Acasa » Atitudinea: cum sa-mi schimb radical viata (I)

Atitudinea: cum sa-mi schimb radical viata (I)

Care este atitudinea ta?

Of ma simt mizerabil! Toata lumea ma uraste, nu mi se intampla nimic bun in viata asta!

Te auzi? Apoi te intrebi: Cum vad viata? Care sunt principiile dupa care ma ghidez? Ce fac cand am impresia ca viata si-a intors armele impotriva mea?

Ma nemultumeste ce traiesc! Ma pierd adanc in rutina, ma gandesc ca am atatea probleme, ma gandesc ca nimeni nu ma intelege, incerc sa gasesc solutia salvatoare ca intregul curs al vietii mele sa se modifice! Vreau o minune!

Cine e vinovat cand lucrurile imi merg pe dos?
Cum apreciez viata cand ma simt mizerabil?
De ce ar trebui sa fiu ingaduitor daca altcineva e vinovat pentru ce mi se intampla?

Cand devii constient si responsabil de viata pe care o duci, adeseori apar intrebari in legatura cu ce experimentezi in fiecare zi. Uneori gasesti raspunsurile, alteori te pierzi in secolul vitezei, pui totul pe seama destinului crunt si a altora si starea ta generala devine una de iritare, de nemultumire continua.

Scoala, serviciul, situatia familiala si sentimentala sunt aspectele care ne influenteaza in cea mai mare masura si ma tot intrebam in urma cu cativa ani:

Ce as putea sa fac sa-mi schimb radical viata?

Bun, traiesc, iubesc, ma simt bine o zi, ma simt mai putin bine alte 10 si totusi care e secretul oamenilor care sunt mereu veseli si par rupti dintr-o cu totul alta lume? O lume unde ti se ofera, tot, unde ti se da buna dispozitie, unde zambetele nu sunt doar la loterie si „unde soarele rasare si fara sa-l platesti” sau sa-l mituiesti. :)

Stiu cum! Am sa-ti spun o poveste.

A fost odata ca niciodata un rege care domnea peste o tara prospera. Intr-o zi el a mers in excursie in niste taramauri indepartate ale regatului lui. Cand s-a intors la palat a inceput sa se planga cat de tare il dor picioarele pentru ca era prima data cand mergea intr-o excursie atat de lunga si drumul pe care a pasit era batatorit si plin de pietre. A stat putin si s-a gandit si a ordonat ca fiecare drum din palatul sau sa fie acoperit cu piele. In mod sigur asta a costat sacrificarea multor animale si o multime de bani.

Vazand asta unul dintre servitorii sai intelepti a indraznit sa-l intrebe: De ce trebuie sa cheltuiesti atatia bani, maria ta? De ce nu tai doar o bucata de piele sa-ti acoperi piciorul care te doare?

Surprins la inceput, pana la urma regele a fost de acord cu sugestia servitorului si a ordonat sa i se faca pantofi pentru el.

Morala? Uneori pentru a face ca lumea sa fie un loc in care sa traiesti fericit, mai bine te schimbi tu, iti schimbi perceptia si viziunea decat sa incerci sa schimbi lumea! Daca nu esti rege s-ar putea sa nu-ti fie usor sa faci toate modificarile in exterior pentru a te simti bine in interior.

Viata se masoara in functie de rapiditatea schimbarii, succesiunea influentelor care modifica fiinta.
– George Elliot

Sa nu te mai tin in suspans am sa-ti spun secretul pentru a-ti schimba viata radical.

Cum? Printr-o singura arma: atitudinea

O mare parte din viata ta implica atitudinea ta fata de tine si de altii si cum influenteaza aceasta atitudine modul in care te simti. Intelegea deplina a unei atitudini corecte poate contribui la o viata satisfacatoare si de succes.

