Mai tii minte cum profesorul de matematica te facea sa te simti cel mai important elev din clasa si ce impact a avut asta asupra notelor tale, prin comparatie cu acel profesor care nu voia sa se deranjeze in ceea ce te priveste? Acelasi lucru se intampla si la locul de munca. Angajatul care se simte placut de sef cu siguranta va face o treaba buna.
Cei din jurul nostru simt care sunt sentimentele noastre fata de ei, numai ca oamenii se pricep foarte bine sa-si ascunda emotiile, asa incat este de mare ajutor sa indepartezi orice indoiala, abordand totul dintr-o perspectiva pozitiva si lasandu-i pe ceilalti sa stie ca sunt apreciati.
Bob Hope – cunoscut actor de comedie din Statele Unite ale Americii – a fost intrebat la varsta pensionarii de ce nu renunta la scena pentru o viata mai linistita, bucurandu-se la pensie de pescuit. Raspunsul lui a devenit celebru: pestii nu aplauda. Si cu totii nu dorim si nu avem nevoie, de fapt, decat de aplauze. Cand aplauzi pe altcineva, ambele persoane se simt bine. La facultate mi-am obisnuit studentii sa aplaude de fiecare data la sfarsitul unei prezentari. Este un moment prielnic ca cel ce prezinta sa se detensioneze si sa fie apreciat pentru munca lui.
Din pacate, multi oameni spun rareori, ba chiar niciodata, cate o vorba incurajatoare de care avem cu totii atata nevoie. Incurajarea este necesara acasa, la scoala, la biserica, in afaceri, in guvern si in intreaga societate. O vorba buna care presupune interes, incurajare si recunoastere poate face minuni pentru aproape oricine.
Dar nu putem astepta de fiecare data o vorba buna pentru a fi motivati sa mergem mai departe sau pentru a trece peste problemele vietii. De cele mai multe ori cheia in vederea reusitei sta in mainile noastre.
Sfaturi de pus in practica cand esti trantit la pamant:
1. Zambeste!
Cu siguranta ti se pare cel mai imposibil lucru. Cum sa zambesti cand suferi, cand esti concediat, cand seful nu este multumit de tine.
Daca Abraham Lincoln putea atunci cand se lupa pentru abolirea sclaviei, atunci poti si tu: cu toata indurerarea ce ma bantuie zi si noapte, daca n-as zambi, as muri. De fiecare data cand simt ca nimic nu imi iese ma uit in oglinda si zambesc. Atunci e momentul in care constientizez ca esecul este o intamplare trecatoare si merg mai departe.
2. Fa-ti un plan.
E de dorit ca in orice moment al vietii sa ai un plan bine stabilit ca sa nu traiesti dupa cum bate vantul. Dar cand esti la pamant, momentul scrierii unui plan este si mai prielnic. Toti oamenii de succes de care am auzit au avut un plan in minte.
Nu poti ajunge niciodata campion fara suferinta, asa incat trebuie sa-ti faci un plan despre cum sa-ti stapanesti durerea. Edwin Moses, fost detinator al recordului mondial in proba de 400 de metri garduri si castigator a 122 de curse consecutive, a spus ca a invins iar si iar pentru ca rezista mai bine in fata durerii.
3. Priveste esecul ca pe un fapt din care sa tragi invataturi.
Cu totii am auzit povestea lui Thomas Edison si a becului cu incandescenta. Stiati ca Edison a esuat de o mie de ori inainte de a concepe un filament functional? De fiecare data cand un material nu dadea rezultatele scontate il taia de pe lista si trecea la urmatorul. Cand i-a luat foc laboratorul, el i-a zis unuia dintre asistenti s-o cheme pe sotia sa: Spune-i sa se grabeasca! N-o sa mai vada niciodata un foc ca asta. Edison era incantat chiar si atunci.
4. Elementul cheie este motivatia.
Viata are suisuri si coborasuri. Rareori drumul spre varful piramidei este in linie dreapta. De aceea motivatia este extrem de importanta si adesea devine elementul cheie, ajutandu-ne sa ne ridicam cand viata ne-a trantit la pamant.
De fapt inclin sa spun ca momentele cand suntem la pamant pot fi cele mai profitabile, cu conditia sa stapanim aceste momente, raspunzand pozitiv si nu reactionand negativ. Nu conteaza ce ti se intampla, ci cum rezolvi problema.
Un domn care lucra in schimbul de noapte se intorcea acasa intotdeauna pe jos. Intr-o noapte calda de vara s-a hotarat sa o ia pe scurtatura prin cimitir. Cum nu s-a intamplat nimic, el a repetat traseul, mergand tot timpul pe aceeasi poteca. Intr-o alta noapte, mergand el prin cimitir, nu si-a dat seama ca peste zi fusese sapat un mormant chiar in mijlocul potecii lui, asa ca a cazut in el.
A incercat cu disperare sa iasa, dar n-a reusit hotarandu-se sa astepte dimineata sa vina cineva sa-l ajute. Cand aproape adormise, un betiv s-a impiedecat si a cazut in groapa. Cand betivul se straduia din rasputeri sa iasa eroul nostru il apuca de un picior si ii zice: Prietene, n-ai cum sa iesi de aici! DAR betivul a reusit sa iasa. Asta da motivatie!
Cel ce reuseste are un program. El isi fixeaza o traiectorie pe care o urmeaza. El isi stabileste un plan si il duce la indeplinire. Merge tinta spre scopul propus. Stie exact unde vrea sa ajunga si ca o va face, precum si calatoria care il va duce la obiectivul dorintelor sale. Clocoteste de entuziasm si este plin de zel. Acesta este portretul celui care reuseste.
2 răspunsuri
foarte bune sfaturile .. mi-au facut ziua mai buna :)
toti am fost cel putin odata in viata trantati la pamant, da depinde si de fiecare cat de puternic este