Un credit pentru locuinta personala in 2008
Cum am spus intr-un articol anterior despre creditul imobiliar, cu riscul de a fi inghesuit in corzi de „binevoitori atotstiutori”, va recomand sa nu luati un credit pentru a achizitiona o locuinta personala, in cazul in care sunteti angajat. Va rog sa reflectati la lista de mai jos.
In general nu recomand creditele de consum pentru valori mari
In ciuda parerii „specialistilor” din ziare, reviste, radio si TV, achizitionarea locuintei personale (in care veti avea domiciliul) nu este o investitie, este o cheltuiala.
Robert Kiyosaki spune foarte clar (parafrazez): „… o investitie iti baga bani in buzunar, o cheltuiala iti scoate bani din buzunar”. Deci cumpararea locuintei este o cheltuiala.
Anul 2008 este o perioada nefasta pentru a lua credite
Dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei la acest moment (mai 2008) este de 9,5%. In aceste conditii, sa iei un credit de lunga durata este o afacere defavorabila pentru tine (creditul in sine este foarte scump).
In functie de lungimea perioadei de creditare si conditiile creditarii vei ajunge sa platesti creditul la o valoare de 2 ori mai mare decat valoarea de achizitie a imobilului (sau chiar mai mult).
Anul 2008 este un an ce urmeaza unei cresteri nebunesti a pretului imobiliarelelor din Romania
In ciuda previziunilor „expertilor”, nimeni nu poate sti cat va mai dura acest trend. Un calcul la rece ne spune ca pe masura ce timpul trece, se mareste posibilitatea ca piata imobiliara sa se apropie de varful cresterii. Dupa care urmeaza caderea.
In timpul caderii, cei care au achizitionat imobilul la varful pietei, ajung sa detina ceea ce se numeste „negative equity” (un imobil achizitionat cand, sa zicem, avea valoarea de piata de 100.000 euro care are acum valoarea de piata de 70.000 euro) Acesta situatie este un risc atat pentru proprietar cat si pentru banca. Voi abord acest subiect intr-un alt articol.
Pretul pe pietele mondiale (petrol, alimente)
Daca ati citit articolul despre pretul petrolului si al alimentelor, stiti ca nesiguranta preturilor petrolului si alimentelor introduce in sine un risc suficient de mare pentru a lua un credit de lunga durata, pentru propria locuinta, daca esti salariat.
Nu ai cum sa calculezi cat de repede vor creste aceste preturi raportat la cat de repede iti creste salariul. Unii vorbesc de o criza petroliera si economica de proportie in anii care vin.
Mai sunt si alte motive mai putin importante pentru a sustine expunerea dar ma voi opri. Chiar daca aceasta argumentatie nu va va opri sa luati un credit pentru achizitionarea unei locuinte, sper ca articolul sa va determina sa calculati mai atent optiunile in alegerea creditului.
7 răspunsuri
Dar banii ce ii dai pe credit se duc pe chirie (in caz ca stai in chirie). Nu cumva esti tot acolo? Oricum daca pretul proprietatilor imobiliare creste, atunci probabil si chiriile vor creste!
daca e sa vorbim despre pretul imobiliarelor (creste sau scade) trebuie sa ne definim orizontul de timp. pe masura ce oferta de apartamente creste, preturile o sa scada. mare parte din pretul apartamentelor este determinat de trendul speculativ.
ma astept chiar si la o prabusire a pietei imobiliare in romania, alimentata de criza economica mondiala care va veni (pe care George Soros o vede mai mare decit criza din 1930!)
la sfirsitul acestei caderi va fi foarte rentabil sa cumperi imobiliare, la pret deosebit de mic. si asta poate fi intre trei si cinci ani in viitor. acestea sint ipoteze, vom vedea…
Luca: imi plac articolele tale despre cei care ar dori sa faca imprumuturi la banci. Iti fac o propunere :) , sa ne mutam (adica sa scrii si articole despre) in „tabara cealalta”… a celor care au agonisit ceva bani si vor sa-i inmulteasca prin dobanzi/conturi/depozite bancare. Ce zici, in criza care se anunta, cresc dobanzile oferite de banci?
@Radu Stanciulescu
din pacate, niciodata dobinzile bancare nu vor constitui un instrument de investitie (de inmultire a banilor).
aici e una din marile manipulari (ca sa nu pronunt cuvintul minciuni) ale informatiei de finante personale, perpetuate de „analistii” si „specialistii” de finante personale.
calculul e foarte simplu. pune in balanta:
1.pe o parte dobinda
2.pe cealalta parte: rata inflatiei, comisioanele bancare (variate, incepind cu cele de gestionare a contului si terminind cu cele de retragere de numerar) si impozitul pe dobinda (platit catre stat)
1. va fi mai mic decit 2.
vei iesi la minus. lumea trebuie sa se trezeasca (informindu-se) si sa-si dea seama ca daca pui banii la banca, intr-un depozit la termen, nu faci decit sa atenuezi pierderea de valoare monetara, in nici un caz nu obtii profit.
@ Luca
cu depozitele pierzi bani pe fatza
multe banci de la noi sunt suficient de smechere incat sa inghita prin comisioane nu numai toata dobanda, ci si o parte banii din depozit.
nu mai vorbesc de rata inflatiei
ma intreb care sunt masurile pe care ar trebui sa le luam in anii ce vor veni pentru a ne pazi spatele …
astept articole in milionar ;)
@ Lia
e un subiect excelent de articol, o sa apara poate chiar pe empower…
Felicitari Luca pentru articol!
Din pacate, romanul are nevoie de multa educatie financiara si de dezvoltarea rezistentei la marketingul bancilor. Lipsa acestora explica de ce refinantarea ramane sportul national preferat in acest an.