Acasa » Despre „Unleash Your Greatness”

Unleash Your Greatness este titlul programului conceput de Mike Litman, autorul cartii Conversations with Millionaires. L-am parcurs pe nerasuflate si am fost surprinsa placut sa gasesc multe lucruri valoroase, pe care doresc sa le impartasesc cu voi.

Iata cateva dintre ideile care mi-au atras atentia si pe care le-am chiar integrat in mentalitatea si in viata mea.

1. People form habits, habits form futures.

Oamenii isi formeaza obiceiuri, iar obiceiurile le determina viitorul.

Persoanele cu obiceiuri proaste, de exemplu delasare, dezorganizare, vesnica amanare pentru ziua de maine, oricat de mult s-ar stradui nu isi pot atinge obiectivele. Spre deosebire de acestia, oamenii care reusesc in viata si-au dezvoltat anumite obiceiuri ce le faciliteaza progresul si de aceea au ajuns sa aiba succesul in tot ce si-au propus.

2. Climb step by step.

Avanseaza pas cu pas.

Daca vrei sa castigi sa zicem 10.000 $/luna, trebuie sa incepi prin a te intreba: „Cine&Cum&Ce trebuie sa fiu pentru a face acesti bani?”

Cineva care nu este pregatit, cineva care nu are formata mentalitatea necesara pentru a castiga 10.000 $ intr-o luna, nu ii va castiga niciodata. Spre deosebire de ceilalti „guru” care pledeaza pentru „think big”, el recomanda sa mergi cu pasi mici.

Sfatul lui e sa iti setezi obiective mai realiste, pentru ca tu sa poti deveni acea persoana si sa ajungi acolo unde iti doresti. De exemplu, sa incepi prin a-ti seta obiective de genul: 1000 $, 2000, 5000 $/luna, iar odata indeplinit obiectivul setat, sa iti formulezi urmatorul obiectiv in acelasi ritm. Mike spunea ca si atunci cand ajunsese sa castige 25.000 $, obiectivul pentru luna urmatoare nu a fost 50.000 sau 100.000, ci 28.000 $.

Isi scria in fiecare luna obiectivele si isi exprima in avans multumirea si recunostinta pentru indeplinirea lor.

3. Develop the habit of doing at least one thing a day you don’t want to do.

Propune-ti sa faci in fiecare zi un lucru care nu iti place – dar care stii ca este necesar pentru a progresa in directia dorita.

Cel care vrea sa isi atinga obiectivele trebuie sa se intrebe: „Care este acel lucru pe care nu vreau sa-l fac, dar daca l-as face as progresa in viata si/sau in business-ul meu?”

Aici Mike ne da un exemplu cu doua fete pe nume Jenifer si Sally, care ambele si-au propus aceleasi obiective: sa slabeasca si sa se casatoreasca. Amandoua si-au pus asadar ceasul sa sune la ora 8 sa mearga la sala. Dimineata cand suna ceasul, Jenifer spune: „oof, e asa frig afara si e-asa de bineee in pat la caldurica, mai bine mai dorm” si se intoarce pe cealalta parte si in 10 minute adoarme la loc. Sally spune si ea la fel: „oof, e asa frig afara si e-asa de bineee in pat la caldurica, ce-as mai dormi” si totusi peste 15 minute este in drum spre sala.

Asta este diferenta, spune Litman, intre cel care reuseste in viata si „average Joe”, cel care ramane mereu la un nivel mediocru. Cel care reuseste in viata se uita la obiectivul final si se mobilizeaza sa depaseasca obstacolele de pe traseu.

Sally se vede in rochie de nunta, frumoasa si supla, iar asta ii da motivatia sa se scoale din pat. Ea se concentreaza asupra rezultatului, nu asupra procesului. Jenifer, dimpotriva, se concentreaza asupra procesului: iesitul din pat, frigul de afara, efortul pe care trebuie sa-l faca la sala… si amana sau renunta.

Ideea principala este ca daca zilnic progresezi 1% in directia dorita de tine este bine, este de ajuns. Nu este nevoie sa faci salturi uriase ca sa ajungi departe. Nu este nevoie sa scrii o carte intr-o saptamana sau o trilogie intr-o luna. E de ajuns sa incepi. Sa scrii in prima zi o pagina. Progreseaza asa zi de zi, mereu avand ca motivatie finalitatea, scopul tau ultim si nu detaliile procesului in sine.

4. It does not have to be perfect.

Nu trebuie sa faci totul perfect, trebuie pur si simplu sa faci ce ai de facut.

Acest punct se adreseaza perfectionistilor. Ideea este ca trebuie pur si simplu sa te apuci de treaba si s-o termini in timp util.

De exemplu primele versiuni ale Windows-ului au fost cumplite. Daca Bill Gates ar fi insistat sa fie totul perfect inainte sa scoata produsul pe piata, nu mai exista astazi Windows. CEO-ul companiei Microsoft, Steve Blamer, a declarat ca stiau cu totii ca acele versiuni nu erau deloc cum trebuiau sa fie, dar nu au asteptat pana au devenit perfecte. A fost suficient sa fie functionale. Atat.

