Acasa » Bogat sau sarac?

Bogat sau sarac?

E o intrebare pe care si-o pune fiecare om, referitor la altii sau la propria persoana.

Cand e vorba sa apreciem daca o persoana este bogata sau saraca, majoritatea dintre noi dau un raspuns similar cu cel al unui copil de sapte ani. Trebuie sa recunosc, si eu am fost in aceeasi postura, inainte de a incepe sa ma preocupe finantele personale.

De ce? Pentru ca ne uitam la suprafata. Daca vei intreba un copil, ce crede despre o persoana care are o casa mare si o masina scumpa, el va raspunde invariabil: „este bogat”.

Am fost invatati, de mici, sa apreciem valoarea financiara a persoanelor dupa opulenta pe care o afiseaza. E o greseala pe care nu ne-a corectat-o nimeni de-a lungul vietii. Iar aceasta abordare imi aduce aminte de o zicala a romanului: afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul.

O casa mare, o masina tare, haine de firma si concedii scumpe inseamna doar un lucru: persoana (familia) cheltuie mult. Nu inseamna ca persoana (familia) este bogata.

Pentru a constata bogatia cuiva trebuie sa sapi mai adanc si, de multe ori, acest lucru nu este posibil. Pentru ca bogatia sau saracia tine de situatia financiara iar informatiile de acest gen sunt de cele mai multe ori confidentiale. Chiar daca pare un paradox, o persoana cu o casa mare si o masina cu muschi poate fi catalogata ca saraca daca acestea au fost cumparate cu credit.

Explicatia? O casa si o masina reprezinta cheltuieli si nu surse de venit. Fii atent la urmatoarea definitie:

O persoana este bogata daca are active ce produc venituri care sunt ca valoare de un numar de ori mai mari decat cheltuielile, pe o anumita durata de timp.

Cu alte cuvinte, nu numai ca au active, dar acestea produc un cash-flow (flux de numerar) pozitiv mult mai mare decat cheltuielile.

Exemple de active: proprietati imobiliare (folosite pentru inchiriere), valori mobiliare (actiuni care platesc dividente), drepturile de proprietate intelectuala, afaceri… Conform lui Robert Kiyosaki, activele iti baga bani in buzunar.

Casa si masina nu sunt active, ci pasive, adica iti scot banii din buzunar.

Daca ai o slujba buna, care iti permite o rata la o casa mare si inca o rata la o masina scumpa si in plus pe langa astea, poti sa-ti cumperi produse de firma si sa-ti faci concediile in destinatii scumpe, crezi ca esti bogat? Am o veste pentru tine: te inseli.

Esti bogat daca la toate cele de mai sus ai active ce produc venituri (preferabil venit rezidual, care nu necesita sa muncesti pentru el) care sa depaseasca de multe ori toate cheltuielile enumerate mai sus.

Data viitoare, cand te vei intalni cu o persoana care se umfla in pene cu casa sau masina pe care si-a cumparat-o, intreaba-l de active si de cash-flow-ul personal. Daca se uita la tine dubios, probabil ca nu ai de-a face cu o persoana bogata.

Aceste lucruri sunt explicate mult mai bine decat mine de catre Robert Kiyosaki, intr-un video de prezentare a unui seminar de-al sau.

[flv:http://cashflow.vo.llnwd.net/o16/Video/090414_htrc_blast_4.flv 480 360]

Daca nu vezi clipul video direct in RSS sau email, intra pe site pentru a-l putea viziona!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

  1. Buna Luca Dezmir,
    Admir faptul ca impartasesti cu intreaga lume descoperirile pe care le faci in domeniul financiar.Cand m-am abonat la empower,citisem cartea lui Robert ,,tata bogat tata sarac ,,,,copil bogat copil istet,,iar cand ai anuntat ca el scrie o carte pe net ,,conspitatia bogatilor,,am intrat de pe articolul tau si m-am logat,am citit cu dictionarul capitolele,ieri am primit si eu acest clip…si 30%reducere la seminar in Arizona.Si eu sunt preocupata de acest aspect atat de important al vietii.Mult succes in continuare.
    Multumesc foarte mult.

  2. In liceu aveam profesori la orele carora ti-era mai mare dragul sa asculti ce se preda! Pentru ca oricat era lectia de grea(pentru unii) acei profesori faceau in asa fel incat devenea simpla si fiecare putea pricepe.Asa e si cu tine,Luca,explici simplu pentru ca oricine sa inteleaga.Un om cu adevarat inteligent,isi adapteaza discursul in asa fel incat sa fie inteles cat mai usor de cat mai multa lume! Luca tu ai reusit asta! Felicitari!

  3. Am citit şi eu cărţile lui Robert Kiyosaki. Ele sunt corecte însă numai într-un anumit context, iar acest context nu e altul decât acela că oamenii de care te înconjori majoritatea timpului sunt viitorul tău. Păi să fim serioşi! Ce s-ar fi întâmplat cu Robert Kiyosaki cel mic dacă nu ar fi întâlnit le acel „tată bogat”? Cât la sută din oameni deţin 90% din bani? Deci care sunt şansele? Totul e un rezultat al relaţiilor interumane. Existenţa noastră pe pământ e un rezultat al relaţiilor interumane. Îmi pare rău că realitatea e atât de negativistă dar asta e. Oamenii în primul rând au obiceiuul de a evita discuţiile despre bani la fel cum evită discuţiile despre sex sau religie. Şansele sunt foarte mici iar sistemul e unul corupt. Banul în primul rând îşi are valoarea obţinută pe căi obscure şi conspirative. Din spre partea mea banul ar trebui desfiinţat pentru că e un monopol. În toate cărţile de economie se spune că banul e o marfă. Ei bine această marfă este oferită pe o piaţă de tip monopol iar despre asta văd că nu vorbeşte nimeni. Nu ştiu de ce! În cărţile de economie se vorbeşte despre monopoluri legale aşa cum ar fi dreptul de autor de exemplu, dar aceste monopoluri legale au şi ele nişte justificări acolo! Ei bine acest monopol al mărfii numită ban ce justificare are? Păi niciuna nu? Banul nu are nicio acoperire. Cică e oferit legal. E ceva obscur. Un monopol obscur. Părerea mea e că mai bine s-ar desfiinţa acest ban pentru a fi înlocuit de acţiuni de exemplu. Acţiunile au o acoperire reală şi nu obscură. Ar trebui să putem cumpăra orice aliment sau orce produs cu acţiuni care au o acoperire materială clară. Monopolul ăsta al mărfii numită ban nu poate face decât să îi prostească pe oameni. Noi suntem motivaţi să ne punem mintea la contribuţie numai atunci când avem de ales şi nu ştim ce să alegem. Dacă nu avem de ales atunci la ce să ne mai putem gândi? Noi ne dezvoltăm mintea numai dacă o folosim şi o folosim numai dacă o exersăm şi credem că ne foloseşte. Păi dacă e monopol şi nu ai de ales atunci la ce să îţi mai foloseşti mintea? Şi încă nu e tot! În curând vine o lume şi a şi venit când tehnologia va suplini din ce în ce mai mult forţa de muncă. Aşa că preocupările viitorului ar trebui să fie cercetarea şi investiţiile. De aceea eu cred că acest monopol al mărfii numită ban despre care nu vorbeşte nimeni şi care nu are nicio justificare ar trebui desfiinţat, iar locul banului ar trebui luat de către acţiuni. Aşa toată lumea ar deveni investitoare şi foarte motivată să devină investitoare. Ar trebui astfel să putem fi plătiţi în ce bai vrem şi să putem plăti cu ce bani vrem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!