Acasa » Bagheta magica

Bagheta magica

La seminarul din 21 aprilie, Brian Tracy a mentionat si explicat de cinci ori tehnica baghetei magice. De cinci ori in cinci ore.

Imagineaza-ti, spunea el, ca ai o bagheta magica. Atat de magica incat dintr-un hocus-pocus ai rezolvat problema, oricare ar fi ea. Cum ar arata lucrurile daca ai avea bagheta asta? Cum ti-ai rezolva problema daca nu ai avea absolut niciun obstacol in fata?

Cand vezi cum arata

E ca la imprimante: WYSIWYG (What You See Is What You Get). Sau ca in intelepciunea populara: nu crezi pana nu vezi. Ei bine, cand folosesti tehnica baghetei magice asta faci: vezi.

Tehnica aceasta se foloseste foarte mult in coaching – care se preocupa de sporirea performantei altor persoane intr-o maniera neinvaziva si care respecta individualitatea. Prin intrebari bine puse, iti gasesti singur solutiile. „Cum ar arata situatia cand ai rezolva aceasta problema?”, „Care ar fi solutia ideala?”.

Punandu-ti imaginatia la treaba pentru a construi imaginea unei situatii ideale obtii trei rezultate importante:

  1. Te concentrezi pe rezultat, nu pe posibilele obstacole. Te-a intrebat cineva daca e greu sau mai putin greu? Nu. Doar cum ar arata cand ai terminat-o. Pe problema, zic.
  2. Folosesti cu spor cea mai grozava… eroare de proiectare a creierului uman. Memoria si imaginatia impart ca intre surori traseele neuronale. Deci creierul tau va confunda imaginea situatiei ideale cu o amintire, cu ceva care s-a intamplat deja. Adica se poate. Adica se face!
  3. Privesti in viitor si te vezi acolo, cu problema rezolvata. E cam bine. Si doar esti om, nu-ti poti refuza ceva placut. Succesul berii si al inghetatei par a indica chiar asta.

Asa ca…

Trateaza-ti urmatoarea problema cu putina magie. Cu bagheta care inlatura obstacole. Uita-te bine la cum arata situatia gata rezolvata, ca sa recunosti locul cand vei ajunge acolo.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

16 răspunsuri

  1. Ovidiu, eu sunt perfect de acord. Mi se pare absolut fabulos ca si fiziologia creierului confirma puterea imaginilor pe care ni le cream. Si nu, nu mi-ai spus ca nu scriu rau, mi-ai spus ca nu gandesc rau :)

    Did, pastreaza inspiratia :)

  2. bagheta magica= vointa +optimism+ incredere in capacitatea proprie si doar atat. avem aceasta bagheta mostenita… genetic (?) dar o pastram in cufaras, oare de ce?
    fain articol, felicitari!

  3. Agenna, multumim de comentariu si felicitari:) Uite, eu ma gandeam ca vointa presupune cam mult efort. Tu ce zici? It’s a must vointa?
    Cat priveste pastratul baghetei in acel cufar despre care vorbesti tu, cred ca multi nu stiu ca ea exista sau nu pot inca sa creada. Dar si cand o vor descoperi…. :)

  4. Cu bagheta magica eu am avut o dilema si inca o mai am: o folosesti de mai multe ori pentru a obtine o rezolvare sau doar o data? cand stii ca e ok? atunci cand imaginea ti-e clara? eu am avut de cateva ori surpriza ca am obtinut rezolvarea ce mi-o doream dar nu mi-a placut felul in care s-a ajuns acolo.

  5. Carmen, cred ca raspunsul cel mai simplu este „de cate ori simti ca ai nevoie”. Partea frumoasa la aceste tehnici este ca rareori le poti folosi in exces. Nu dau dependenta, nu creeaza efecte adverse… in cele mai multe cazuri si de cele mai multe ori.

    Exercitiul cu bagheta magica este inofensiv si este un exercitiu mental pe care-l poti face zilnic. Se spune ca este bine sa „lucrezi la visul tau” zilnic. In fiecare zi sa vizualizezi obiectivul tau, cum arata viata ta dupa ce l-ai atins, cum arata viata ta fara problema X.

