Acasa » TU in oglinda

TU in oglinda

Experientele trecute ne influenteaza decisiv modul in care ii vedem pe cei din jurul nostru. Proiectam imaginile trecute pe situatiile actuale, suprapunem propriile sentimente asupra celorlalti, proiectam pe ceilalti dorintele noastre etc.

Asadar daca ne dorim foarte tare o persoana de incredere alaturi de noi, credem din tot sufletul ca aceea persoana este de incredere desi ne demonstreaza constant contrariul. Daca intr-o relatie presupui ca partenerul tau te inseala, e de ajuns un cuvant ca sa fie acuzat de acest lucru, cuvant interpretat gresit, asa cum proiectezi. Rareori ii vedem pe ceilalti asa cum sunt ei cu adevarat.

Conform lui Deepak Chopra recurgi mult la proiectie daca te comporti intr-unul din urmatoarele cazuri:

  • termini tu propozitiile incepute de altii;
  • actionezi defensiv, inainte de a fi acuzat;
  • folosesti formule verbale, cum ar fi „El este genul de persoana care…”, „Stiam eu ca urmeaza sa”;
  • cer parerea cuiva si apoi te superi, daca aceasta o contrazice pe a ta;
  • te straduiesti foarte tare sa citesti fetele altor oameni;
  • te simti adesea inteles gresit;
  • vezi o amenintare in reprezentanti ai autoritatii, simti ca sefii nu te plac, desi nu ti-au comunicat niciodata acest lucru;
  • crezi ca atunci cand partenerul tau se uita dupa o alta persoana, sigur manifesta interes sexual;
  • nutresti simpatii sau antipatii puternice fata de oameni pe care abia i-ai cunoscut.

Proiectia ascunde INTOTDEAUNA un sentiment pe care nu vrei sa-l recunosti la tine.

Daca te enerveaza cumplit o trasatura la o anumita persoana, aceeasi trasatura o vei regasi si in tine insuti dar tu incerci sa o ascunzi. Se si spune ca cel care se apara se acuza de fapt, nu? Pentru a nu mai face proiectii trebuie sa accepti si sa infrunti acel lucru care te deranjeaza.

Fa o lista cu cel putin 3 persoane care iti displac profund, noteaza-ti pentru fiecare dintre ei cel putin 4 trasaturi pe care le consideri de neacceptat. Apoi intreaba-te cand ai fost si tu la fel, sau ai actionat in felul pe care il urasti atat.

Spre exemplu daca urasti o persoana ca este superficiala, intreaba-te cand ai fost si tu superficial si termina lista. Asta nu inseamna ca incepem sa ne uram pentru felul in care suntem ci e vorba de a recunoaste ce anume ne displace si a face ceva in sensul asta, si nu a le ascunde aceste lucruri undeva bine, ca mizeria sub pres. :)

Uitandu-te in oglinda nu mai decizi cate farduri sa iti pui ca sa iti ascunzi defectele ci incepi lupta cu ele si faci ceva pentru viata ta.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

3 răspunsuri

  1. Foarte interesant si bine definit. Chiar intr-o situatie recenta ma regaseam in ceea ce scriai si cred ca tocmai mi-am schimbat parerea asupra faptului ca „eu am dreptate” … e foarte comun faptul ca preferam sa gasim vinovati in situatii in care reusesti sa-ti pui bine „masca” si sa pretinzi ca esti nevinovat. Imi plac articolele tale ;)
    Looking forward for new one ;)
    Multumim

  2. @ Mihai B. Multumesc mult pentru aprecieri.

    @ Gabriela Tardea – E intr-adevar foarte interesant, multi dintre noi imediat ne gasim defecte, dar cand e vorba de situatii reale de viata refuzam sa vedem ce e evident, ceea ce ne displace la altii se poate regasi si in noi, intr-o forma sau alta. Multumesc ca imi citesti articolele. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!