivelor.
Prima si cea mai neglijata este:
1. DE CE iti doresti acest obiectiv?
Cred ca a intelege “de ce” ne propunem ceva este un pas esential. Raspunsul la aceasta intrebare este punctul zero, punctul de start care iti da elanul decisiv pentru a incepe.
Orice obiectiv este individual, este al tau si te reprezinta. In consecinta, obiectivul este ceea ce iti doresti tu cu adevarat si nu ceea ce asteapta familia, societatea sau seful de la tine.
Ca intr-o imagine holografica, daca facem “zoom out” unui obiectiv, putem deduce ceva ce este cu adevarat important pentru noi. Si astfel, daca nu stii de ce este important pentru tine sa atingi acel lucru, foarte probabil ca vei gasi curand o metoda foarte eficienta de a te sabota.
In consecinta, acest “de ce” aduce si induce motivatia. Prin aceasta intrebare gasesti resursele interioare. De exemplu, atunci cand vreau sa imi achizionez o casa, stiu ca de fapt este vorba sa am un camin pentru familia mea, iar gandul ca fetita mea se va juca in iarba imi da energie pentru a incepe sa acumulez suma necesara.
2. CE iti doresti cu adevarat?
A fi viu inseamna sa ai dorinte. Unele se pot indeplini si sta in puterea ta sa faci sa se intample. Iar aceasta ar putea fi o definitie “neortodoxa” a obiectivelor.
A sti ce iti doresti (mai mult decat ceea ce nu iti doresti) iti da directie si sens. Mai mult, iti inlatura o senzatie de stres adusa de senzatia de lipsa de claritate din viata ta.
Obiectivele iau nastere in primul rand in mintea si in inima ta. In momentul in care tu traiesti obiectivul la nivel emotional si cognitiv, cred ca mai mult de jumatate din drum este parcurs.
Intreaba-te cat de mult iti doresti. Foarte des aud oameni care spun “voi incerca sa fac asta”. Fara sa isi dea seama, se programeaza pentru a incerca, dar nu si pentru a reusi. A incerca este diferit de a reusi si cred ca ne putem aduce, chiar inainte de a incepe, succesul sau insuccesul.
3. Cum vei ajunge acolo?
Deseori raspundem la intrebarea CUM inainte de a sti raspunsul la DE CE si CE. Pentru ca aparent, acest CUM este mai clar: mai intai facem asta, apoi asta si tot asa…
In consecinta, daca stim de ce este important pentru noi si ce este important, nu mai avem nevoie decat sa… facem primul pas pentru a-l atinge.
Dar, in orice domeniu, fie el scoala, profesie sau sport, pentru a ajunge la obiective este nevoie de disciplina. Iar disciplina inseamna “transpiratie”, efort si concentrare sustinuta.
Si pentru a-ti mentine disciplina, este nevoie ca in primul rand tu sa te ajuti pe tine. In primul rand, e necesar sa iti aduci aminte cat mai des de obiectivul tau.
Brian Tracy in “Realizarea telurilor” ne invita sa ne scriem obiectivele zilnic timp de o luna de zile. Scrierea lor le trece de la un nivel abstract al gandirii la un nivel al realitatii. In plus, gestul de a scrie, preferabil de mana si caligrafic, poate constitui ancore puternice in acest sens.
Mai mult, te poate ajuta sa vorbesti despre obiectivele tale. In teoria persuasiunii, se spune ca angajamentul public “obliga” moral si sunt mai multe sanse sa il respecti. Astfel, a promite public in fata unui grup de prieteni ca te vei lasa de fumat creeaza un “grup de presiune” gata sa iti aduca aminte de aceasta promisiune publica.
Si nu in ultimul rand, nu uita sa te sarbatoresti. Chiar daca obiectivul este inca departe, poate ca ai facut progrese importante de care te poti bucura.
Sunt multe cai de a-ti urmari obiectivele. Daca vrei sa stii cat mai multe, vino martea viitoare, 24 februarie, ora 18:30 la Cafepedia in Piata Romana la seminarul “Cum sa mergi direct la tinta?”. Mai multe detalii poti afla la Steps4Change.ro.
5 răspunsuri
Alaturi de disciplina poate fi adaugata si inspiratia.
Disciplina poate juca rolul principal in anumite domenii si inspiratia in altele.
Se completeaza foarte bine una pe cealalta.
Cred ca foarte multi oameni isi fixeaza obiectivele in functie de ce vor si cred altii si nu ei insisi. Asta e o boala trista a societatii contemporane. E leaganul ipocriziei si a multor rele.
Te felicit pentru articol, Raluca! :)
Multumesc pentru comentarii1
Florina, intr-adevar daca disciplina inseamna „transpiratie”, ea are nevoie si de inspiratie. De fapt, cred ca inspiratia este esentiala, disciplina se poate invata cu … disciplina :-) pe parcurs.
Ovidiu ai pus punctul pe i:-)!
Salve Ralu’
N-o sa intru in detalii.
Iti fac un acknowlegement pentru simplitatea si puterea mesajului tau.
Numai bine,
i
Buna Ioan,
Multumesc pentru deschiderea ta de a primi acest mesaj,
Raluca