Autosugestia: raspunsul pentru o schimbare rapida?

Dar… cum functioneaza autosugestia?
Se spune ca hipnoza este autohipnoza iar autohipnoza este autosugestie. Poate fi autosugestia calea catre schimbarea pe care o dorim? Raspunsul este DA!
Cu totii am incercat probabil sa ne “autosugestionam” repetand afirmatii pozitive sau incercand sa “gandim pozitiv”. Probabil pentru majoritatea metoda “autosugestionarii” nu a functionat. Si va spun si de ce.
Pentru ca ati folosit mintea constienta pentru acele afirmatii, pentru ca factorul critic al mintii constiente a respins imediat acele afirmatii sau sugestii, pentru ca v-ati straduit prea mult in mod constient.
Suna ciudat, dar de multe ori mintea constienta este cea mai mare piedica in calea invatarii si a transformarii.
Una din regulile mintii subconstiente este urmatoarea: “Cu cat activitatea constienta este mai mare, cu atat mai mic va fi raspunsul subconstient”.
Va dau doua exemple in acest caz: cu cat incercam sa adormim, incercand in mod constient sa facem acest lucru, cu atat mai dificil este sa reusim.
Alta comparatie: ganditi-va la modul in care invata un copil sa mearga. Trebuie sa invete sa-si coordoneze sute de muschi doar pentru a face cati pasi. Sau ganditi-va ca invata zeci de cuvinte in fiecare zi timp de cativa ani de zile. Si toate aceste lucruri le invata intr-un mod pasiv.
Informatia ajunge direct in subconstient iar schimbarile sunt imediate si de cele mai multe ori permanente. Factorul critic apare intre 5 si 12 ani, iar pana atunci un copil retine orice informatie la care are acces. El invata fara efort iar acele cunostinte vor fi pastrate permanent in mintea subconstienta.
Revenind la autosugestie
Autosugestia functioneaza cand factorul critic al mintii constiente este eliminat sau depasit. Functioneaza cand efortul constient este minim, cand nu incercam sa realizam schimbarea. Este conceptul de a invata fara a incerca sa inveti.
Autosugestia functioneaza atunci cand CREZI
Crezi ca este posibil sa realizezi ceea ce iti doresti si stii ca poti sa faci ca acel lucru sa se intample.
Este modalitatea de a-ti crea realitatea odata ce accepti sugestiile pe care ti le doresti. Revin la definitia hipnozei: “Hipnoza este ocolirea factorului critic al mintii constiente si stabilirea gandirii selective acceptate”. “Gandirea selectiva acceptata” este sugestia pe care dorim sa o realizam, odata ce am “ocolit” factorul critic al mintii constiente.
Poate suna putin dificil dar voi exemplifica: efectul PLACEBO. Pilula de zahar care “face minuni”.
Efectul placebo este atat de puternic incat producatorii de medicamente se straduiesc sa demonstreze pentru noile medicamente ca efectul acestora este mai puternic decat Placebo. Cu alte cuvinte vor sa demonstreze ca medicamentul respectiv face intr-adevar ceva.
Placebo nu este altceva decat autosugestia in actiune si functioneaza in felul urmator: persoana care primeste “pastila de zahar” este informata ca “are privilegiul” de a testa un nou medicament impotriva afectiunii de care sufera.
Acea persoana crede ca „efectele medicamentului” sunt reale si ca se va insanatosi dupa tratamentul respectiv. Crede cu toata convingerea, fara nicio urma de indoiala, ca pastila respectiva are un efect extraordinar.
In acel moment isi depaseste factorul critic al mintii constiente si instaleaza in mintea subconstienta credinta ca se va insanatosi. Are expectativa mentala a rezultatului pozitiv. Stie ca va obtine acel rezultat.
Nu face efort sa creada, nu se straduieste sa gaseasca explicatii rationale.
In acest mod functioneaza autosugestia. In articolul urmator am sa va prezint cateva aspecte practice de a folosi autosugestia pentru a obtine schimbarile pe care le dorim.