Acasa » Elogiul simplitatii (I)

Ai viata plina de proiecte, obiective, idei, lucruri care trebuie facute, obligatii, angajamente? Ai un “to do list” care pare sa nu se termine niciodata? Ritmul vietii tale este atat de alert incat nu mai stii cand trece timpul? Uneori ti se pare ca ai uitat sa traiesti?

Daca te regasesti in intrebarile de mai sus, esti un “om al zilelor noastre”, adaptat perfect “secolului (sau secolelor) vitezei”. In tarile anglofone, aceasta goana este deseori descrisa ca “rat race” (facand analogie cu miscarea obositoare a unui soarece de laborator care nu duce nicaieri).

In lumea de astazi, suntem prea ocupati si este un fenomen contagios. Iar aceasta aglomerare din vietile noastre ne face rau. Ne dezorienteaza – ne pierdem “busola personala” si uitam ceea ce conteaza pentru noi cu adevarat.

Obsedati de agenda prea incarcata, uitam sa traim si sa ne bucuram de viata. Viata devine doar o lupta (si deseori o competitie) pentru a face fata si a nu ramane in urma.

Mai mult, probabil ca ni se pare normal ca viata sa fie foarte aglomerata si plina. Am fost crecuti in mentalitatea ca a munci mult si din greu este singura solutie pentru succes. Mintea noastra are constant nevoie de preocupare si mereu imagineaza situatii care sa ne tina ocupati. In exterior, suntem bombardati cu stimulente ca televiziunea, internetul, cafeina, nicotina sau bauturile energizante care nu ne lasa sa ne relaxam.

In urma cu 2500 de ani, Confucius era de o alta parere: “Viata este simpla, dar noi insistam sa o complicam”.

Exista si o veste buna – se poate si altfel! Este posibil sa iei contact cu valorile tale. Este posibil sa ai grija de emotiile tale. Esti posibil sa iti ingrijesti sufletul. Este posibil sa faci alte alegeri decat cele pe care el faceai “pe fuga”. Este posibil sa ai grija de tine. Este posibil sa te opresti. Este posibil sa renunti la sarcini care nu iti aduc valoare. Este posibil, ca poate pentru prima data, sa simti ca ai spatiul necesar pentru a creste si a te dezvolta si linistea interioara pentru a te bucura de asta.

Si primul pas este sa descoperi simplitatea.

In “Mic tratat al marilor virtuti”, André Comte-Sponville spunea:

Simplitatea nu este o virtute care sa se adauge existentei, ea este existenta insasi, careia nu i se mai adauga nimic. Ea este cea mai usoara dintre virtuti, cea ma transparenta si cea mai rara.

In consecinta, a trai simplu inseamna a trai liber, cu usurinta si transparenta. Inseamna sa reduci complexitatea inevitabila a vietii la esenta.

A avea o viata simpla inseamna a invata sa nu te iei prea in serios si sa nu te pierzi in noianul gandurilor si emotiilor. Simplitatea inseamna a trai ca si cum viata ta este cel mai mare dar de care vrei sa te bucuri neincetat.

Mai mult, a trai simplu este o virtute morala si spirituala. Pentru ca simplitatea inseamna o privire senina, o inima calda, vorbe sincere, trairi adevarate si un comportament firesc.

Simplitate inseamna a trai in prezent si a face totul ca prezentul sa devina sublim. Sau, cum spune Evanghelia: “Priviti la pasarile cerului, ca nu seamana, nici nu secera, nici nu aduna grane si Tatal vostru ceresc le hraneste. Luati seama la florile campului cum cresc: nici nu ostenesc si nici nu torc…”

Dar cum putem avea o viata simpla in iuresul lumii? Pentru idei practice despre cum ne putem simplifica viata, cititi articolul de saptamana viitoare!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!