Am spus in articolul anterior ca iertarea are doua componente si este recomandat sa fie realizata in ordine: iertarea celorlalte persoane care au „ranit” clientul si iertarea propriei persoane.
1. Iertarea celorlalte persoane care au “ranit” clientul
Acest proces se realizeaza in etapele urmatoare:
1. Crearea unei cadru specific (camera rotunda). Este preluata dupa tehnicile Gestalt create de Fritz Pearls: persoanei aflata in hipnoza i se cere sa-si imagineze o camera rotunda in care se afla 2 scaune fata in fata. Intr-unul dintre scaune va sta ea, in celalalt va sta Ofensatorul.
2. Readucerea si accentuarea emotiei negative. “Clientul” este incurajat sa-i spuna “Ofensatorului” modul in care acesta din urma l-a ranit. In acest timp hipnotistul joaca rolul unui antrenor care il incurajeaza sa dea frau liber sentimentului. Scopul este de a crea o abreactie emotionala, de a ajuta “clientul” sa simta sentimentul respectiv la cote maxime.
Va amintiti de una din regulile mintii subconstiente: cand emotia si ratiunea sunt in conflict, emotia va triumfa intotdeauna. Pentru a fi capabil sa realizeze iertarea, emotia trebuie “extenuata”. Si cum poate fi mai bine realizat acest lucru decat aducand aceasta emotie la un nivel maxim si ajutand “clientul” sa isi consume aceasta energie emotionala.
3. Aducerea intelegerii in privinta actiunilor Ofensatorului. Odata ce am neutralizat emotia, avem posibilitatea “sa aducem in scena ratiunea” si sa ajutam clientul sa inteleaga si sa accepte faptele Ofensatorului. Scopul hipnotistului este de a ajuta “clientul” sa ierte Ofensatorul pentru tot ceea ce i-a facut. Pentru acest lucru da posibilitatea “Ofensatorului “sa raspunda acuzatiilor “clientului”!
Va reamintiti ca intregul proces se petrece intr-o stare adanca de hipnoza (nivelul 5 sau 6). Hipnotizatorul foloseste halucinatia pozitiva punand “clientul” in postura “Ofensatorului”. Ei bine, „clientul” se asociaza in cealalta persoana si raspunde acuzatiilor aducand argumente. Aceste argumente sunt de fapt perceptiile “clientului” despre situatia “Ofensatorului”.
Aceste perceptii au fost reprimate, ascunse de emotia negativa. Acum insa el are posibilitatea sa le aduca in prim-plan, aducand intelegere in privinta situatiei intamplate, atat din punctul de vedere a persoanei care a suferit cat si din punctul de vedere al celei care a produs suferinta.
4. Iertarea Ofensatorului. Odata ce am finalizat etapa precedenta, am creat momentul favorabil iertarii. In acest moment, tensiunea emotionala asociata Ofensatorului este neutralizata iar “clientul” are o perspectiva completa asupra evenimentelor. Acum va intelege ca iertarea este emotia care il elibereaza de evenimentule din trecut.
5. Iertarea tuturor persoanelor implicate. Dupa ce a iertat Ofensatorul (care este de regula persoana care i-a provocat “clientului cel mai mare discomfort), hipnotistul va incuraja “clientul” sa ierta toate persoanele care i-au facut rau. Acest proces este mult mai rapid pentru ca are un precedent si aplica o alta regula a Mintii Subconstiente: fiecare sugestie primita si acceptata creaza mai putina rezistenta urmatoarei sugestii.
6. Permanentizarea iertarii. Pentru ca transformarile pozitive realizate prin iertare sa devina permanente, este necesar ca persoana sa pastreze permananent o atitudine a iertarii incepand din acel moment. Si nu este deloc greu sa pastreze aceasta atitudine odata ce a experimentat sentimentul extraordinar de eliberare. Sansele de a recidiva sunt minime deoarece Mintea Subconstienta reactioneaza pozitiv reintarind orice comportament care ne ajuta “sa ne simtim bine”.
