Acasa » Renunta acum la vise!

Prezenta ta pe acest blog spune ceva despre tine. Nu spune totul, dar spune suficient de mult incat sa-mi dau seama ca esti interesat de succesul tau. Bravo! Tocmai te-ai diferentiat de mase. Din pacate noi, cei care exploram noi variante sau posibilitati, cei care indraznim sa ne dorim sau sa visam la o viata extraordinara, suntem in minoritate.

Majoritatea oamenilor au incetat sa mai viseze si s-au ascuns in spatele unei “realitati cenusii” in care stau foarte bine ancorati. Ei au impresia ca sunt cu picioarele pe pamant iar noi suntem cu capul in nori. Super, mie-mi place sa fiu cu capul in nori, peisajul este mai frumos.

Partea proasta este ca acesti oameni se simt bine cand ne descurajeaza pe noi. Ti-as da niste exemple din interactiunile mele cu astfel de indivizi dar 1. nu vreau sa mi le amintesc prea tarziu, deja mi le-am amintit si 2. nu fac obiectul acestei discutii.

Limiteaza-ti asocierea cu “descurajatorii”!

Exista doua tipuri de relatii: benefice si toxice. MIT (Massachusetts Institute of Technology) a facut un stiudiu conform caruia pentru fiecare descurajare este nevoie de 17 incurajari care sa-ti revigoreze increderea in tine. Suntem foarte sensibili la influentele externe, acestea ne pot alimenta visele, ne pot propulsa in viitor si tot acestea ne pot omori visele.

In afaceri este esential sa poti visa. Incepand de la acea scanteie initiala care provoaca nasterea businessului pana la solutiile complexe care potenteaza cele mai mari cresteri, toate aceste manifestari au ca sursa visul. Este o calitate pe care toti antreprenorii de succes o au, am vazut-o cu ochii mei.

Eu personal am visat foarte (foarte) mult in cei 27 de ani de viata. Rezultatele pe care le-am obtinut dupa atata visat sunt interpretabile si relative. Unii spun ca am avut succes, altii zic ca nu. Eu cred ca am avut cateva succese, mai multe esecuri si multe vise abandonate.

De ce le-am abandonat? Pentru ca am ajuns la concluzia ca anumite vise nu merita visate.

“Ce inseamna asta Paul?”

Este foarte usor sa cazi in capcana de a visa visele altora. De exemplu multi dintre noi visam la un milion de dolari si la viata pe o insula exotica unde sa nu mai fim nevoiti sa muncim. Si tu visezi asta? Fii sincer(a)! Probabil ca acesta este stereotipul succesului secolului XXI. Dar este oare ceea ce ne dorim cu adevarat?

Insula exotica

Eu cred ca dupa un an de trait pe acea insula vei visa sa petreci Craciunul cu familia, sa iesi cu prietenii de-o viata la o cafea sau pur si simplu sa traiesti din nou acel sentiment de apartenenta, familiaritate si confort pe care ti-l ofera numai locul denumit “acasa”.

Nu insinuez ca este gresit visul, vreau doar sa te gandesti daca merita sa lupti si sa faci sacrificiile necesare pentru acest vis.

Milionul de dolari

Milionul de dolari reprezinta nevoia noastra de siguranta. Avem impresia ca un milion de dolari este suma pe care daca o obtinem nu mai trebuie sa muncim.

Dar statisticile arata ca banii nu-ti ofera siguranta. Majoritatea castigatorilor la loto ajung dupa cativa ani intr-o situatie financiara mai rea decat inainte. Ah, bineinteles, tu nu i-ai pierde pentru ca stii ce sa faci cu banii. Hai sa-ti spun un secret: asa zic si ei, dupa ce castiga.

Siguranta o ai atunci cand esti suficient de valoros incat sa ai incredere ca poti oricand sa generezi un profit lunar care sa-ti satisfaca nevoile si dorintele.

Fara munca!

