Acasa » Cum te impinge frica de nou spre procrastinare

Eu cred ca fiecare dintre noi are un vis, chiar daca nu l-a descoperit inca. Un vis care ne anima si ne atata. Un vis pentru care, la un moment dat, iti dai demisia si incepi ceva pe cont propriu. Un vis pentru care hotarasti sa pleci intr-o calatorie de explorare personala, un vis pentru care iei decizii care iti pot schimba cu totul viata.

Si daca a avea un vis este poate pentru unii dintre noi un lux, ceva ce pare mult prea complicat si greu se atins, fiecare dintre noi are cu siguranta o idee, un proiect personal, o dorinta, o actiune pe care si-o promite sa o faca o data si o data, intr-o zi.

Ce ne opreste insa sa ne luam acum in serios visul, ideea, actiunea, proiectul?

Cum frica de nou te impinge spre procrastinare si nu te lasa sa-ti traiesti visele

Din perspectiva mea, in mare masura ne opreste teama si frica de necunoscut. Apoi lipsa de focus pentru a vedea ce este cu adevarat important pentru noi. Si, in cele din urma, procrastinarea, adica alegerea irationala (pentru ca de multe ori suntem constienti de consecintele propriilor alegeri) a unor activitati mici, marunte (si care nu au miza si impact pe termen lung) in detrimentul celor cu adevarat importante.

Expert de talie mondiala, Piers Steel, profesor de resurse umane si dinamica organizationala din cadrul University of Calgary’s Haskayne School of Business, spune ca unul din cinci oameni sunt procrastinatori cronici, adica isi pun in pericol job-ul, increderea pe care o transmit, relatiile personale si intime si chiar sanatatea, nefacand lucrurile importante la timpul lor.

Unul dintre motivele pentru care amanam este, dupa cum spuneam mai sus, datorat fricii de a face lucruri noi. Si atunci o alternativa viabila este sa complicam lucrurile, astfel incat sa ne asiguram ca nu vom fi pusi fata in fata cu ceea ce este nou si necunoscut pentru noi. Practic, ne eliberam singuri o reteta prin care stabilim in mod inconstient etape, standarde si pasi pe care ne impunem sa-i parcurgem pentru a ne da voie sa facem sau sa fim ceea ce ne dorim.

Scheme complexe

Cu alte cuvinte, stabilim o schema intortocheata in mintea noastra prin care setam un traseu complicat de parcurs.

Prima data trebuie sa se intample x si apoi y zi apoi z si poate (insa doar poate!) dupa toate acestea am sa pot sa sustin primul meu seminar, sa demisionez, sa incep activitatea de freelancing sau sa deschid un start-up, sa scriu primul post pe blog, sa ies dintr-o relatie in care nu ma mai simt bine, sa imi iau timp pentru mine, sa petrec timp cu familia, sa am mai mult timp pentru mine, sa plec intr-o alta tara, sa-mi permit o calatorie in jurul lumii, sa invat un sport nou, sa pot sa „las cartile serioase si sa citesc beletristica”, sa imi fac timp sa alerg dimineata.

Cum spunea Al Pacino, in speach-ul sau din Any Given Sunday, ca si in sport, viata este un joc al milimetrilor si centimetrilor castigati. Doi pasi mai in fata si ai ajuns prea devreme, doi pasi mai la stanga si nu esti la momentul potrivit.

Granita dintre succes si esec este extrem de mica si diferenta o poate face tocmai acel milimetru in plus sau in minus care vine din miscare, nicidecum din asteptare! Din punerea lucrurilor in concret, din trecerea la actiune, din greseli si asumarea lor, din experienta, din testare, din crestere si invatare.

Cand procrastinezi, omori pentru tine (si cateodata si pentru cei din jurul tau) o lume de posibilitati! Da, viata poate fi scurta, sau timpul din ea poate sa fie mult prea scurt pentru tot ce am vrea sa facem. Indrazneste sa-ti traiesti viata in afara retetelor!

In asteptarea unui moment ideal, amani ceea ce este cu adevarat important si ratezi ocaziile vietii. Te sufoci incet, incet, respirand zi de zi un aer mult prea dens si plin „de trebuie”, de „nu acum”, de „mai am de invatat”.

Cine stie unde ai fi azi daca ai fi plecat in acea calatorie? Dar daca ai fi inceput sa scrii acea carte la care te gandesti de atata timp? Dar daca ti-ai fi permis luxul de a investi chiar azi in pasiunea ta?

Daca vrei sa stii mai mult, te invit sa afli instrumente practice care sa te ajute sa combati procrastinarea in seminarul pe care il voi sustine joia viitoare, 13 decembrie, incepand cu ora 19:00, in Bucuresti, sediul CROS. Afla mai multe detalii aici.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!