Acasa » Cum o preferati: lunga sau scurta?

Nu e vorba despre cafeaua de dimineata. Te intreb despre criza economica actuala.

In primele luni de la declansare crizei, o mare parte din populatie a ales sa ignore stirile falimentelor bancare si prabusirea bursei americane. A urmat caderea BVB (Bursa de Valori din Bucuresti), a urmat prabusirea leului.

Curand, toate emisiunile de stiri vorbeau despre criza. Pe orice canal ai fi schimbat, jurnalele contineau invariabil cel putin un reportaj despre scaderea economica din SUA sau cresterea numarului de someri din Romania.

Incet-incet lumea s-a obisnuit si a intrat in crisis mode (s-a adaptat psihologic la criza). Acceptarea e primul pas. Ce urmeaza?

Desigur, (aproape) fiecare dintre noi isi doreste ca aceasta criza sa se termine repede. Iar personalitatile din pozitii cheie de conducere, incepand cu Ben Bernanke (seful FED), trecand prin Barack Obama (presedintele SUA) si ajungand la presedintele nostru, Traian Basescu, fie ne asigura ca vom depasi criza la finalul acestui an (in cazul primilor doi), fie ne spune ca aceasta criza va atinge usor Romania (dupa care insista pe un acord de imprumut cu FMI).

Nu voi intra in detalii legate de inter-relatia dintre politic si economic. Vreau sa va supun atentiei doua pareri care contrazic versiunea pe care o flutura factorii de decizie din zona politicului. E vorba de Robert Kiyosaki si Nouriel Roubini.

Ambii sunt personalitati mai mult sau mai putin cunoscute (daca n-ati auzit de ei va recomand sa vizitati link-urile prezente la numele lor) si mai mult sau mai putin contestate.

Ce spune Robert Kiyosaki?

Robert Kiyosaki tocmai a inceput sa scrie online o carte intitulata Conspiratia celor bogati, despre care am scris pe Milionarul Mioritic.

Intr-un recent clip video, el ne avanseaza ideea ca guvernantii americani induc in eroare (ca sa nu folosesc un cuvant greu) publicul in legatura cu criza prezenta. El indeamna oamenii la atentie marita, la urmarirea situatiei, incercand sa le sugereze ca e posibil ca timpurile grele pe care le traim sa se prelungeasca.

Ce spune Nouriel Roubini?

Nouriel Roubini a fost atacat vehement in 2005 cand, in plin avant al pietei imobiliare americane, a spus ca aceasta situatie va fi urmata de o criza de proportii. Majoritatea dintre cei pasionati de economie nu auzisera atunci de Roubini iar majoritatea dintre noi nu stiu nici astazi cine e Roubini si afirma cu tarie despre criza de acum ca a aparut pe neasteptate si nu a putut fi prezisa de nimeni.

Roubini, referindu-se la desfasurarea crizei, spune intr-un articol recent ca ne asteapta doua scenarii:

  1. recesiune in forma de U, varianta pe care o apreciaza a avea un procent de probabilitate de 66%, in care economia, dupa atingerea caderii maxime, va mai sta la nivelul minim pentru un timp dupa care va reincepe cresterea;
  2. recesiune in forma de L in care dupa atingerea caderii maxime a economiei, aceasta va stagna la acel nivel minim.

Niciuna din aceste prognoze nu coincide cu cea avansata de conducatorii politici (recesiune in V, in care economia, dupa cadere maxima are o rapida reluare a cresterii). Personal eu votez cu Roubini.

Nu conteaza cine are dreptate. Nimeni nu poate spune cu certitudine ce se va intampla. In schimb e esential sa va desprindeti de varianta pe care v-o furnizeaza cu insistenta politicienii, prin intermediul mass-media si sa plecati urechea spre alte surse de informare.

Trebuie sa intelegeti ca este posibil ca lucrurile sa continue sa se deprecieze (cel putin pana in 2010, cum spune Roubini) dupa care vom avea probabil faza orizontala din U sau, mai rau, faza orizontala din L, care se poate prelungi… nedefinit.

