Acasa » Binecuvantarea casei

Binecuvantarea casei

Unde-i credinta acolo-i dragoste
Unde-i dragoste acolo-i pace
Unde-i pace acolo-i binecuvantare
Unde-i binecuvantare acolo-i Dumnezeu
Unde-i Dumnezeu acolo lipsa nu e

Am o icoana din lemn, de la Voronet, cu aceasta „binecuvantare a casei”. Doar 5 randuri cu 5 cuvinte ce exprima esenta vietii – credinta, dragoste, pace, binecuvantare, Dumnezeu.

Cuvinte si valori

Pentru majoritatea oamenilor, aceste 5 cuvinte sunt extrem de pretioase. Poate indeosebi pentru cei care sunt apropiati de religie. Oarecum, in ceea ce tine de spiritualitate, ele au fost inlocuite cu incredere, iubire, liniste, abundenta, Sine.

Nu este o echivalenta perfecta, bineinteles. Cuvintele nu au exact acelasi sens, in mod absolut. Insa nu acesta conteaza. Ci sensul, intelesul, valoarea pe care fiecare dintre noi le acordam.

Rezonam la anumite cuvinte in functie de valoarea pe care mecanismul reprezentarilor din mintea noastra o atribuie. Iar valoarea ne ofera emotia pe care o simtim in acel moment. Emotia este de fapt „scopul final” al cuvintelor.

Starea

De ce aceste 5 cuvinte au o incarcatura deosebita? Poate intrucat ele indica spre o stare „suprema” care exista in fiecare dintre noi, dar inca nedescoperita, asteptand sa fie scoasa pentru a lumina.

“Starea suprema a fiintei”, “iluminarea”, “comuniunea cu Divinul” de care vorbesc traditiile spirituale… incep cu un mic pas.

Luam cele 5 cuvinte (sau oricare altele ce au semnificatie pentru noi), cate unul pe rand, si simtim emotia atasata lui. Rand pe rand, adaugam emotia fiecarui cuvant la cea anterioara si in final vom avea o fuziune de emotii. Nu e greu de realizat.

… insa greul acum incepe. A mentine acesta fuziune clipa de clipa, de dimineata pana seara. (Despre aceasta vom mai vorbi.)

Cand vom reusi asta, vom fi cu adevarat binecuvantati. Vom inainta pe drumul catre Acasa: acel loc interior ce ne asteapta sa-l regasim. Si, cine stie, poate casa noastra ne va intampina cu ceva pretios: copilaria noastra.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

7 răspunsuri

  1. In nici un caz. Daca puteam, crezi ca mai eram aici (pe Pamant adica hihih). Nici macar Iisus n-a facut asta. Ideea e sa practicam si sa progresam incet…

  2. Foarte frumos articolul! Chiar am intrat cat de cat in „stare”. Referitor la comentariul anterior, de fiecare data cand simti incarcatura acestor cuvinte , progresul a fost deja experimentat. De ce nu as contiuna experienta la un nivel mililimetric mai inalt?

    Imi aduc aminte de copiliraie cand ma jucam fotbal in fata blocului sau la scoala. Frumusetea jocului de atunci depasea orice asteptare , nu-mi doream sa fiu Maradonna sau sa fiu cel mai bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!