Acasa » A fi sau a nu fi… liber (I)

Nimeni nu e mai sclav decat cel care crede in mod fals ca e liber.
– Goethe

Libertatea a fost dintotdeauna unul din “elementele de propaganda” ale politicii, economiei si administratiei oricarei natiuni. La nivel individual, de asemenea, a reprezentat una din temele centrale ale filozofiilor despre viata, de-a lungul secolelor. Insa… ne scapa noua ceva?

Oare avea Goethe dreptate? Oare sa fim cu toti “inlantuiti” si sa avem falsa senzatie de libertate? Si daca noi suntem sclavi, cine sunt “stapanii” nostri? Sa privim mai intai situatia din punct de vedere “exterior” si sa tragem “invatamintele” necesare pentru viata fiecaruia dintre noi.

Societatea robot

Fiecare stat este independent si suveran. Cetatenii au drepturi si libertati fundamentale. Suntem indoctrinati de mici cu astfel de “beneficii” ale modului in care este organizata societatea. Insa o privire mai atenta va revela o lume in care a fi liber inseamna o filozofie frumoasa, dar ieftina.

Ce libertate e aceea in care esti invadat pentru interese “strategice” sub pretextul “incalcarii drepturilor omului”? Ce libertate e aceea in care nu poti pastra tot castigul din munca, fiind obligat sa cotizezi, prin impozit, la “bugetul de stat”? Si ce libertate e aceea in care, teoretic, poti spune ce gandesti, dar practic esti urmarit prin toate mijloacele? Politica, economia, administratia – structuri in care libertatea e o notiune incalcata cu nonsalanta in fiecare secunda…

Nu intelegeti gresit, nimeni nu e responsabil pentru aceasta stare de fapt. Pentru a fi responsabil trebuie mai intai sa fii constient – ceea ce nu se poate spune despre o societate care merge robotizata, “pe pilot automat”, de milenii intregi, de la inceputul istoriei cunoscute a omenirii.

Lantul puterii

Ar fi o naivitate sa credem ca acest robot-colos cu picioare de lut a aparut si evoluat “de la sine”. Ca s-a cizelat de-a lungul mileniilor pastrand trasaturile ce il ajuta sa inainteze si eliminandu-le treptat pe cele ce il trageau inapoi. “Darwinismul” nu se aplica aici (bine, el nu se aplica nicicum – poate mici parti din el, nu ca si intreg – dar asta e o alta poveste).

Spuneam mai sus ca nimeni nu e responsabil. Dar, in acelasi timp, ca “nimic nu a evoluat de la sine”. E oare o contradictie? Poate aparent. O fiinta umana care nu este constienta, care nu a obtinut inca “libertatea de a fi ea insasi” nu poate fi responsabila in adevaratul sens al cuvantului. Si atunci cine a structurat societatea bolnava, in care “libertatea” e un slogan patetic ? De cugetat.

Cum poti fi liber intr-o lume plina de structuri artificiale ale puterii? Guverne, organizatii mondiale, corporatii si altii – un lant care se hraneste tocmai din obedienta si acceptarea de catre noi a limitelor artificial impuse. Limite referitoare la cine suntem noi si ce este realitatea in care traim – singurele ce ne pot elibera de constrangerile “lantului puterii”.

Din fericire exista suficienta cunoastere pentru a le indeparta – si a obtine libertatea interioara, singura ce te poate face “liber” in lume. Dar vom mai vorbi despre aceasta.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

10 răspunsuri

  1. Din pacate vechia maxima nu mai e valabila. Acum pare a fi mai valabila viceversa ei: „Libertatea mea se construieste cu libertatea ta!”

  2. :) Pai ar fi o idee… Viktor Frankl un evreu supravieţuitor a patru lagăre de concentrare naziste spunea : „Suprema libertate a fiecăruia dintre noi şi care nu ne poate fi niciodată luata este aceea de a ne alege ce atititudine să avem în oricare împrejurare a vieţii.”

  3. GB – corect, libertatea (exterioara) a ‘elitelor’ se construieste pe sclavia celor multi. Si asta pentru ca masele nu au cunoastere. De fapt, nu neaparat ca nu o au, ci intrucat nu au puterea de a o pune in practica. Mai vorbim despre astea (tari articole pe blog, super!)

    Gabriela – exact, modul in care acordam semnificatie evenimentelor vietii este exclusiv ‘apanajul’ nostru. Dar si aici intervine intrebarea ‘ce parte din noi alege atitudinea’ – care ne duce la intrebarea fundamentala ‘cine suntem noi’…mai vorbim.

  4. Ceea ce se afla in interiorul nostru se manifesta si in exterior…si daca societatea in care traim ne ingradeste atat de mult libertatea, asta este un semn ca nici in interiorul nostru nu stam prea bine.
    Si da, e adevarat ca nimeni nu este mai sclav decat cel care crede in mod fals ca e liber.

  5. Multumesc Marius!Chiar ma intereseaza acest gen de documentare. Ma bucur ca l-ai vazut pe cel pe care-l recomandam.Oricum, cand am citit articolul tau, m-am dus cu mintea la acel film.In acele conditii, la care se refera filmul,ma-ntreb cat de liberi mai putem fi?Ai vazut filmul „1984”? Cred ca poate deveni curand, realitate…
    Mai astept articole interesante si vesti

  6. Eu sunt un haiduc al libertatii…si pe masura ce mai castig o batalie descopar noi si noi programe care sunt bine lipite de mine. Pana sa ajungem sa fim constienti, am dus multi ani de existenta in care a trebuit sa invatam si sa ne asumam programe…

    Militez insa spre aceasta lupta de a ne regasi cat mai mult pe noi insine…si cu cat o facem mai bine…cu cat ascultam mai mult vocea inimii cu atat suntem mai liberi…iar liberi cu adevarat este ca si „tinteste catre luna si vei atinge cel putin stelele”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!