Stim ca singurul lucru constant in Univers este schimbarea. Aparent un paradox, acest fapt ridica o serie de probleme legate de modul in care individul, ca fiinta biologica, face fata acesteia.
Schimbarea, sub orice forma ar fi ea, atrage dupa sine rezistenta. Daca seful te cheama maine in birou si iti zice: „Am decis sa facem cateva schimbari”, care va fi prima ta reactie? Cauza este in mare masura (si) biologica. Daca stim care este ea si cum ne influenteaza, ne va fi mai usor sa acceptam schimbarea pe viitor. In cele ce urmeaza iti voi dezvalui cateva dintre aceste informatii.
Schimbarea la nivel biologic
Pentru a fi eficient, creierul uman isi dezvolta o serie de „rutine”, respectiv automatisme care ii permit sa faca aceeasi operatiune, cu un efort minimal. Mersul pe jos, sofatul, chiar si tastarea literelor sunt astfel de rutine.
Atunci cand facem o activitate invatata deja, consumul de energie in creier este relativ scazut, iar in paralel se secreta o serie de substante care au ca rol principal sa asigure functionarea „in regim de automatism” a centrilor din creier: neuroendorfine. Acestea au insa si un efect secundar foarte interesant: anume creaza o „stare de bine” pe care o regasim de fiecare data cand facem o activitate familiara.
Atunci cand avem de facut o activitate noua, lucrurile se schimba. Este nevoie de concentrare mai mare, si, in plus, deoarece nu avem creat automatismul respectiv, eficienta noastra este mai redusa. Starea asociata este de tensiune, frustrare si uneori chiar panica. Substantele care se secreta in creier in acesta situatie sunt de alt tip, si au rolul de a pregati organismul pentru situatii limita.
In mod evident, nimanui nu-i convine aceasta stare de lucruri. Un exemplu banal este inlocuirea tastaturii standard cu una ergonomica, in care tastele sunt in forma de paralelogram, nu de patrat. Desi in mod evident benefice pentru articulatia mainii, nu sunt foarte populare pentru ca utilizatorii noi spun „nu ma descurc deloc si tastez mult mai incet”.
Ca urmare, putem intodeauna spune cu certitudine: schimbarea va veni fara indoiala, si intotdeauna va veni insotita de sentimente negative. Cu cat vei putea sa-ti controlezi mai bine aceasta stare negativa, cu atat vei accepta mai usor schimbarea, si cu cat o accepti mai usor, cu atat mai mult vei beneficia de rezultatele pozitive. Practic, vei fi cu un pas inaintea celorlalti, daca faci schimbarea o zi mai devreme.
Ce poti face pentru a-ti usura acceptarea schimbarii?
Nu exista o solutie universala, dar recomandarea specialistilor este sa vezi dincolo de efortul necesar schimbarii, catre beneficiile pe care aceasta le aduce.
Ca urmare, in momentul in care trebuie sa iti schimbi modul de actiune, nu te focaliza pe efortul imediat, ci pe beneficiile pe termen lung si confortul asociat acelei stari ulterioare. Astfel, vei contra-balansa efectele negative ale stresului asociat schimbarii cu starea de bine asociata incheierii procesului pe care trebuie sa-l parcurgi.
Altfel spus, nu lasa munca sa te preocupe, ci gandeste-te la rezultatele pe care le vei obtine.
7 răspunsuri
Nu e deloc usor sa ne gandim ca peste un timp ne va fi mai bine. Pe termen scurt e clar ca vom simti o stare de disconfort. Si asta ii sperie pe cei mai multi oameni.
am scris si eu un articol despre schimbare, versiunea un pic romantata :) http://fatacuportocale.wordpress.com/2008/02/22/despre-schimbare/ enjoy :)
Este adevarat!
Beneficiile pe termen lung sunt cele care conteaza!
Emotiile imediate au caracter temporar, iar individul uman are capacitate de adaptare foarte mare.
Mult timp cand era vorba de o schimbare luam o pozitie ferma si bonsumflata de „nu vreau… de ce trebuie sa o iau de capat? de ce nu se poate face asa cum stiu eu? etc”. La un moment dat insa, fortata de imprejurari, mi-am dat seama ca schimbarile pot fi benefice, ca te ajuta sa te transformi si depinde de tine daca faci din noua experienta una negativa sau una pozitiva. Da, necesita mai mult efort, dar daca incerci sa te vizualizezi la final, ca si cand in urma acelei schimbari tu ai castigat ceva, lucrurile se vor lega intre ele si vei descoperi ca totul incepe sa fie mai usor. Daca in schimb iei schimbarea ca pe ceva negativ si te incapatanezi sa iti pui singur piedici, nu ai cum sa vezi dincolo de actiunile imediate care presupun efort si nu vezi beneficiile pe termen lung. Consider ca in orice eveniment care ni se intampla, bun sau rau, exista un mesaj, o intentie pozitiva.
Se spune ca e nevoie de 21 de zile pentru a ajunge sa te simti in mare parte confortabil cu o schimbare. Aceasta cifra are o explicatie de natura fiziologica sau chimica?
Daniel da, in jur de 1 luna de zile ne ia ca sa ne acomadam cu ceva … sa schimbam un obicei si sa ne simtim confortabili :)
dupa titlul articolului ma gandeam ca va fi ceva despre schimbarea organica a omului. stiati ca exista trei tipuri de celule in organismul uman: unele stabile [care nu au capacitatea de regenerare, o data pierdute, nu mai avem cum le recupera], altele labile [care se regenereaza in mod regulat] si inca o categorie mixta.
adik… in momentul asta suntem doar o parte din ceea ce eram acum 5 ani.. fizic si chimic. ca din punct de vedere psihic, e clar. vezi, totul are o explicatie. doar ca nu le-am descebaluit noi pe toate inca..