Viata cotidiana a acestui inceput de mileniu III, marcata de mari transformari in mentalitatea tuturor oamenilor, din diverse „paturi sociale”, duce inevitabil la stari psihice disconfortante care uneori pot pot duce la manifestari obsesive, degenerand chiar in maladii recunoscute drept boli de psihologia moderna.
Bineinteles, si in acest caz al bolilor psihice este mai bine si mai usor de „a preveni” decat de „a trata”. Motiv pentru care este recomandata „stingerea” acestor stari disconfortante, inca de la primele constientizari ale aparitiei lor in sistemul mental al omului.
In cartea Inteligenta emotionala a psihologului american Daniel Goleman sunt descrise pe larg modul de manifestare si de tratare al unor boli psihice: depresia, anxietatea si altele.
Majoritatea bolilor psihice au la baza diferite tipare de gandire
Urmand acest fir al cauzalitatii: gandire – stare psihica, medicii au elaborat o terapie cognitiva, bazata doar pe distragerea atentiei celui implicat, asupra gandurilor care duc la aceste stari.
Studii medicale temeinice au dovedit ca aceasta terapie cognitiva poate fi folosita cu rezultate imbucuratoare in tratamentul medicamentos al unor afectiuni nu foarte grave. Esenta acestor terapii vizeaza controlul mental al gandurilor generate.
Este foarte greu, dar si obositor in acelasi timp, ca o persoana sa inceapa prin a-si controla si opri unele ganduri. O astfel de „stopare” a gandurilor disconfortante este posibila si poate fi facuta cu eforturi minime, ce nu implica deloc oboseala, doar dupa „antrenamente” sustinute si o practica desfasurata pe o perioada lunga de timp (luni de zile sau poate chiar ani) care confera si o experienta personala, bazata pe aptitudini si posibilitati ale fiecarei persoane in parte.
Dar, pana a ajunge la un control mental, la propria vointa, se poate opta pentru o atragere a atentiei in activitati placute. Aceste activitati pot fi foarte costisitoare sau pot depinde de alte persoane, care deseori au problemele lor si nu pot afecta suficient timp pentru distragerea gandurilor noastre. Trebuie gasita o activitate cat mai independenta de participarea altor persoane, dar care sa-si indeplineasca scopul propus.
Scopul este de a inlatura gandurile negativiste
Trebuie gasita o activitate mentala care sa implice foarte mult procesul de gandire si atentia, astfel incat perioadele de timp afectate gandurilor nedorite sa scada ca durata. O activitate foarte „ieftina”, dar care isi atinge scopul propus, este scrierea unor scurte poezii, sau poate chiar epigrame. Scopul este acela de „a munci mintea” sa gaseasca rimele potrivite, la locul potrivit.
Chiar daca o veche vorba romaneasca ne spune ca „romanul e nascut poet”, nu toti oamenii cred ca pot scrie… versuri cu ritm si rima. Nu trebuie sa deveniti poeti, trebuie doar „sa dati ceva de mestecat” mentalului dumneavoastra care are tendinta de a se gandi la lucruri negativiste. Cand simtiti ca mentalul se apuca „de rumegat” ganduri ce nu va convin, cautati rime. Incercati sa va distrageti atentia de la gandurile disconfortante.
Cititul sau privitul la TV nu sunt activitati care sa va distraga atentia. De multe ori, citind sau urmarind o emisiune la TV, gandurile se indreapta tot spre ideile „macinate des de mental” si care au astfel o putere mare asupra sistemului nostru de gandire.
Alegeti, mai intai, o idee pe care vreti sa o transmiteti altora, o ideea care ar fi importanta si „ar trebui” sa o comunicati mai departe. Ideea trebuie transmisa in versuri cu ritm si rima. Cautati cuvintele potrivite, astfel incat ele sa se imbine si in combinatii lingvistice usor de inteles pentru cel ce citeste prima data ideea. Incercati sa va puneti in pielea unui cititor ne-stiutor al ideii transmise si analizati daca nu ar fi o varianta mai buna, mai usor inteligibila.
