Acasa » Cartea ta de vizita – cravata!

Fie ca este vorba de o importanta intalnire de afaceri sau doar de prima intalnire cu o femeie, cravata potrivita, purtata in modul si la momentul potrivit, poate sa-ti schimbe intreaga existenta.

Desi aparent un simplu accesoriu, mai mult cu rol estetic decat practic, aceasta „fasie” de material innodata in jurul gatului poate transmite mesaje subliminale, devenind astfel si un important mijloc de comunicare, o adevarata declaratie de personalitate, statut social si respect de sine pentru oricare barbat.

Cu ajutorul ei poti obtine promisiuni, sau dimpotriva, poti fi respins!

Poate parea greu de crezut, dar pe langa aspectul sau pur estetic, exista si un alfabet al cravatei, dupa cum urmeaza:

  • un nod de cravata exagerat de mare poate trada o persoana timida care se teme de aparitiile in public si careia nu ii place deloc sa fie in centrul atentiei, ascunzandu-se practic in spatele cravatei;
  • un nod mic, aranjat cu cateva cute, spune despre purtatorul lui ca este un barbat “nelinistit”, vesnic in cautare de intalniri, exuberant emotional;
  • un nod foarte strans, mic si deformat, tradeaza o personalitate tematoare, reticenta si nesigura, mai ales cand vine vorba de propria sexualitate;
  • un nod ridicat si usor curbat, este eticheta clara a unui mare „vanator de fuste”;
  • in timp ce o cravata sifonata si murdara este semnul unei crase neglijente.

Atentie, exista si o simbolistica a gesturilor doamnelor legate de nodul cravatei partenerului! Gestul prin care partenera va aranjeaza cravata, strangandu-va nodul, este unul de marcare a teritoriului, semn ca va considera definitiv cucerit, in timp ce daca va slabeste nodul, va face practic o invitatie la relaxare si placere.

Cravatele sunt de matase naturala sau lana. Cele de lana, intre care si casmirul, sunt mai informale, se potrivesc tinutelor casual, mai relaxate si in general sezoanelor reci. Tot cu un aspect mai putin formal sunt si cravatele tricotate, care si ele pot fi din matase sau lana.

O cravata de calitate trebuie sa aiba un tuseu moale, iar cand o lasi sa cada vertical nu trebuie sa se comporte ca o bucata de tabla. Sfatul meu, cand iti cumperi o cravata, atinge cu mana tesatura si bazeaza-te pe senzatie, lasandu-ti corpul sa hotarsca asupra calitatii tuseului.

Tehnic ar fi indicat sa „strangi” in mana cravata si apoi sa observi rezultatul acestui
„delict”, bineinteles dupa ce ai cerut voie in prealabil vanzatorului. O matase sau o lana de calitate nu ramane sifonata. Un alt aspect care iti da indicii despre calitatea cravatei sunt cusaturile. O cravata buna este formata din 3 piese separate cusute impreuna la masina.

Daca gasiti pe eticheta mentiunea „handmade” sau „facute de mana”, trebuie sa stiti ca se refera la cusaturile interne si nu la cusaturile de imbinare. Asadar, inainte de a te decide sa cumperi analizeaza cusaturile si finisajele cravatei.

Tipuri de cravate

Cravate uni – intr-o singura culoare, fara model, sunt cea mai sigura si usoara alegere. Alege-o insa cu atentie, in functie de culoarea tenului tau, deoarece orice cravata se afla in legatura directa cu fata. Poti evita monotonia alegand o cravata de o calitate excelenta si o culoare perfecta. Cauta matasuri in doua nuante care isi schimba subtil culoarea in functie de lumina.

Cravatele Regiment – originare de la regimentele engleze, care foloseau o anumita combinatie de culori, pentru a fi recunoscute, aceasta cravata e caracterizata de un imprimeu in dungi oblice de culori diverse. O alta versiune a cravatei in dungi, este cea cu dungi orizontale, preferata mult de tineri. Cand porti o camasa in dungi poti fi sigur ca nu provoci ameteli privitorilor daca alegi o cravata ale carei dungi au culori identice cu ale camasii.

Cravatele cu model – iti dau cea mai mare varietate de optiuni, de la cele clasice cu modele geometrice tesute in material la modele mari abstracte, de la cele cu puncte, conservatoare, la cele cu buline polka. Acest tip de cravata se schimba o data cu moda si este cel mai usor mod prin care poti demonstra ca tii pasul cu ea si nu esti un barbat depasit!

Cum poti asorta cravata?

Iata cateva reguli de baza care iti pot fi de ajutor:

  • Cand costumul si camasa sunt uni, poti folosi principiul asortarii culorilor. In acest caz ai la dispozitie doua posibilitati. Poti face o combinatie monocromatica, ton in ton (un exemplu de combinatie eleganta ar fi camasa lila si cravata violet, o culoare foarte la moda in acest sezon), sau poti apela la o combinatie in contrast, folosind o culoare intensa, de accent (o combinatie des intalnita in tinutele business este camasa bleu ciel si cravata bordo sau rosu inchis).
  • Cand costumul sau camasa sunt in dungi, atunci poti asorta cravata cu dungile din costum sau din camasa.
  • La o camasa in carouri, cu cat carourile sunt mai mari, cea mai buna alegere este o cravata uni.
  • Atentie insa, daca camasa este in dungi verticale fine, cravata pe care o asortezi trebuie sa aiba obligatoriu dungile mai late decat cele ale camasii.
  • La tinute in mai multe culori, cel putin una dintre nuantele cravatei trebuie sa se asorteze cu restul tinutei.
  • Evita sa asortezi 3 elemente cu acelasi imprimeu: camasa, cravata si sacou in dungi de aceeasi latime si culoare.
  • Evita sa asortezi 3 elemente cu imprimeuri diferite: camasa in dungi, sacou pepit sau in carouri si cravata cu buline.

Astazi ne oprim aici, urmand ca saptamana viitoare sa afli despre cele mai frecvante greseli facute in alegerea cravatei, care este cravata potrivita in functie de diferite ocazii si despre principalele tipuri de noduri si cum se fac ele.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

  1. Sper sa va fie de folos, iar daca la punerea lor in practica intampinati greutati,
    intrebati!
    In masura timpului disponibil voi raspunde celor mai interesante situatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!