Acasa » Capcanele „creativitatii” la romani (I)

Creativitate – o notiune cu zeci de definitii, sensuri, domenii unde poate fi abordata. Ce ne intereseaza pentru scopul articolului de fata este sensul mai larg: “abilitatea de a transcende ideile, regulile, modelele, relatiile traditionale si de a crea noi si semnificative idei, forme, metode, interpretari, solutii etc.; originalitate sau imaginatie”.

Sau, mai pe scurt, ca un sens asemanator (desi nu identic): deschidere catre nou.

De ce ma intereseaza deschiderea catre nou? Am citit recent un articol care m-a facut sa zambesc amar. Un studiu al IBM’s Institute for Business Value arata ca in companiile (americane si vestice) directorii executivi (CEO) pun mai presus de orice competenta creativitatea.

Nu reiau ce am scris pe larg despre companii la inceputul anului. Acum insa vom lua aceasta informatie si o vom extinde la nivelul intregii clase de “lideri”, fie ei din economie, politica, administratie, medicina, sport etc. Si o vom face special pentru Romania, intrucat aceasta ne influenteaza viata tuturor.

Constientizarea la ei…

Cateva lucruri (foarte pe scurt) descoperite de liderii analizati in studiu (tot felul de termeni alambicati, aveti totusi rabdare):

  • exista un decalaj intre “complexitatea” vremurilor si problemelor cu care se confrunta organizatiile si modul in care acestea sunt pregatite sa le faca fata;
  • prima decada a mileniului, cu problemele ei de recesiune si mediu, a “constientizat” liderii in ce priveste integrarea globala;
  • conectarea clientilor intre ei;
  • succesul in aceste vremuri necesita gandire originala si o continua inovatie la toate nivelurile organizatiei;
  • pentru a tine pasul cu schimbarile accelerate, e nevoie de renuntarea la strategiile traditionale de planificare in favoarea ajustarilor si transformarilor rapide ale modelului lor de afacere;
  • schimbare catre o cultura corporatista mult mai transparenta unde ideea de “complexitate” este privita nu ca o amenintare, ci ca o oportunitate de crestere.

Acum, e bine ca ei si-au dat seama de toate acestea in astfel de momente grele pentru planeta. Mai bine mai tarziu decat niciodata. E nevoie de lideri care incep sa constientizeze problemele reale si solutiile noi, originale, in orice domeniu. Din pacate timpul ne cam preseaza insa lucrurile se misca, incet.

… si lipsa constientizarii la noi

Gurile rele (sau poate doar reale, “realiste”) spun ca exista un decalaj de cativa ani intre ideile noi aparute in “Vest” si momentul in care le pica fisa si romanilor si incep sa le aplice.

Poate ca aceste vremuri dificile vor impinge constientizarea la nivele inalte mai repede ca in trecut. Insa daca ne uitam la varf, in orice domeniu, vedem aceeasi oameni care repeta aceleasi comportamente ce ne afecteaza pe noi toti. Nu le judecam daca sunt bune sau rele – in esenta, ele pot fi definite cu o singura notiune: “greu de schimbat”.

Si asta deoarece comportamentele sunt simple consecinte ale credintelor si valorilor liderilor care, in esenta, sunt aceleasi de mii de ani: banii, functia, prestigiul, orgoliul, ipocrizia grijii fata de cei multi, falsa politete, “trasul sforilor” etc.

Nu contest ca exista si multe credinte si valori pozitive, ce tin de inteligenta si capacitatea lor de munca si de organizarea lucrurilor. Si, bineinteles, cei “de sus” sunt la fel peste tot, nu ne referim strict la noi. Ma intreb insa (si e doar o cugetare) daca nu cumva la romani a fi creativ (in sensul deschis la nou, cu propuneri si solutii originale) iti aduce beneficii sau, mai curand, neplaceri din partea “mintilor obtuze” de la nivelurile inalte.

Si vom vedea data viitoare de ce spun asta, cu cateva exemple specifice.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Eu sunt furat zilnic de vreo 20 de retarzi care au descoperit ca pe net totul este gratis. Ma avantajeaza ideea pentru ca incasez destui bani din procesele pe care le au pe rol cu clientii mei. Nu fac altceva decat sa caut sa pocneasca vreo bila creativa pe undeva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!