Știm cu toții că bunicii au de fiecare dată un sfat bun la îndemână. Îi ascultăm câteodată minunatele povești de viață și ne minunăm cum au reușit să treacă peste toate problemele și conflictele din perioada lor. Băieții primesc povești din luptele duse pentru apărarea țării și fetele povești de viață și familie. Bunicii, chiar dacă câteodată, își tot repetă poveștile, știm cu toții că la final rămânem cu ceva de apreciat și încercăm să le ascultăm sfaturile.Mamele noastre, cel mai probabil, au învățat de la bunicile noastre trucurile de frumusețe, care în final au ajuns la noi.
Să ne amintim împreună ce am dobândit prin moștenire și cu ce ne-am ales în materie de frumusețe.
Vă propun câteva trucuri de frumusețe știute de la bunici.
1. Tenul
În trecut nu se știa de măști sau peelingul chimic cum este în prezent. Acum avem acees la tot felul de creme și soluții care mai de care. Însă în trecut, bunicile noastre foloseau zahărul pentru a-și menține tenul sănătos și luminos. Își făceau masaj cu zahăr la care adăugau un pic de apă caldă și suc de lămâie. Fața fiind curățată ulterior cu apă rece.
Sau un alt secret este amestecul din 3 linguri de lapte bătut cu puțin suc de lămâie. Compoziția se aplică pe față, gât și decolteu. Se clătește cu apă călduță după ce a acționat aproximativ 15 min. Se știe că laptele bătut este considerat un adevărat elixir al frumuseții. Fiind plin de vitamine și minerale, acesta acționează de la interior spre exterior. Așa că îl poți folosi cu încredere.
Bunicile noastre foloseau băile de abur. Eu când eram mică, făceam băi de aburi pentru a-mi desfunda nasul, când eram răcită. Uite că băile de aburi sunt bune și pentru menținerea unui ten luminos. Aburii ajută la deschiderea porilor, îți lasă pielea fină. Bunicile turnau apă fiartă într-un bol și stăteau deasupra aburilor cam 10-15 minute. Astfel că porii se deschideau și mai apoi urma procedura de curățare cu zahăr de mai sus.
Măştile hrănitoare pentru bunici erau amestecul obținut din lapte şi mălai care devenind o pastă se întindea pe față și gât pentru 20 de minute. Apoi clăteau bine cu apă caldă.
Pentru prevenția ridurilor făceau o mască doar din albuș de ou. O aplicau pe față până când se usca. Nu uitați că tratamentul trebuie făcut o dată pe săptămână. Dacă aveau probleme cu acneea foloseau combinația dintre ulei și oteț. Amestecau puțin unei de măsline, oteț, puțină sare și zahăr.
Și nu în ultimul rând, un sfat util: bea multă apă!
2. Părul
Părul ondulat este și va la modă de când lumea și pământul. :) Bunicile noastre iubeau buclele, totuși ele nu aveau la dispoziție ondulatoare sau bigudiuri. O metodă simplă de a avea câteva bucle rebele este ca după spălarea şi uscarea naturală a părului, şuviţele de păr sunt răsucite pe degete şi prinse la nivelul scalpului cu agrafe. Ce simplu!
Sunt sigură că ai auzit și tu metoda împletitului de păr după baie. Părul umed îl împleteau în mai multe codiţe subţiri și se culcau cu el așa. Dimineaţă aveau un păr ondulat natural.
Dacă ai părul gras o soluție ar fi să adaugi câteva linguri cu suc de lămâie în apa cu care te clătești. Încă un sfat primit de la bunici în ceea ce privește părul este că este nevoie să-l speli cu apă cât mai călâie. Astfel îi dai părului o strălucire aparte și totodată îi păstrezi culoarea.
3. Dinții
Bunicile apelau la un truc foarte ieftin în ceea ce privesc dinții. Ele își spălau de 2 ori pe săptămână dinții cu bicarbonat. Aveau dinți mai albi și dacă amestecau în pasta de dinți un pic de sare de bucătărie.
4. Ochii
Sigur aveau și bunicile cearcăne. :) În prezent noi fetele, avem la dispoziție tot felul de trucuri să ascundem ochii pufoși de dimineață. Unele dintre ele ar fi tot felul de gene magnetice de calitate de la Pandera. Îți dau senzația de ochi mari și un aspect de fresh la orice oră matinală. În schimb bunicile noastre răceau două linguri în apa rece și mai apoi le puneau pe pleoape pentru câteva minute.