  6. Ovidiu, cand am spus asta m-am gandit la faptul ca efortul voluntar pentru a schimba ceva ce nu-ti place poate avea dezavantajul de a-ti directiona atentia si energia pe acel lucru de care vrei sa scapi. Cam la fel ca etichetele pe care le pun profesorii, de exemplu: Mircea nu e bun la mate asa ca Mircea chiar nu va fi bun la mate…

    Carmen, nu stiu acum daca ti-as putea raspunde mai bine decat a facut-o Ionut. Pot sa-ti spun ca eu fac exces de tehnica baghetei magice si e tare bine :) In ceea ce priveste ultima ta observatie, mintea noastra functioneaza cam ca o… racheta (pauza de chicotit :) ): ajunge la tinta la care trebuia sa ajunga. Asa ca e posibil sa faca tot felul de corectii pe drum, adica sa se abata de la drumul initial.

  7. Daniela, felicitari pentru articol! As vrea sa mai adaug un lucru: ceea ce ne-ai impartasit este valabil nu numai pentru individ si intreaga societate cat si pentru intregul Univers. Altfel spus, asa functioneaza Universul!
    In ce priveste individul si socialul, Thomas vorbea cu ceva ani in urma de previziunile autoimplinite. In ce priveste Universul, la nivelul sau esential, acolo unde toti suntem una si aceeasi energie, CONSTIINTA MODELEAZA REALITATEA. Adica simplul fapt de a alege sa observam o posibilitate anume dintre posibilitatile infinite face ca respectiva posibilitate sa capete sanse sporite de a deveni realitate. O simpla cautare pe Google dupa „double slit experiment” ne aduce in fata unui filmulet de cateva minute care schimba din temelii intelegerea asupra lumii, asupra vietii si a succesului. Cred ca este cea mai importanta contributie a fizicii cuantice.
    Personal, intre amintiri si imaginatie ca procese, as adauga un element pasiv: asteptarile. Oamenilor le vine mai usor sa-si aminteasca decat sa-si imagineze si le vine mai usor sa se astepte la ceva (probabil pe baza unei procesari oarecum incomplete a informatiilor de care dispun in momentul respectiv) decat sa-si imagineze. Toate trei, insa, (adica amintirile, asteptarile si contextele imaginate) au puterea de a directiona (constient si inconstient) comportamentul individului si de a modela Universul deoarece reprezinta moduri de a opta pentru o posibilitate anume. Asa se face ca numai aceia care depun mai mult efort (adica acela de a imagina si de a gandi) au sanse mai mari sa realizeze ceva bun, ceva frumos, ceva care sa-i faca sa se simta impliniti. Totusi, cei familiarizati cu NLP-ul cunosc faptul ca nu numai imaginea dorintei realizate are efect de „bagheta magica” ci si amintirea unei situatii asemanatoare in care ai reusit. Asa ca nu trebuie decat sa alegem ce imagine vom pastra in minte pentru a o aduce la indeplinire! Evident, trebuie sa alegem „that image which empowers us”.

  8. Octav, asa am o banuiala ca tu o sa scrii pentru Empower… :) Multumim tare mult pentru comentariul consistent si atat de interesant incat ai putea dezvolta un articol de sine statator.

    Fizica cuantica e intr-adevar de-a dreptul… fabuloasa. Am descoperit acum ceva vreme „Sase lectii usoare” de Richard Feynman si am ramas de-a dreptul bouche-bee :) A fost o adevarata revelatie: totul e materie si ce observam noi, acel lucru pe care ne focalizam, e si mai materie!

    Chiar ma bucur ca ai atins problema asteptarilor, am ceva planificat si despre cum influenteaza asteptarile noastre rezultatul actiunilor. E magic cum se leaga totul, si asteptarile astea vin de undeva, din amintirea (sau proiectia, de ce nu?) succeselor.

    Inca o data, noi iti multumim :)

  9. Felicitari pentru articol, si pentru intreaga activitate pe care ai desfasurat-o pana in prezent! Azi am aflat mai multe detalii despre tine ( din prezentarea ta). La asa frumoasa varsta pe care o ai, ma bucur ca ai realizat atatea lucruri si ti-ai propus altele pentru care iti urez succes de pe acum. Sunt bucuroasa ca ai lucrat si cu prescolarii, care doresc cate o *bagheta magica *sa le indeplineasca dorintele. Cred ca pentru ei ai fost o buna profesoara de engleza , eu stiu ce mult le place celor mici sa vorbeasca si sa cante englezeste.

  10. Maria, copilasilor mei le cam place sa vorbeasca dar sa cante mai putin. Vizibil mai putin :)
    Multumesc pentru cuvintele tale frumoase. Tara asta e plina de oameni cu varste frumoase care au facut si mai multe decat mine si la nivele mai inalte, eu la ei ma uit :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!