Cafeaua îți dă energie, dar sunt și alte băuturi care pot avea același efect. Iată 10 variante pentru a limita consumul de cafea.
YERBA MATE este un ceai foarte popular in tarile Americii de Sud, in special in Uruguay. Europenii au inceput sa il consume in principal datorita proprietatilor sale curative. Fiind bogat in antioxidanti, in potasiu, mangan, magneziu, calciu, fier, vitaminele A, C, E, B1, ceaiul yerba mate este un excelent stimulator al sistemului imunitar. De asemenea, pentru ca accelereaza metabolismul este foarte bun in lupta cu kilogramele in plus. Este foarte bun la primele ore ale diminetii pentru ca reduce riscul de atac cerebral, de boli cardiovasculare si imbunatateste puterea de concentrare. Totusi, nu este recomandat persoanelor hipertensive, cardiace, anxioase, care sufera de insomnii, cu ulcer gastric sau duodenal.
CEAIUL VERDE nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind prezent in dieta noastra de ceva vreme. Este recomandat a fi consumat in locul cafelei pentru ca isi face efectul imediat desi cofeina se elibereaza treptat in organism. Ceaiul verde nu numai ca ne trezeste dimineata, dar scade si nivelul colesterolului, stimuleaza procesele metabolice la nivelul sistemului nervos central, combate starile depresive, atenueaza cresterea tensiunii arteriale. De toate aceste beneficii ne putem bucura datorita continutului sau bogat de vitamina C, calciu, fier, aminoacizi, polifenoli teina. Poți căuta după cod CAEN 4799 pentru a găsi un furnizor bun.
CEAIUL DE LEMN DULCE este indicat daca doriti sa renuntati la cafea, mai ales ca nu are cofeina. Mai mult, are efecte benefice asupra sistemului imunitar, este antiinflamator si adjuvant in afectiunile gastrice. Compozitia sa il recomanda ca un medicament natural: fosfor, calciu, zinc, mangan, sodiu, cupru, molibden, magneziu, potasiu, flavonoide, vitaminele din grupul B. Totusi, fiind foarte puternic nu este recomandat a fi consumat mai mult de 4-6 saptamani, urmand a face o pauza de 10-15 zile. Persoanele hipertensive, cele cu boli tumorale in faza avansate, femeile insarcinate, bolnavii care fac tratamente cu medicamente ce contin digoxina nu ar trebui sa consume ceai de lemn dulce.
SUCUL DE GRAU VERDE este poate unul dintre cele mai puternice energizante si revigorante pentru organism. O singur pahar in fiecare dimineata face minuni: purifica sangele, detoxifiaza organismul, reduce tensiunea arteriala, stimuleaza glanda tiroida, este antioxidant, reduce oboseala cronica, creste nivelul de energie si imunitatea. Studiile recente au aratat ca 500 de grame de sus de grau verde sunt echivalentul unui consum de 10 kg de legume.
CEAIUL DIN CIUPERCA REISHI poate fi de ajutor nu numai in re-energizarea organismului, ci si pentru prevenirea sau vindecarea unor afectiuni. Principalii compusi bioactivi ai ciupercii Reishi, care mai este denumita si “ciuperca nemuririi”, sunt: triterpenele, polizaharidele si germaniul organic. Triterpenele au efect hepatoprotector, antiinflamator, citostatic, antioxidativ. Polizaharidele ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, iar germaniul organic mareste de doua ori rezerva de oxigen din sange. Pentru a beneficia de aceste efecte trebuie sa faceti o cura de 3 luni, dupa care sa faceti o pauza de o luna, pentru a relua iar consumul pentru alte 3 luni.
CEAIUL ROOIBOS este mult mai indicat decat celalalte ceaiuri pentru ca nu contine cofeina, fiind totusi un puternic energizant. Mai mult, creste puterea de concentrare, ajuta memoria, reduce starile de irascibilitate si depresive. Pentru ca in compozitia sa intra antioxidanti polifenolici, flavonoide, fier, potasiu, calciu, flour, cupru, magneziu, mangan, zinc ceaiul rooibos are efecte antioxidante, scade colesterolul, protejeaza inima, incetineste procesul de imbatranire.
CEAIUL DIN RADACINA DE PAPADIE este folosit in mod traditional ca adjuvant al functiei renale, pentru ca previne aparitia pietrelor la rinichi, insa este un excelent substitut pentru cafea. De ajutor in lupta cu oboseala, este capacitatea acestui ceai de a detoxifia ficatul. De asemenea, este util in tratarea constipatiei si a transpiratiei abundende.
CEAIUL DIN CICOARE este poate cel mai cunoscut inlocuitor al cafelei, in Romania folosindu-se de sute de ani. Radacina de cicoare alunga oboseala, este un puternic tonic digestiv si nervos. Mai mult, daca veti consuma ceaiul in timpul mesei veti inhiba pofta de mancare.
CEAIUL NEGRU este consumat de chinezi inca din antichitate, cand i-au descoperit multiplele beneficii asupra sanatatii. Studii recente au aratat ca poate reduce efectele bolii Parkinson, previne afectiunile cardiovasculare si cancerul datorita continutului de aminoacizi, potasiu, iod, fosfor, fluor, de vitamina B1, B2, C, PP si K. O cana de ceai negru dimineata revigoreaza sistemul nervos, combate stressul si va energizeaza.
CEAIUL GINSENG era numit de grecii antici “vindeca tot”. Baut dimineata, ceaiul de ginseng combate oboseala, fiind cu adevarat revigorant. De asemenea, reduce nivelul stressului, intareste sistemul imunitar, controleaza nivelul de zahar din sange si reduce colesterolul. Totusi, domnii trebuie sa il consume cu moderatie in zorii zilei pentru ca este si un puternic afrodiziac, fiind utilizat in tratarea disfunctiilor erectile. Chiar daca este considerat un medicament natural, ceaiul de ginseng are si contraindicatii, mai ales pentru cei cu boli psihice si cu hipertensiune.