V-am pregatit o serie de 3 articole despre ce sunt agendele personale si cum sa le folosim pentru a ne organiza mai bine.
Ce tipuri de agende personale intalnim
Despre agende in general putem spune ca sunt de cateva categorii:
1. Agenda A4 – datorita dimensiunilor este incomoda si dificil de transportat dar este folositoare daca o tinem la birou.
2. Agenda A5 – este buna dar are si ea inconveniente:
- este grea si trebuie sa ne insoteasca peste tot;
- exista tentatia de a scrie in ea “vrute si nevrute”;
- are multe informatii care nu sunt de folos (insemnari ale unor date care nu ne intereseaza);
- cand apar modificari este dificil sa scrii peste, sa faci trimiteri la alte pagini etc.
3. Agenda personalizata a firmelor – are avantajul ca marcheaza evenimentele organizatiei respective dar nu lasa loc activitatilor personale.
4. Agenda tip block notes – este foarte buna daca stii ce sa faci cu ea. Prezinta avantajul ca o poti data tu si ca la nevoie poti nota tot ce ai nevoie in ea (poti da o foaie unui coleg care are nevoie sau poti scrie un mesaj si poti desprinde foaia si sa o folosesti ca atare).
5. Agenda tip caiet mecanic – este acea agenda care are un sistem prin care se pot adauga si/sau scoate foi in functie de nevoie. Este utila daca nu are prea multe compartimente prestabilite de producator care sa ne faca alegerea dificila din punct de vedere a categoriei de informatii.
6. Agenda in format electronic – are avantajul dimensiunilor reduse (in cazul in care este un dispozitiv separat) sau ca se poate realiza pe un dispozitiv deja existent. Poate reflecta cu acuratete realitatea in cel mai scurt timp. Dezavantajul este ca „butonam” prea mult si ca „agenda” poate decide fara noi.
Si lista poate continua…
Agenda personalizata
Am observant in piata existenta “n” tipuri de agende, care mai de care mai sofisticate. Dupa ce am incercat sa le folosesc am hotarat sa-mi realizez propria agenda personala. Astfel am conceput propriile mijloace de lucru. Acestea corespund nevoilor mele in contextul activitatilor desfasurate.
Acelasi lucru faceti si voi! In timp agenda personala va suferi modificari, schimbari, imbunatatiri, devenind un instrument de lucru care va raspunde nevoilor personale si care va va ajuta in realizarea activitatilor voastre.
Ce cuprinde agenda personala ca instrumente de lucru:
- Agenda contine instrumente de lucru clasice (hartie si pix). Sunt traineri care recomanda creionul in ideea ca se poate sterge si ca poti adauga in acelasi loc. Dezavantajul este ca nu mai stii ce era scris si poti pierde din vedere lucruri importante.
- Agenda contine instrumente de lucru IT&C.
RECOMANDARE: Folositi toate mijloacele posibile independent si impreuna in functie de nevoile personale. Fiti inovativi, rezultatele sunt spectaculoase. Nu minimizati un instrument sau altul, adaptati-l cerintelor de moment!
In articolul urmator vom vedea ce este de fapt o agenda personala si cum o putem folosi pentru a ne eficientiza timpul si actiunile.
Un răspuns
Luni. 17.11.2014