Excesul de timp liber este otrava.
– Tim Ferris

Ce frumos este sa nu muncesti. Sa te trezesti dimineata cu zambetul pe buze (la ora 8, fara alarma, ca doar nu mergi la lucru), sa iti bei cafeaua linistit, nimeni nu te grabeste pentru ca nu ai nimic de facut. Asta-i viata buna, nu?

Asta-i viata buna daca prin munca intelegi sarcini sau activitati obligatorii, repetitive si care nu-ti plac. Dar nu trebuie sa fie asa! Eu imi iubesc munca si nu pot sa concep ideea de a nu o face. Simt ca sunt implicat in ceva mai mare decat mine, simt ca am directie si tel, iar asta ma inspira, ma energizeaza si ma face mai fericit.

Eu am renuntat la visul cu insula si milionul. Am realizat ca nu e visul meu. Adevaratul vis este sa traiesc momentul, sa experimentez lucruri noi, sa invat, sa progresez, sa ajut, sa particip, sa fiu apreciat si sa fiu liber.

Daca esti un visator, aceasta este o incurajare! Numai visand si crezand in visele tale vei ajunge sa le traiesti. Mesajul meu este sa ai multa prudenta in alegerea visului si astfel poti avea o viata cu adevarat extraordinara.

Misiunea noastra la Startup Academy este sa invatam sa cream businessuri care ne permit sa traim o viata extraordinara. Ne dedicam trup si suflet acestui scop si te invitam si pe tine sa faci parte din aceasta comunitate!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

41 de răspunsuri

  1. Foarte bun articol ! Felicitari si mult succes !

    „Siguranta o ai atunci cand esti suficient de valoros incat sa ai incredere ca poti oricand sa generezi un profit lunar care sa-ti satisfaca nevoile si dorintele.”

    Asta am spus si eu dintotdeauna…foarte real…

  2. Uau/// ce tare m-a speriat titlul! Iti dai seama, eu care sunt a Professional Dreamer!! Noroc ca sunt si Zana Norilor si stiu sa transform repede fricile in dorinte! Felicitari, Mihail, pentru insula cucerita, milionul din buzunar si distractia (din munca) de fiecare zi!

  3. @Marius: Multumesc, sa speram ca mesajul nostru ajunge la cat mai multa lume care are nevoie sa-l auda…

    @Mihail: Multumesc frumos, am urmarit si eu site-urile si proiectele in care esti implicat.

    @Andreea: Nu stiu,… poate ca si el scrie foarte bine :P

    @Mihai: Multumesc pentru aprecieri :)

  4. @Dan: Multumesc pentru intrebare, este foarte relevanta pentru cititorii Empower si cred ca raspunsul este foarte important pentru tine. Probabil vrei sa cumperi urgent cartea care contine aceste idei ;)

    Din pacate mai ai de asteptat pentru ca nu am inceput inca s-o scriu…

    Daca pare tradus articolul, SA STII CA ESTE! Din pacate daca citesti foarte mult in engleza, ajungi sa folosesti, ba chiar sa gandesti formulari in engleza. Traducerile insa sunt din mintea mea, te asigur.

    Acum ca mi-ai zis ca „nu e tocmai scris in romaneste” incep sa-mi fac griji. Sper sa-l poata intelege cititorii. ;)

  5. Eu am sa evit sub orice forma sa fiu diplomat, asa cum a fost Paul.

    Dan, daca tu crezi ca pe Empower facem traduceri din carti si le dam copy-paste aici, te inseli amarnic.

    Deci esti liber sa iti vezi de drum si sa nu te intorci pe acest site. Pentru ca oricum, dupa cum spui tu, aceste articole/informatii sunt disponibile in cartile (in engleza) pe care le citesti deja. Asadar iti pierzi timpul.

    Si imi irosesti si mie timpul. Asa ca fa-mi te rog o favoare si abtine-te pe viitor de la astfel de comentarii, in cazul in care vrei sa re-citesti lucruri evidente pentru tine.

