De cele mai multe ori sunt suficiente mici amanunte pentru a percepe in mod negativ o persoana. Si daca pentru ceea ce se cheama o „prima impresie” sunt necesare doar cateva secunde, daca ea este negativa, veti avea nevoie de ceva timp pentru a o sterge.
Pentru a avea clasa sunt foarte importante ansamblul, unitatea, echilibrul si atentia pentru detalii. Astazi vreau sa vorbim despre ciorapi, unul dintre amanuntele care fac diferenta intr-o tinuta.
O pereche de ciorapi de calitate, asortata cu restul vestimentatiei, potrivita cu conformatia gambelor, pot face dintr-o femeie un adevarat poem de eleganta, in timp ce o pereche de ciorapi cu fire duse in combinatie cu o pereche de pantofi cu tocuri scalciate si flecuri tocite ii dau doar un aspect dizgratios si ridicol.
Din acest motiv este foarte important sa tratati cu multa atentie asortarea ciorapilor – in particular cu pantofii si in general cu toate celelalte piese ale ansamblului vestimentar.
Ciorapul este o completare naturala a pantofului, iar un ciorap urat, prost ales, va face sa treaca in plan secundar un pantof frumos si vice-versa. O asociere ciorap-pantof, armonioasa, facuta cu stiinta, face ca orice femeie, indiferent de varsta, sa para mai eleganta, mai atragatoare, mai dorita si mereu in centrul atentiei. Si nu asta este ceea ce isi doreste orice femeie?
Asocierea ciorap-pantof este o problema care pe noi femeile nu de putine ori ne pune in incurcatura si ne face sa ne simtim nesigure de alegerea facuta.
Dar exista 3 reguli de aur care, desi vi se vor parea banale, aplicate cu atentie va vor face mai sigure pe alegerile voastre:
- ciorap gros – pantof gros (sport sau de iarna);
- ciorap deschis – pantof deschis;
- ciorap inchis – pantof inchis.
Daca v-ati decis pentru un pantof sport sau oricare alt tip de pantof cu tocul jos, incheiat cu siret, puteti sa asortati ciorapi de lana sau de bumbac, opaci, in culori calde de toamna. Pe masura ce pantoful devine mai elegant si ciorapul trebuie sa fie mai subtire, mai fin, 15-20 den sau chiar sub 15 den.
Dar indiferent ca alegeti ciorapi de culoare deschisa sau dimpotriva, unii de culoare inchisa, nu trebuie sa uitati niciodata ca ciorapul trebuie sa fie in perfecta armonie cu vestimentatia si mai ales ca nu trebuie sa creeze efect de “pata de culoare” in raport cu pantoful. Ciorapul nu trebuie sa fie protagonistul tinutei.
Efectul de contrast cu pantoful nu face decat sa accentueze defectele picioarelor si ale gambelor, atragand atentia asupra aspectelor care ar fi mai bine sa treaca neobservate. In concluzie este bine sa nu cedati tentatiei: ciorapi inchisi-pantofi deschisi. Aceasta asociere este de prost gust chiar si cu un pantof clasic, dar devine de-a dreptul dezastruoasa cu un pantof cu catarame si alte aplicatii, ca in acesta din imagine.
Daca totusi v-ati decis pentru un ciorap in mai multe culori, asortati-l cu o tinuta monocolora, care sa reia una din culorile ciorapului si nu folositi mai mult de 2 culori pentru restul accesoriilor.
Truc: daca va doriti un look mai agresiv folositi 2 perechi de ciorapi suprapuse in tonalitati diferite ale aceleiasi culori!
Ciorapii cu modele si texturi dau un plus de volum picioarelor, ingrosand optic gambele si genunchii. Daca nu aveti gambele perfecte e mai bine sa evitati ciorapii plasa, de dantela sau pe cei cu dunga la spate. Daca aveti gamba mai plina si glezna subtire, ciorapul cu dunga accentueaza cu cruzime acest defect!
Daca nu rezistati tentatiei de a purta ciorapi cu model, optati pentru texturile mici, tesute perfect uniform, eventual cu dungi verticale subtiri care sa lungeasca si sa subtieze piciorul.
Spuneti un NU hotarat ciorapilor cu textura in relief purtati cu pantofi cu bareta pe glezna. Picioarele voastre vor fi ca o problema de geometrie cu linii verticale, diagonale si orizontale, iar efectul nu va fi in nici un caz unul stilat si modern.
Astazi ne oprim aici si lasam pentru saptamana viitore aspectele legate de tipurile si culorile ciorapilor.
2 răspunsuri
Cata dreptate ai, draga Luminita!!! Majoritatea femeilor nu acorda importanta acestor accesorii, decat in mica parte… dar tinuta de calitate – atat cat ne putem permite fiecare dintre noi, arata modul in care privim viata… cum o respectam si cum ne respectam pe noi insine, cum ii respectam pe cei din jurul nostru… Multe femei ar spune ca numai de asta nu isi mai bat capul… dar daca chiar si numai o luna avem grija si de felul in care aratam chiar si cand ducem gunoiul la ghena – multe lucruri se pot schimba in viata noastra…
Multe de reflectat… ar trebui s-o facem…
Draga Cristina, majoritatea semenilor nostri romani nu acorda mare importanta
modului in care se imbraca, de aici si discomfortul optic pe care il resimtim cu totii in spatiul public si mesjul pe care il transmitem la nivel „macro”.
Felul in care ne imbracam nu este altceva decat comunicarea spre exterior a imaginii noastre interioare, iar in acest context, imaginea proprie influenteaza relatiile noastre cu cei din jur.
Daca fiecare dintre noi la nivel „micro”, si-ar analiza propria imagine (aspect, comportament), asta s-ar extinde si la nivel colectiv, iar viata noastra ar fi cu siguranta mai armoniasa si mai frumoasa.