Nu este necesar sa fii cu 50% sau cu 100% mai bun decat altii, ci este de ajuns sa fii doar cu 5% mai bun. Daca esti cu 5% mai bun decat toti ceilalti, atunci vei avea 100% rezultate.

5. Give and you shall recieve.

Da si ti se va da.

Asta este alta idee care m-a incantat si care este expresia unui principiu enuntat de fapt cu mii de ani in urma, care este in mod ciclic uitat si re-descoperit. Daruieste si ti se va darui.

Daruieste acel lucru pe care ti-l doresti tu cel mai mult. Daca vrei bani, daruieste bani. Daca vrei dragoste, daruieste dragoste. Daca vrei sa fii ajutat, neaparat ajuta tu mai intai. Atunci cand stii ca o persoana te poate ajuta cu ceva specific, in niciun caz nu te duce la ea sa-i ceri acel favor, ci dimpotriva, abordeaz-o oferindu-i tu ceva, ceva ce ar fi de folos sau de interes pentru ea. Procedand in felul acesta, sansele de a obtine ce iti doresti sporesc considerabil.

Inchei aici subliniind ca acestea sunt doar cateva din ideile valoroase intalnite in programul lui Mike Litman, valoroase desigur din punctul meu de vedere, iar ordinea sau numerotarea lor nu este o indicatie asupra valorii lor efective.

Relevanta, eficienta sau aplicabilitatea ideilor este diferentiata de la persoana la persoana. Cum de altfel si perioada de timp dupa care se vad rezultatele difera de la persoana la persoana, in functie de disponibilitatea fiecaruia de a se debarasa de vechile obiceiuri si de perioada de timp in care acele obiceiuri au fost parte integranta din viata lor. Daca o persoana a trait ani si ani avand obiceiuri paguboase, nu se poate astepta la transformari peste noapte in viata si in bunastarea ei.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

8 răspunsuri

  1. „Disponibilitatea fiecaruia de a se debarasa de vechile obiceiuri”, desigur, daca acele obiceiuri sunt defavobile respectivei persoane, este in legatura directa cu intensitatea vointei de transformare a individului si capacitatea acestuia de reinventare.

  2. Sunt abonata de mult timp la newsletterele lui Mike Litman. Cel mai bun indemn al lui, care mi s-a lipit de creier, mi se pare acesta: „You don’t have to get it right, you just have to get it going”. O formulare foarte buna, zic eu. :)

  3. Imi place ideea de a ne auto-seta sa facem in fiecare zi un lucru care nu ne place dar care stim ca ne va ajuta sa progresam. Super Elena!

  4. Partea frumoasa la obiceiuri este ca nu mai simtim efortul pe care-l simtim de fiecare data cand facem un lucru nou. Pentru ca il facem in mod repetat nu mai e nou, e o obisnuinta si o facem aproape inconstient. Partea frumoasa e ca o facem spre binele nostru.

    Nu sunt de acord cu focusarea asupra rezultatului si nu asupra procesului, deoarece acest lucru ne face sa ne atasam de rezultat. Exista un fenomen ciudat care se manifesta astfel: cu cat esti mai atasat de rezultat cu atat e mai greu sa-l obtii.

    Cred ca te refereai la faptul ca se concentreaza pe obstacole si nu pe scopul urmarit.

  5. @Liana
    Asa este cum ai punctat: ca sa reuseasca un proces asumat de transformare-imbunatatire, omul intai trebuie sa vrea si apoi trebuie sa poata. Motivele pentru care „nu se califica multi la acest maraton”, e o alta discutie, insa profit de ocazie sa adaug ceva aici: afara de cele doua conditionari indiscutabile numite de tine, mai este inca una de care, conform constatarilor mele, majoritatea se impiedica. Astfel, mai inainte de-a vrea sa se schimbe dintr-o stare de stagnare nemultumitoare, initial omul trebuie sa-si doreasca, sa vrea schimbarea!

    @Iulia:
    Ma bucur sa aud ca mai sunt pe aici cititori ai lui Mike Litman :)
    Sunt sigura ca efectul prezentei acestui concept functional in viata ta va fi ca niciodata nu o sa trenezi sau stagnezi pe traseu.

    @Sergiu:

    Ma bucur ca ti-a placut si sper sa-ti fie de folos!
    Exact asta imi place si mie, sa stii: preluatul unei idei-concept care sa se si potriveasca constructiei mele si sa-i adauge valoare. In plus, imi aduce bucurie sa transmit si eu cuiva aceiasi valoare pe care am primit-o.

    @Cristi:

    Convingerea mea e ca oamenii sunt suficient de diferiti ca sa nu exista o reteta universal valabila :) Cel mai probabil la tine functioneaza sa te concentrezi pe proces, in timp ce altora le este mai de folos sa-si „tina ochii tinta la premiu”. Pana la urma, important este, asa cum ai spus, ca omul sa nu se blocheze in obstacole si/sau in lucrurile mai grele/neplacute care apar inerent pe parcurs, ci sa procedeze cumva corespunzator ca sa le depaseasca, implicit depasindu-se pe sine…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!