  6. Uite, de la un timp eu consider necesari acei descurajatori. Dupa ce faci un plan, exista multe momente cand poate aparea lenea. Chiar daca nu ai renuntat la acel vis, dar ai inceput sa lucrezi pentru el cu o ora mai putin pe zi, cu 2 zile mai putin pe saptamana.

    Iar cand cineva iti spune „e o tampenie”, „nu o sa reusesti” e ca un sut in fund. Eu cand aud asta, in perioada urmatoare muncesc la turaj maxim si nu mai simt oboseala.
    Depinde de cate ori ai auzit descurajari. Doar la inceput acestea sunt toxice.

    Si, inca ceva. Nu incercati sa ii contraziceti, sa ii convingeti. E o mare pierdere de timp.Faceti asta in mintea voastra doar si utilizati apoi in practica.

    Si Dan, ai intrat pe acest site doar sa scrii un comentariu de hater? Nu inteleg acesti oameni. Daca iau 100 de site-uri la intamplare, 5 imi vor placea si 95 nu. Daca imi concentrez atentia asupra celor 5 fac ceva util pentru mine. Dar daca imi manifest dezacordul pentru cele 95,cand mai am timp pentru orice altceva?

    Si e valabil pentru orice aspect al vietii. Daca nu iti convine ceva, nu te vaita, fiind reactiv, ci contruieste TU ceva care sa depaseasca acel neajuns. Fii proactiv!

  7. Bine bine, dar cum se impaca „trairea momentului” cu visarea?
    A visa implica sa nu fiu multumit de momentul prezent si sa vreau sa-l schimb, si astfel, nu mai traiesc momentul ci ma proiectez tot timpul in viitor. Chiar daca le fac pe amndoua, nu se anuleaza recipric atunci cand fiecare intra in functie?

  8. @Adrian: Excelenta intrebarea! Ceea ce pot sa-ti spun este cum se impaca la mine.

    Eu sunt multumit si mai ales recunoscator pentru ceea ce am si imi traiesc momentul din ce in ce mai intens.

    In acelasi timp stiu ca posibilitatile sunt enorme (infinite) si ca esenta vieti este cresterea. De aceea visez si fac planuri. Facand asta am observat ca prezentul devine din ce in ce mai frumos.

    Pentru mine sa traiesc prezentul inseamna sa ma bucur de fiecare moment din drumul meu ascendent.

    Practic, putem sa alocam timp pentru visat si sa ne bucuram chiar si de aceasta activitate, la urma urmei este o activitate foarte „fun” :)

    Sa traiesti momentul este partial stiinta, partial arta.

  9. ok, si ce faci daca dupa ce iti realizezi visul, fericirea dispare la scurat durata si observi ca ai nevoie de altceva, alte lucruri, activitati, teluri de indeplinit etc.?

  10. @Adrian: Super, asta e definitia progresului, daca ai luat-o in directia buna, bineinteles! Ca daca ai luat-o in directia proasta, cu insula si milionul zic eu, atunci vei fi din ce in ce mai nefericit.

  11. @Adrian: Ai dreptate, designul unei vieti extraordinare nu este usor, dar este captivant si satisfacator.

    Daca ne plafonam dupa ce ne atingem obiectivele inseamna ca tocmai am inceput regresul. Nimic nu sta pe loc, totul se schimba, fie mergem in sus, fie in jos.

    Eu consider ca e bine ca stabilim tot timpul noi obiective pentru ca ne entuziasmeaza si ne fac mai fericiti.

    De aceea este bine sa ai un tel pe care sa nu-l atingi neaparat vreodata. Ceva mai mare decat tine care sa te inspire toata viata.

