Acasa » Arte-Scienza

Arte-Scienza

Arte-Scienza, ca principiu al activitatii lui Leonardo da Vinci, subliniaza necesitatea dezvoltarii deopotriva a laturii stiintifice a individului si a laturii lui artistice, a logicii si a imaginatiei lui.

De asemenea, principiul surprinde si necesitatea echilibrulului dintre ele. Probabil ca v-ati dat seama ca termenul “latura” se refera, de fapt, la emisfera cerebrala corespunzatoare activitatilor respective.

Despre specializarea emisferelor cerebrale am mai discutat si cu alte ocazii.

Tu iti stii profilul dominantei cerebrale?

Esti inclinat spre arta, sau mai mult spre gandirea pas cu pas? O scurta verificare poti face impreunand degetele mainilor. Care deget mare ramane deasupra? Cel al mainii stangi (corespunzator emisferei drepte), ori cel al mainii drepte (corespunzator emisferei cerebrale stangi)?

Cercetatorii care au fost atrasi de studiul folosirii in echilibru a celor doua emisfere cerebrale au pus – inevitabil – sub lupa si operele lui Leonardo da Vinci. El ii fascineaza si astazi prin dovezile de “whole brain thinking” desavarsit.

A-l studia si trata in mod separat pe Leonardo da Vinci ca artist si om de stiinta este, poate, mai usor, dar nu si satisfacator.

Arta si stiinta sunt, in definitiv, doua forme de activitate prin care omul isi afirma modelele mentale, simbolurile – fie ele artistice sau matematice – reflectand aceleasi schimbari la nivel de intelegere si reprezentare a realitatii care ne inconjoara. A fost Leonardo un om de stiinta care a studiat arta, sau un artist care a reprezentat stiinta? Cu siguranta ca a fost si una si cealalta!

Leonardo scria in tratatul sau de pictura ca “aceia care devin indragostiti de arta fara sa se fi aplecat asupra studiului stiintific al partilor ce o compun, pot fi comparati cu marinarii care ar pleca sa navigheze pe mare fara carma si busola si care, astfel, n-ar putea sa fie siguri ca ajung in portul dorit”.

Fii riguros, logic, da atentie detaliilor, analizeaza si transcrie totul in relatii, in matematica, dar trezeste-ti si imensa putere a imaginatiei! Poti face aceasta in mod sistematic.

Leonardo a facut-o, iar pana la el nu se pomenise asa ceva in istorie! Isi focaliza atentia asupra formei pietrelor, a fumului, asupra norilor si noroiului, asupra bucatilor de chihlimbar si isi exersa abilitatea de a vedea in aceste forme obisnuite o infinitate de alte lucruri si scantei de idei. Asa genera uneori idei noi, unele de o mare valoare, semn al spiritului de inventator.

El scria: “Asemenea insight-uri vin de la sine, ca un sunet de clopotel in care poti descoperi orice nume sau cuvant pe care ti-l poti imagina”.

Aceasta fraza este nu doar o reflectie, sau un sfat pentru stimularea imaginatiei unui artist, ci o descoperire in ceea ce priveste gandirea umana. Este practic momentul nasterii a ceea ce numim astazi brainstorming. Pana la Leonardo, conceptul de creative thinking ca si demers intelectual sistematic nu a existat.

Toate articolele in care am discutat despre activitatea lui Leonardo va pot ajuta sa va folositi la maximum ambele emisfere cerebrale. Totusi, astazi exista o metoda care face cat toate celelalte la un loc! Va poate fi de folos in activitatea de zi cu zi, in problem solving si in creative thinking si a fost inspirata chiar din modul in care Leonardo isi lua notite.

Metoda se numeste Mind mapping si a fost pusa la punct de Tony Buzan.

Vei intelege totul in filmuletul de mai jos. Intrebarea pe care mi-o pun este: vei si aplica? Cei care vor dori sa obtina rezultate geniale in activitate probabil ca vor pasi dincolo de aceasta usa deschisa si vor incepe sa adune imediat, tot ce gasesc, in bagajul cunoasterii si al abilitatilor. Beneficiile sunt doar pentru ei. Tu in care categorie esti?

Nu vedeti clipul video in RSS sau pe email? Intrati pe site pentru a-l vedea.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. E foarte important sa aplicam aceste informatii in activitatile noastre, caci procesul si rezultatul unei munci sunt legate de masura in care ne implicam si ne dedicam acestora. Multumesc pt articol!

  2. Foarte bine pusa intrebarea de la urama:”vei si aplica?”. E adevarat din pacate ca multi dintre noi citim sau ascultam diferite principii si modalitati de a ne creste creativitatea insa foarte putini le si punem in aplicare. Cu siguranta sa fii genial necesita mult efort dar partea buna este ca, putem cu toti sa fim geniali, intr-o mai mica sau mai mare masura. Trebuie doar sa fim dispusi sa ne sacrificam mult timp pentru a ajunge la un nivel la care sa ne folosim mai mult emisfera dreapta a creierului. Una peste alta, foarte bun articolul. Felicitari pentru tot ceea ce faceti si ne invatati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!