Când spui decoruri de filme celebre, primul gând te duce la studiourile de la Hollywood. E adevărat că încă de la începuturile cinematografiei, obiectivele și locurile unde s-au turnat multe filme celebre sunt echivalentul studiourilor de la Hollywood. Totuși, există multe locuri pe care grafică nu le poate recrea, ci doar decorul naturii.
Decorurile și locurile impresionante unde au fost turnate multe dintre filmele celebre reprezintă rețeta succesului peliculei, împreună cu un scenariu valoros și o distribuție pe măsură. Fie că vorbim de o cascadă, o plajă, un hotel de lux sau un vas, multe dintre aceste locațîi au contribuit la succesul peliculelor.
Îți prezentăm o listă cu cele mai interesante decoruri pentru filme
- Hotelul Le Bristol – Midnight în Paris
Câștigător al unui premiu Oscar în 2012, filmul Midnight în Paris, în regia lui Woody Allen, a fost filmat integral în Paris. Pelicula a adus în prim plan una dintre clădirile emplematice ale Parisului, impresionantul hotel Le Bristol.
Celebrul hotel de 5 stele, poziționat chiar în inima Parisului, la câțiva pași de Champs Elisee, pe Rue du Faubourg Saint-Honoré oferă o priveliște superbă spre Turnul Eiffel și este dotat cu o grădina interioară în stil francez autentic.
Le Bristol Paris a fost ales de producătorul filmului Woody Allen că locație pentru filmul Midnight în Paris și datorită decorului autentic, cu camere elegante, mobilier în stil Ludovic al XV-lea sau al XVI-lea.
- Hotelul Carlton din Cannes – To Catch a Thief
Alfred Hitchcock a dorit un décor cu adevărat luxos ca fundal pentru filmul American To Catch a Thief, turnat în 1955. Hotelul Carlton, construit în 1911, situat pe bulevardul Croisette chiar în centrul orașului Cannes, are fațada în stil Belle Epoque, oferă vedere la golf este alegerea regizorului, ca decor pentru acest film. Hotelul arată asemeni unui castel aparținând stilului „beaux artes”, decorat cu tot felul de creneluri , nu cu elemente de fier forjat ieftine, ci cu o mulțime de balustrade, cornișe de susținere și panouri de basorelief. Acoperișurile și mansardele sunt o operă arhitectonică adevărată.
Filmul de dragoste, care îi are în rolul principal pe Cary Grant și Grace Kelly este considerat una dintre bijuteriile cinematografice regizate de Alfred Hitchcock.
Una dintre scenele memorabile ale filmului este cea în care cei doi celebri actori se sărută pasional în față uneia dintre superbele camere ale hotelului. Camera 623 este denumită în prezent chiar după numele regizorului Alfred Hitchcock, în onoarea sa. Decorul palatului este perfect pentru filme de dragoste.
- Nava Akademik Mstislav Keldysh – Titanic
Renumitul film epic romantic american, Titanic, lansat în 1997, co-produs și co-montat de James Cameron s-a bucurat de un succes uriaș în întreagă lume. Este unul dintre cele mai costisitoare filme din acea perioada, cu un buget de 200 de milioane de dolari. Are 14 nominalizări la Oscar. Este o adaptare fictivă a scufundării pachebotului RMS Titanic și îi are în rolurile principale pe Leonardo DiCaprio și Kate Winslet.
Majoritatea scenelor au fost filmate la bordul navei Akademik Mstislav Keldysh, pe care co-producătorul a folosit-o că și baza atunci când a filmat epava. De asemenea, o replică a Titanicului, construită la Playas de Rosarito în Mexic, a fost folosită pentru a fi recreate scenele scufundării. Puntea principala și puntea A au fost platourile pe care s-a lucrat. După lansarea 3 D în 2012, filmul a avut încasări de peste 343 de milioane de dolari, situându-se pe locul al doilea după Avatar.
- Dealurile Matamata, Nouă Zeelandă – Lord of the Rings
Câștigătoare a unui premiu Oscar, trilogia Lord of the Rings a transformat Nouă Zeelandă într-o destinație de vacanță de top după lansarea filmului. Dealurile Matamata au devenit Hobbiton, casă lui Bilbo și Frodo, cu superbe lanuri și flori plantate pe platoul de filmare.
De asemenea, regiunea Mt Ruapehu din Parcul Național Tongariro a fost decorul sinistru al lui “Mordor“ și “Mount Doom”. Iar Alpii Sudici și ghețarii din zona au devenit “Misty Mountains”, acolo unde Golum a ținut inelul ascuns vreme de 500 de ani. În prezent, mii de persoane sunt dormice să experimenteze trăirile lui Frodo.
- Insula Kaua’i, Hawaii – Avatar
Filmul științifico-fantastic American, Avatar, apărut în 2009, scris și regizat de James Cameron a fost filmat în cea mai mare parte pe insula Kaua’i, Hawaii din SUA. Aflată pe locul 21 într-un clasament al celor mai mari insule din SUA, Kaua’i a găzduit numeroase scene din alte filme célèbre, precum: Jurassic Park, South Pacific sau Pirates of the Caribbean.
Filmul ”Avatar” este pe primul loc în topul celor mai profitabile producții cinematografice din toate timpurile, cu încasări de peste 2,7 miliarde de dolari. Succesul filmului se datorează în special efectelor speciale și imaginilor 3D.
Și România are locațîi superbe, ce pot fi folosite pentru decor de film. Superba cascadă Bigar, din Banat, desemnată de publicația online The World Geography din SUA drept cea mai spectaculoasă cascadă din lume poate fi un loc perfect pentru anumite scene de film.