  12. @Paul: foarte bine spus. Tocmai de aceea, multi oameni de stiinta care au facut progrese remarcabile si au fost mereu in cautarea noului au realizat ca relationarea la divinitate, existand in afara limitarilor umane, il poate propulsa pe om spre astfel de idealuri care sa-i atraga in afara limitelor lor. Pacat ca la faza asta, cei cu gandirea unui melc au inteles prin relationare la Dumnezeu nimic altceva decat tamaie, lumanari, acatiste, sau altii obositi de astea au incercat altceva gen yoga, nirvana si alte aberatii. Vorbim aici de o relationare inteligenta la Dumnezeu ca Persoana, nu tributuri catre popi si alte cele…

  13. Tot eu cu intrebarile :)
    Cum iti dai seama ca directia buna este cea buna? La urma urmei te multumeste doar pe moment, si nu poti sti cat de mult va dura aceasta multumire?
    Care e visul general,obiectiv, si coerct? „Ceva mai mare decat mine inseamna vindecarea umanitatii?” (pentru ca daca visul e subiectiv, e automat egoist si nemultumitor). Eu zic ca insasi „cresterea” (drum minunat de indeplinit si de parcurs) poate fi cu 2 taisuri daca o faci pentru a umple un gol interior (care nu poate fi umplut niciodata prin indeplinirea viselor, sau prin adaugire, prosperitate, familie, copii etc)

  14. Ei cum naiba, pana acum visele erau harta viitorului, acum sa renuntam la ele. Daca exista oameni care viseaza la insula si la milionul de dolari, au sanse mari sa le materializeze si poate pentru ei asta e motivatia de a fi mereu activi.

    Titlul articolului suna a ideea omului „realist”, adica negativist. Sa renunte la vise cine vrea, poate chair autorul, dar asta nu inseamna ca si altii trebuie sa faca la fel. Sunt dezamagit de idee…

  15. @fabw: De ce Becali sau Donald Trump nu s-au oprint la prima „insula si milon de dolari”? Fac acum un pariu cu tine, pe o „insula si 1 milion de dolari” ca la scut timp dupa ce le obtii, te vei simti nemultumit, si vei vrea mai mult. Sau altfel spus, care e limita, care e masura? Daca am 999.999 mii dolari sunt sarac? iar daca am milionul sunt bogat? Comparativ cu un miliardar in dolari, cineva cu un milion ar fi la fel de sarac ca un salariat in sanatate. Cheers!

  16. @Adrian, sunt dispus sa accept pariul tau oricand si nu exista sansa sa il castigi in cazul asta. Poate ca tu te-ai simti nemultumit cand le-ai atinge, eu le-as folosi extrem de util si as face cu ele o diferenta in lume, apoi as incerca sa generez mai mult si sa ajut mai mult.
    Nu face si tu greseala de a-ti impune ideile in capul altora. Mie nu-mi pasa ce inseamna un milion de dolari comparativ cu altii, ci doar ce as putea face cu el, si ai fi surprins sa aflii…
    Din pacate nu il am, dar daca voi reusi sa il strang vreodata, iti voi demonta incontestabil si pariul si conceptia pe care o crezi aplicabila si la altii, adica 2 stangacii care nu trebuiesc facute in domeniul dezvoltarii personale…

    PS – de ce nu exista optiunea de Reply de la comentarii? Merge dat enable din wordpress, la threaded comments :)

  17. @fabw: Consider ca ai dreptate si ca sunt oameni care doresc asta cu adevarat. Nu pretind ca exista numai o varianta corecta. Exista multe variante si multe vise. Mai mult decat atat eu chiar incurajez visatorii (ceea ce poti sa deduci daca citesti articolul pana la capat).

    Titlul este scos din context pentru a genera acel „Uau!”. Nu recomand nimanui, niciunde in articol sa renunte la visele cu insula si milionul.

    Dar mi se pare un lucru cel putin inteligent sa te gandesti bine daca asta vrei. Poate unii oameni nu cunosc alte variante si adopta astfel de vise „populare” dupa care constata (cand e prea tarziu) ca nu asta isi doreau.

    Sper ca intelegi ca intentia mea cu acest articol este sa ilustrez printr-un exemplu personal o „capcana” pe care eu o consider plauzibila si generala.