E momentul, cum spune Robert Kiyosaki, sa intelegeti ca trebuie sa iesiti din aceasta criza prin forte proprii. Nu va bazati pe guvern, pe politicieni, pe spusele specialistilor. Cautati o cale de a va spori veniturile, gestionati cu atentie cheltuielile si pregatiti-va pentru ce e mai rau. Daca va fi mai bine, pentru voi va fi si mai bine.

Acum e momentul… Nu ezitati!

Bibliografie

Articolul CNBC despre predictiile lui Nouriel Roubini.

Mai jos va propun spre vizionare clipul lui Robert Kiyosaki:

Daca nu vedeti in RSS sau pe email clipul cu Robert Kiyosaki, intrati pe site pentru a-l vedea.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

8 răspunsuri

  1. Criza inseamna, in afara de situatia materiala in declin, un confort psihic in scadere. Este firesc, este de inteles. Nu poti asista la perspectiva de a „muri de foame” (exagerez, e drept, e pentru efect artistic :) ) cu zambetul pe buze si optimismul in suflet.
    De aceea cred eu ca suntem tentati sa ne agatam de acele variante care promit ca va trece repede. Eu ma vad in ultima vreme disperata sa aud vesti bune. Oricat de mic poate parea binele, ne agatamd e el ca de o promisiune.
    Tu ai dreptate, ar trebui sa gandim „la rece”. Dar e greu :)

  2. Super-tare ! Kiyosaki si Roubini stiu ei…De fapt, si eu sunt de parere ca aceasta criza se va prelungi…pana cand totul va cadea. Si apoi, se va reaseza pe baze noi. Peste 3-4-5 ani, probabil, si dupa multe ‘incercari’…

  3. foarte bun articolul, sper sa invete multa lume ceva din el

    de cand a inceput sa fie constientizata si in romania aceasta criza, le tot spun tuturor: cei care vor trece cu bine de aceasta criza sunt cei care se intreaba `ce pot face EU sa ies cu bine?`, in nici un caz cei ce se intreaba `ce va face obama, basescu, FMI, isarescu etc pt iesirea din criza?` sau, si mai rau, `de ce nu face nimeni nimic?!`

    asa ca eu ignor masurile luate la nivel de guvern, parlament, FMI, BM, UE, BNR, FED etc si ma concentrez pe un singur lucru: `Ce sa mai fac sa ies cu bine din aceasta criza, ba chiar mai bogat decat inainte?!`

    succes :)

  4. Sincer sa fiu, ca strain ce locuieste in Bangkok, criza economica (care bineinteles a ajuns si in Thailanda – cu toate ca suntem departe) nu prea m-a afectat. In sensul ca pretul unei cine tot 1-2 dolari a ramas, iar apa potabila costa tot 1 baht/litru.

    Lasand gluma la o parte, in Thailanda cel mai mult afectati de criza au fost munictorii din fabrici, deci cei saraci au devenit si mai saraci.

  5. @ Marius

    :) agenda e groasa, plina cu variante pentru „dupa criza”, iar daca o orchestreaza bine, lumea o sa ceara schimbarea care „se doreste”

    @ mvs
    si in Romania la fel, cei mai tare loviti sint muncitorii. dar si cei care au afaceri mici, mai ales in domeniul vinzarii cu amanuntul

  6. Luca – da, asa e – problem-reaction-solution…veche de cand lumea. Sunt multe variante – am ma scris si eu pe Lumea Reala saptaamana asta…

    Mihnea – ce mi-e dor de Thailanda – Chiang Mai…in Bangkok n-am ajuns decat pe aeroport…Ieftina apa in Bangkok..parca mai spre nord era mai mult…

  7. @ Marius: Cand ai fost in Thailanda? Intradevar, provincia Chiang Mai este deosebita. La urmatoarea iesire din aeroportul din Bangkok sa dai de veste…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!