2. Iertarea propriei persoane
Iertarea propriei persoane este o continuare fireasca a procesului de iertare al celorlalti si se concentreaza asupra eliminarii sentimentului de vinovatie.
Vina necesita intotdeauna o pedeapsa. Sentimentul de vinovatie, aflat la nivelul Mintii Subconstiente, ne saboteaza incercarile de transformare pozitiva pe care dorim sa le realizam. Iertarea propriei persoane elibereaza clientul de aceasta nevoie de se autopedepsi in permanenta pentru greselile din trecut.
As putea asemana acest proces cu o “eliberare din inchisoarea propriei minti”, pentru ca oriunde ar fi, orice persoana poarta cu sine teama, vinovatia sau supararea, emotii ce ne pepsesc in fiecare zi si ne limiteaza sa traim o viata fara a ne atinge potentialul.
Procesul iertarii propriei persoane este realizat intr-un mod similar cu cel prezentat mai sus, cu exceptia faptului ca in celalalt scaun, in locul Ofensatorului, este asezata acea parte a clientului care este responsabila de toate greselile facute in intreaga viata.
In acest caz se folosete un caz particular al terapiei partilor prin disocierea perceptiei in doua persoane distincte: cea “vinovata” iar cea de-a doua este partea care a suferit din cauza lucruilor facute de catre partea “vinovata”. In final sugestia directa “pune cireasa pe tort” si reintareste prin sugestii pozitive schimbarile dorite.
Ultimele doua tehnici hipnotice sunt tehnicile care fac diferenta intre un program de hipnoza obisnuit, bazat doar pe sugestie directa si cu rezultate obisnuite si un program ce ofera transformari profunde, lucrand cu emotiile si remodeland efectul cauzat de aceste emotii asupra persoanei.
Tehnicile sugestiei directe sunt excelente pentru hipnoza de scena sau pentru transformari obisnuite. Insa tehnicile avansate, cum ar fi regresia hipnotica si procesul iertarii, ofera posibilitatea de a realiza “miracole” in domeniul transformarii personale.
De aceea, hipnoza poate sa aduca rezultate cand orice alta metoda a esuat. Pentru ca nicio alta abordare nu lucreaza cu atata precizie si eficacitate cu resursele Mintii Subconstiente. Nicio alta metoda nu poate crea atatea “miracole” cu o rata de “aparitie” atat de mare ca si hipnoza. Nicio alta metoda nu poate aduce efecte atat de puternice intr-un timp atat de scurt.
Persoana din spatele tehnicilor
In final mai exista un ultim aspect important ce poate influenta pentru intregul proces: persoana care conduce intregul proces: hipnotistul.
Un hipnotist foarte bun are cel putin doua calitati: prima dintre acestea este pregatirea adecvata pentru aceasta profesie. Aceasta pregatire inseamna cunoasterea, utilizarea si adaptarea tehnicilor care dau cele mai bune rezultate pentru cei cu care lucreaza.
Cea de-a doua calitate este dorinta neconditionata de a le oferi un ajutor real acelora care au nevoie si doresc sa fie ajutati. Aceasta dorinta neconditionata se numeste pasiune si este elementul ce ridica aceasta profesie la nivelul de arta. Un artist nu va inceta vreodata sa invete si sa-si perfectioneze tehnica pentru a-i servi mai bine pe semenii sai. El intelege ca in final doar rezultatul obtinut de acestia conteaza cu adevarat.
Hipnoza este probabil cea mai puternica metoda de transformare, este o “vioara Stradivarius” in orchestra acestui domeniu vast al dezvoltarii personale. Iar artistul care este pregatit sa “cante la aceasta vioara Stradivarius” are posibilitatea de a le oferi semenilor sai puterea de a-si crea o viata extraordinara.
2 răspunsuri
Avem in Romania experti in domeniul terapiei Gestalt?
Incearca Google…