  18. @fabw Uite un citat pentru blogul tau:
    „Nu crede ce spun eu pentru ca ce spun eu e valabil numai pentru mine,… dar asculta-ma. Nu crede ce vorbesc gandurile tale acum, dar asculta-le atent. Nu crede pe nimeni in lumea asta pentru ca minciunile sunt multe, iar ele nu exista decat daca le dai viata prin increderea in ele.
    Adevarul este unul singur. Soarele rasare in fiecare zi indiferent daca crezi sau nu in el.” (Miguel Ruiz)

  19. Asa cum ar zice unul din mentorii mei, Andy Szekely, noi vorbim aici despre „cum sa punem scara pe zidul care trebuie”. :)

  20. Da,da, sau cum spune Randy Pusch: „Decat sa vopsesti o tabla perfect la suprafata, mai bine ai da rugina din spate jos” (sau ceva de genul)

  21. @admin: Dar care este „zidul care trebuie”? Fiecare om stabileste asta pentru el, iar daca pentru unii asta inseamna sa viseze la un milion de dolari, se vor dedica sa realizeze intocmai acest vis. Ce vor face de acolo, depinde de fiecare in parte.

    Principiul scarii este discutat si de Jack Canfield – The Success Principles, dar si el explica faptul ca fiecare alege unde sa puna scara. Titlul articolului mi se pare eronat, sau cel putin pesimist, cu tenta de a atrage cititori.

    Eu zic ca moartea survine cand ai renuntat la vise, atunci cand te consideri „realist”. Exista multi zombie printre noi care se cred clarvazatori si realisti; coincidenta face ca acei oameni sa nu aiba mari realizari in viata.
    PS pentru admin: crezi ca ar fi util un buton de Reply la comentarii? :)

    @Adrian: multumesc pentru citat si chiar asa fac. Nu cred ce spui, dar te ascult. Adevarul NU este unul singur decat in cazul soarelui, dar in restul vietii realitatea fiecaruia este diferita.

    @Paul: inteleg raspunsul si articolul. Titlu in sine pur si simplu ma irita, dar e posibil sa fiu singurul care simte asta. Oricum, voi face in curand un articol pe aceeasi idee, insa voi incerca sa pun viziunea mea in el.

    Felicitari pentru articole si pentru mesajul site-ului. Sunt fan, desi ma aprind in unele discutii ;)

  22. @fabw: tocmai asta e ideea ca fiecare stabileste care e zidul pentru el. Asta zicea si Paul in articol: sa iti cauti zidul (visul tau), nu sa te uiti la altii ce ziduri urca (visele lor).

  23. Sunt foarte interesata de studiul MIT despre incurajari. Poti sa-mi dai cateva detalii, sau poate un link spre studiu? Scriu o carte despre descretirea fruntilor in educatia prescolara si mi-ar fi de mare folos.
    Felicitari pentru puterea de a visa! Nu stiu ce-as fi fara visele me (implinite si neimplinite…inca:)

  24. Interesanta viziunea, dar in privinta milionului de dolari si eu ma vad nevoit sa te contrazic putin. Un milion de dolari in sine reprezinta doar inceputul unei sigurante care ma poate face sa nu-mi abandonez vise de care in mod normal „torentul” cotidianului ma indeparteaza usor, usor…
    Un milion de dolari mi-ar da sansa/siguranta sa transfer din vis in realitate atatea dorinte.
    Sa nu crezi ca toti oamenii care au deodata bani cad in amorteala si nu mai fac nimic :) Nu sunt toti asemenea paznicilor de biblioteca care joaca poker, din filmul „Se7en”. Mai sunt si cei ca detectivul Somerset:”Gentlemen, gentlemen… All these books, a world of knowledge at your fingertips, and you play poker all night”

  25. Pentru cei care au avut impresia ca au mai citit asa ceva: „great minds think alike” :)
    In diferite carti veti gasi idei asemanatoare si e normal, e greu sa reinventezi roata.
    Chiar vorbeam cu un prieten ca exista mai multi Kiyosaki …
    Care scria ca a fi „liber financiar” inseamna sa fii ajuns in pozitia de a obtine un venit lunar care sa-ti acopere realizarea viselor pana la sfarsitul vietii fara a mai fi nevoie sa muncesti (la modul clasic).