Nimeni nu are pretentia sa scrieti versuri rimate, profesionale, comparabile cu cele ale poetilor cu talent innascut. La fel, veti spune ca este obositor, ca nu aveti talent. La fel va spun, antrenamentul conteaza. Scopul este gasirea unei actvitati mentale cat mai intense, pe care sa se focalizeze mintea dumneavoastra.
Un antrenament sustinut poate aduce beneficii si in domeniul comunicarii cotidiene cu diverse persoane cu care trebuie sa discutati. Veti gasi noi si noi formulari lingvistice ale ideilor pe care vreti sa le comunicati, astfel incat ele sa fie mai usor de inteles si sa acapareze atentia ascultatorului si prin forma celor transmise, nu numai prin fondul lor ca noutate a ideii.
3 răspunsuri
Gandurile negative sunt precum o eterna frana de mana trasa atunci cand vrem sa ne luam zborul. Sta in puterea fiecaruia dintre noi sa faca o rima. Rima existentei sale :) .
Mai ales atunci cand comunic cu cei mici incerc sa folosesc rime. Devin mult mai receptivi. Asculta cu atentie, repeta de multe ori, pur si simplu le place. Bineinteles ca, fermecati de rima, retin mult mai usor si fac ceea ce le transmiti prin rimele respective. Si ai dreptate, functioneaza si in cazul celor mari! Doar ca versurile si rimele trebuie adaptate varstei si individului.
Pentru o completare la „inlaturarea gandurilor negativiste” sugerez o vizita la:
http://www.octavdafinoiu.ro/2008/01/27/de-la-imagini-reprezentare-la-realitate-si-invers/
http://www.octavdafinoiu.ro/2008/01/19/cuvantul-ca-arma/
http://www.octavdafinoiu.ro/2008/05/10/double-slit-experiment-sau-cum-functioneaza-universul/
http://www.octavdafinoiu.ro/2008/05/25/inceputul-schimbarii-in-mai-bine/
Cine are rabdarea necesara va gasi concluziile unor ani buni (adica multi!) de studiu si cautari (si e vorba nu neaparat de mine ci mai ales de specialisti in sociologie, fizica, NLP).
La primul link va putea fi aflata legatura dintre reprezentare, gandire, simtire, comunicare, comportament.
La al doilea link se va insista pe puterea cuvintelor de a schimba reprezentarile.
La al treilea link se va observa care este natura lucrurilor si cum ceea ce „vedem” ajunge sa devina realitate.
La al patrulea link se va insista pe rolul emotiilor si al mesajele lor in schimbare, insa se va observa ca si limbajul este deosebit de important in acest sens.
este real…asa gandesc eu
enciclopedic sunt o carte deschisa pentru cei ce vor sa afle viitorul/
catalogat debil de unii dintre voi, in 89 aveam pe mine tricolorul/
imbracam in graba sintagma „Minte-ma dar minte-ma frumos/
acum totul este pe dos, ba chiar libidinos hidos si odios/
am cautat partea care sa ma avantajeze in drumul meu spre acea glorie/
fara teorie renasc si imi amintesc de vremurile triste din copilarie
maidanul, jocurile si cozile nesfarsite la o bucata de paine/
fara falsa viziune o vad pe mama cum lacrima de grija zilelor de maine/
acum s-a dus, este batrana si bolnava din cauza sistemului in care traim/
o sora si doi frati schimbati de mici, inraiti si plini de venin/
un doctor gras, un diagnostic fals si ani plini de amaraciune
chinuiti si plansi de acest sistem unde exista numai furaciune/
privesc la ceas../
privesc spre acel doctor gras/
privesc spre acel diagnostic fals../
sunt catalogat drept un luptator dar fara nici o victorie/
imi trasez linia si imi vad de viata mea plin de glorie/
ma duc spre lume plin de spume/
sparg bariere fonice, sparg baloane si spun glume/
un om, o dorinta si doua tarfe/
dependent de prieteni ascult dusmanii cum scot barfe
/