In continuarea articolului peste cateva zile vei primi cateva idei si strategii prin care poti lucra la atitudinea ta.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

12 răspunsuri

  1. Foarte bine punctat „mai bine te schimbi tu, iti schimbi perceptia si viziunea decat sa incerci sa schimbi lumea!” cine intelege la timp acest aspect are o sansa in plus ;)

  2. Ai putea încerca să abandonezi clişeele de genul „atitudinea e totul” & „nu încerca să schimbi lumea, ci pe tine” şi să nu mai oferi soluţii universale. Oamenii care chiar simt eşecul nu vor fi niciodată mişcaţi de genul ăsta de discurs. Nu e chiar ca în filme unde o voce spune că trebuie să se schimbe şi respectivul chiar se va schimba.

    Apropo de comentariul de mai sus – poate avea mai multă importanţă o explicaţie, un „desen” să explice aia, ar fi aprins mai multe idei decât o sumă de clişee :)

    La mulţi ani :)

  3. @Sabina
    Sa nu tragem in pianist! Partitura pe care o interpreteaza este foarte adevarata chiar daca poate fi considerata un cliseu.
    Eu personal am „luat” din acest articol povestea cu regele care este extrem de sugestiva pentru multe situatii.
    Multumim pentru articol Cristina. La Multi Ani!

  4. Tocmai eram gata sa zic si eu ceva despre cliseele gen: gandeste pozitiv, schimba-ti atitudinea, iubeste neconditionat, etc care nu vor functiona, asa cum mi-a dovedit-o experienta mea de trainer si psihoterapeut. Apoi am observat ca articolul asta e doar un introducere…Asa ca o sa astept cu rabdare si partea doua :)
    Pana atunci, va doresc tuturor un An Nou plin de realizari extraordinare! :)

  5. Buna seara.

    Va rog pe toti cei care scrieti articole pe acest site sa nu mai folositi cuvantul „succes”, ca si lucrul implicit pe care il doresc oamenii. Ii atribuie cineva un sens anume? Succes financiar, succes in relatiile cu sexul opus, in general succes in viata sociala? Nu-l mai folositi cliseic pentru ca cititorii il pot confunda cu „fericirea”. Sunteti traineri, si va rog sa va luati responsabilitatea asta. Daca folositi totusi acest cuvant, insotiti-l de o explicatie in paranteza, sau inlocuiti-l. Si ca sa nu fiu nihilist, propun inlocuirea lui cu „implinire personala durabila”, sau pe scurt, „implinire”, pentru ca acesta este sensul cu care este folosit cel mai des.

    Multumesc!

    PS: Foarte frumoasa pilda. :)

  6. Draga mea Sabina, oamenii functioneaza diferit iar ceea ce tu numesti cliseu este de fapt o reteta a succesului transmisa din generatie in generatie sa-si spunem. Asa cum pentru a avea succes intr-un domeniu un ingredient important ar fi sa te inconjori de oameni care au succes si incet incet, sa preiei din atitudinea lor, la fel e si cu schimbarea. Din ce in ce mai mult, oamenii tind sa judece, sa dea vina pe cineva, sa isi consume energia in lucruri inutile cand de fapt realitatea exterioara a fiecaruia reprezinta proiectia realitatii interioare. ”Esti ceea ce gandesti’. Viata ta depinde de alegerile tale! Nu e de vina nici, soarta, nici altcineva, pentru ca tu esti cel sau cea care ia deciziile. Cu drag Cristina.
    La multi ani, tuturor si sa pornim la drum cu entuziasm spre visurile noastre!

  7. Atat fericirea cat si succesul au o valenta unica pentru fiecare dintre noi. Iti multumesc Adrian ca mi-ai atras atentia si tin sa fac aceasta completare. Pentru unii succesul poate insemna implinire in viata profesionala, pentru altii in viata personala. Pentru mine, succesul reprezinta cel mai inalt nivel de intelepciune la care te afli intr-un anumit moment al vietii tale. Viata inseamna evolutie si cand vorbesc despre succes vorbesc despre o buna calitate a vietii in toate domeniile si personal cred ca atitudinea chiar reprezinta o arma foarte importanta in toate ariile vietii.Inca o completare, a gandi pozitiv, intr-adevar nu e o realizare la care ajungi peste noapte pentru ca nici o informatie fara actiune nu valoreaza nimic.