    Foarte bine scris, bravo Paul! Si lamuririle pentru „comentatori” bine venite – practic au intregit articolul.

  26. @Annabella: Studiul este citat de Les Brown (unul dintre cei mai de succes speakeri motivationali din lume) in filmul Beyond The Secret.

    Felicitari si tie pentru puterea de a visa si iti doresc mult succes!

    @Radu: Gandul la un milion de dolari provoaca imagini diferite in mintea fiecaruia. Pentru unii reprezinta un inceput, in timp ce pentru altii reprezinta siguranta unui trai decent pentru tot restul vietii. Trebuia sa folosesc un limbaj mai putin rigid in articol…

    Sunt curios care sunt dorintele tale Radu, incat ai nevoie de un milion de dolari pentru a le satisface.

    @Codin: Iti multumesc pentru complimentul indirect :) Apreciez foarte mult parerile si sfaturile tale venite prin diferite itermedii.

  27. @Paul: Dorintele mele in sine nu au nevoie de 1 milion de dolari pentru a fi satisfacute. Sunt dorinte destul de simple si care sunt destul de accesibile aproape oricarui om. Eu in schimb am nevoie de 1 milion de dolari care sa imi permita sa am timpul necesar sa imi indeplinesc toate dorintele. In sensul ca sunt atatea alte nevoi de baza care trebuie satisfacute si asta necesita timp, incat imi ramane prea putin timp pentru visele pe care mi le proiectez. Poate am prea multe ziduri pe care vreau sa imi pun scara…sau poate trebuie sa urmez un training de time management :) Cred ca in general daca ar trebui sa ma raportez la matricea cu coordonatele importanta-urgenta, eu ma pierd in lucrurile urgente si mai putin importante si pierd din vedere lucrurile importante dar mai putin urgente.
    Hai sa spicuiesc din dorintele mele: mai multe carti citite, mai multe spectacole la care sa ma pot duce, mai multe evenimente la care sa particip, mai multe limbi straine cunoscute, mai mult sport…si lista poate continua.

  28. @Radu: Cred ca raspunsul de mai sus te-a ajutat sa-ti cristalizezi ideile. Cred ca vrei pur si simplu sa traiesti mai mult…

    Exista solutii mult mai usoare de a obtine acest lucru decat un business de un milion. Poti sa creezi un business prin care sa faci ceva care te pasioneaza si sa cistigi si bani din asta.

    Te invit in Startup Academy sa discutam mai multe pe aceasta tema.

  29. Si mie imi place sa stau cu capul in nori, e mult mai frumos peisajul, de obicei ma visez pilotand un avion cu multa viteza si facand lupinguri :)))

    Off, eu vreau acel milion de dolari…nu de alta, dar am nevoie de el. Numai pentru un single ca sa-i trag un videoclip de calitate si a-l promova am nevoie de 200.000 de dolari, ce sa mai vorbim de restul melodiilor de pe albumele mele gata compuse si…urmeaza inregistrarea. Am nevoie de acel milion de dolari pentru a face arta, fiindca acesta e visul meu, e implinirea mea, sa creez frumusete si sa o impartasesc oamenilor. Iar ca sa faci arta la un nivel foarte inalt fara compromisuri ai nevoie de foarte multi bani. Si oricat de imposibil ar parea, cumva cumva imi voi implini visul, desi habar nu am cum, de renuntat nu renunt nici in ruptul capului.

    Mi-a placut articolul tau, abia il astept pe urmatorul :)

  30. @Vero: E prima data cand am dificultati in a scrie un raspuns… si mie mi-a placut melodia ta… foarte mult… tu iti traiesti visul Vero, asta e succesul, nu-l mai cauta, il ai, il traiesti!

    Iti fac o promisiune daca-mi faci si tu o promisiune :) Iti promit ca iti vei implini visul daca-mi promiti ca vei persevera.

    Add me pe Y!, poate te pot ajuta: paul.coman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!