Dar… cum functioneaza autosugestia?
Se spune ca hipnoza este autohipnoza iar autohipnoza este autosugestie. Poate fi autosugestia calea catre schimbarea pe care o dorim? Raspunsul este DA!
Cu totii am incercat probabil sa ne “autosugestionam” repetand afirmatii pozitive sau incercand sa “gandim pozitiv”. Probabil pentru majoritatea metoda “autosugestionarii” nu a functionat. Si va spun si de ce.
Pentru ca ati folosit mintea constienta pentru acele afirmatii, pentru ca factorul critic al mintii constiente a respins imediat acele afirmatii sau sugestii, pentru ca v-ati straduit prea mult in mod constient.
Suna ciudat, dar de multe ori mintea constienta este cea mai mare piedica in calea invatarii si a transformarii.
Una din regulile mintii subconstiente este urmatoarea: “Cu cat activitatea constienta este mai mare, cu atat mai mic va fi raspunsul subconstient”.
Va dau doua exemple in acest caz: cu cat incercam sa adormim, incercand in mod constient sa facem acest lucru, cu atat mai dificil este sa reusim.
Alta comparatie: ganditi-va la modul in care invata un copil sa mearga. Trebuie sa invete sa-si coordoneze sute de muschi doar pentru a face cati pasi. Sau ganditi-va ca invata zeci de cuvinte in fiecare zi timp de cativa ani de zile. Si toate aceste lucruri le invata intr-un mod pasiv.
Informatia ajunge direct in subconstient iar schimbarile sunt imediate si de cele mai multe ori permanente. Factorul critic apare intre 5 si 12 ani, iar pana atunci un copil retine orice informatie la care are acces. El invata fara efort iar acele cunostinte vor fi pastrate permanent in mintea subconstienta.
Revenind la autosugestie
Autosugestia functioneaza cand factorul critic al mintii constiente este eliminat sau depasit. Functioneaza cand efortul constient este minim, cand nu incercam sa realizam schimbarea. Este conceptul de a invata fara a incerca sa inveti.
Autosugestia functioneaza atunci cand CREZI
Crezi ca este posibil sa realizezi ceea ce iti doresti si stii ca poti sa faci ca acel lucru sa se intample.
Este modalitatea de a-ti crea realitatea odata ce accepti sugestiile pe care ti le doresti. Revin la definitia hipnozei: “Hipnoza este ocolirea factorului critic al mintii constiente si stabilirea gandirii selective acceptate”. “Gandirea selectiva acceptata” este sugestia pe care dorim sa o realizam, odata ce am “ocolit” factorul critic al mintii constiente.
Poate suna putin dificil dar voi exemplifica: efectul PLACEBO. Pilula de zahar care “face minuni”.
Efectul placebo este atat de puternic incat producatorii de medicamente se straduiesc sa demonstreze pentru noile medicamente ca efectul acestora este mai puternic decat Placebo. Cu alte cuvinte vor sa demonstreze ca medicamentul respectiv face intr-adevar ceva.
Placebo nu este altceva decat autosugestia in actiune si functioneaza in felul urmator: persoana care primeste “pastila de zahar” este informata ca “are privilegiul” de a testa un nou medicament impotriva afectiunii de care sufera.
Acea persoana crede ca „efectele medicamentului” sunt reale si ca se va insanatosi dupa tratamentul respectiv. Crede cu toata convingerea, fara nicio urma de indoiala, ca pastila respectiva are un efect extraordinar.
In acel moment isi depaseste factorul critic al mintii constiente si instaleaza in mintea subconstienta credinta ca se va insanatosi. Are expectativa mentala a rezultatului pozitiv. Stie ca va obtine acel rezultat.
Nu face efort sa creada, nu se straduieste sa gaseasca explicatii rationale.
In acest mod functioneaza autosugestia. In articolul urmator am sa va prezint cateva aspecte practice de a folosi autosugestia pentru a obtine schimbarile pe care le dorim.
5 răspunsuri
Foarte bun articol. „A invata fara a incerca sa inveti” e similar conceptului taoist „Nu faci nimic dar totul este realizat” sau ‘a actiona prin non-actiune’ de care am mai vorbit.
E paradoxal – cu cat te straduiesti mai putin constient cu atat lucrurile se intampla…
Multumesc pentru aprecieri.Este interesant ca pricipiile ce stau la baza (auto)sugestiei au fost descoperite si folosite de multa vreme.De mii de ani oamenii au folosit divese modalitati cum ar fi: rugaciunea, incantatia,yoga,etc. pentru a accesa resursele subconstientului.
Mintea subconstienta nu depune efort pentru a acumula informatie,pentru a invata – invata in mod pasiv.Insa pentru omul modern, „folosirea non-actiunii pentru a realiza o actiune” este o paradigma greu de inteles si de acceptat, din nefericire.
Am citit acest articol pe nerasuflate :) Abia-l astept pe urmatorul.
Citind articolul mi-am adus aminte de un capitol al unei carti (din pacate nu imi amintesc nici titlul, nici autorul…) in care se exemplifica efectele (auto)sugestiei si am sa va dau un exemplu care pe mine m-a impresionat.
Cercetatorii au facut la un moment dat un experiment intr-o inchisoare in care se practica condamnarea la moarte a detinutilor. Au selectat cativa detinuti condamnati la moarte si le-au promis acestora ca daca accepta sa fie „cobai” pentru un experiment prin care moartea le va fi indusa lent, familiile lor vor primi plati lunare in valoare de „x” suma pana la sfarsitul vietii rudelor. Majoritatea au acceptat si explicatia cercetatorilor era ca vor sa verifice exact ce cantitate de sange are organismul, in cat timp se pierde aceasta si care este cantitatea minima de sange cu care se poate supravietui.
Ei bine, detinutii erau pusi intr-o cada cu apa calda, aveau un paravan in fata ochilor si li se explica ca li se vor taia venele si ca li se va scurge sangele intr-un vas gradat. Venele detinutilor nu au fost taiate de fapt, ci s-a trecut peste ele cu un cutit cu lama intoarsa (cu partea netaioasa), dar cutit care inainte fusese tinut in gheata. Detinutii fiind in apa calda si cutitul fiind rece, senzatia era ca li s-au taiat intr-adevar venele. Intrebati la intervale de timp ce simt, acestia raspundeau ca simt cum li se scurge sangele, ca simt cum li se raceste corpul, ca simt cum isi pierd puterea si se sting etc. S-a ajuns pana la pierderea cunostintei si cercetatorii au concluzionat ca in proportie de 85-90% dintre detinuti ar fi murit daca nu ar fi fost „treziti” explicandu-li-se ca de fapt nu le-au fost taiate venele. Incredibil, nu?
Eu am invatat din acest exemplu, sper sa invatati si voi. Este foarte interesanta puterea mintii…
Numai bine!
Raluca
Felicitari pentru comentariul tau! Daca toti oamenii ar intelege cu adevarat si ar folosi potentialul extraordinar al mintii subconstiente, lumea ar fi cu siguranta altfel.Intr-un sens pozitiv, desigur.
Este pasiunea mea de a va impartasi prin articolele publicate metode de a folosi mintea noastra pentru a deveni mai buni.
Si cred ca oricine se poate schimba,se poate perfectiona daca isi doreste cu adevarat acest lucru si are la indemana „instrumentele” necesare.
Andrei
Sunteti fff tari,imi place mult ceea ce faceti si ar fi bine sa inteleaga cat mai multi oameni ceea ce scrieti aici
Va multumesc ca existati