  8. Cred ca este mai mult vorba despre felul in care fiecare primeste lucrurile neplacute (ceea ce ne deranjeaza)….Mai exact felul in care primim lucrurile neplacute si de intensitatea cu care hotaram sa le dam voie sa ne deranjeze. E un fel putin negativist de exprimare a unei atitudini pozitive. E simplu de vorbit despre asta cand te afli in partea in care deja inaintezi si ai ceva rezultate.Si chiar si acolo aflandu-te tot mai sunt situatii in care esti nu esti pregatit. E greu mai ales cand este amestecat si ego-ul.Cristina articolul asta am
    sa-l urmaresc.Multzumesc

  9. Buna, Cristina

    Draga mea fosta colega de facultate, ce surpriza placuta sa te regasesc pe acest site minunat ! :)

    Ma bucur ca ti-ai gasit vocatia
    (cea de psiholog, asa cum ai afirmat in scurta descriere de la sectiunea despre autorii empower.ro) si tin sa te felicit pentru articolele tale si sa-ti urez succes pe calea pe care ai ales-o. :)

    Cat despre atitudine, ai perfecta dreptate in ceea ce spui, insa pentru noi, muritorii de rand, e foarte greu sa punem in practica aceste sfaturi, mai ales atunci cand fondul nostru psihologic (mostenit si dobandit pe parcurs) ne impiedica in mod sistematic sa privim o situatie si din alte unghiuri de privire, preferand sa ne cramponam de convingeri si conceptii pe care le consideram ca fiind corecte si „sigure”.

    Anyway, keep up the good work! ;)

  10. Mi-ar lua prea mult timp sa te contrazic Cristina.Voi fi cat se poate de scurt…Frumos articol si respect pt incercare insa generalul asta ma calca pe nervi.De cate ori audL: „atitudine a oamenilor de succes” sau orice fel de chestii ce manipuleaza la nivel subconstient nu pot spune decat atat:Oare de ce atunci cand vreau sa deschid o usa mi se tranteste in nas?Pt ca-s eu prea urat fizic?Sau pt ca bossul firmei are interes sa aiba in interiorul firmei oameni care sunt fie din familie fie cunostinte ale familiei?Asa cum s-a mai spus aici: veniti cu ceva exemple practice…nu cu teorii…ca de teorii sunt atat de satul si daca asta e o problema de atitudine crede-ma:NICIODATA nu se va schimba pt ca eu sunt lumea atata timp cat lumea ma vrea…

  11. Oamenii mediocri se schimba dupa mediu, oamenii care cu adevarat conteaza schimba mediul dupa propria viziune (din pacate sunt si genii negative). Este mai comod sa te schimbi dupa mediu, desi nu pare, mai lipsit de orgolii. A reusi sa schimbi lumea conform viziunii tale (si poate nu numai a ta) – aici este puterea dar poate fi si nebunia. Toti identificam mizeria din jur si sa sfarsim prin a ne adapta ei, asa cum au sfarsit prin a se adapta parintii nostri si, poate parintii parintilor nostri noi ajungand sa traim intr-o lume pe care in cea mai mare parte a timpului o renegam?!
    Intru in conflict cu mediul atunci cand ceva din mediu imi repugna si voi imi cereti sa ma adaptez?! Mai corect mi se pare evit sau infrunt, dar nu ma adaptez (nu le dau celor de tipul pitzi si coca… girul mei).

    PS Asta in cazul in care nu vii dintr-o lume mai inapoiata decat cea in care traiesti.

  12. Vreau sa va intreb: cati dintre noi pun in practica zi de zi minunatele idei din aceste minunate articole? Nu ne-am obisnuit oare doar sa ne hranim o minte insetata de solutii salvatoare, de o doza zilnica de „bine ca stiu cum trebuie sa fac pe viitor”. Cati dintre noi traiesc aici si acum, se bucura aici si acum, nesperand ca „va fi mai bine”, pentru ca este deja, viata curge deja in momentele cand citesti aceste randuri, cum te simti acum, esti implinit? Nu exista „va fi”, exista doar „este”.
    Va salut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!