Acasa » Caroseria hatchback – Un design la modă pe piața autoturismelor

Caroseria hatchback – Un design la modă pe piața autoturismelor

Achiziția unui nou autoturism, fie că ești începător, fie că ești șofer cu experiență, poate fi dificilă. Sunt atât de multe forme și stiluri de caroserii, modele de mașini și producători, încât alegerea celui mai potrivit autoturism poate deveni o sarcină covârșitoare. 

Sunt multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a face o investiție atât de importantă. Ai o familie numeroasă sau vei fi singura persoană care va folosi automobilul? Ai nevoie de un spațiu mare pentru bagaje sau te poți descurca cu unul mai redus? Și, nu în ultimul rând, trebuie să îți stabilești de la început bugetul maxim pe care îl poți aloca pentru această achiziție.

O opțiune interesantă, pe care o poți lua în considerare când cumperi o mașină nouă sau când cauți una pe un site de vânzări auto rulate, este modelul hatchback, una din cele mai versatile tipuri de caroserii de pe piață.

Cuprins

  1. Ce înseamnă hatchback?
  2. Avantajele și dezavantajele caroseriei hatchback

Ce înseamnă hatchback?

A stabili ce înseamnă un hatchback și ce nu reprezintă de fapt acest model nu e un lucru tocmai ușor. Nu cu mult timp în urmă, caroseriile hatchback erau destinate autoturismelor mici, ieftine, economice și cu o formă ce amintește de o ”cutiuță”. Aceste modele au, de regulă, două sau patru portiere, dar nu au un portbagaj individualizat, așa cum este cazul celor sedan. 

În locul în care mașinile clasice au portbagajul, hatchback-urile au o așa numită ”trapă”, care este o continuare armonioasă a liniei automobilului și este prinsă în balamale de plafonul caroseriei. 

Însăși denumirea acestei linii de caroserie vine de la cuvântul hatch, care, în limba engleză, înseamnă ”trapă” și de la termenul back, care înseamnă ”spate”. Astfel, pe scurt, ar putea fi vorba despre mașini cu ”trapă în spate”.

Totuși, în ziua de azi, caroseria hatchback nu mai poate face referire la o mașină ieftină sau la una tip ”cutie”. Noile tehnologii din producția auto, împreună cu sistemele de proiectare avansate, au condus la linii extrem de fine – uneori considerate chiar atrăgătoare de către specialiștii auto – ale capotei, cu stiluri integrate, ce coboară lin, în partea din spate, până în zona barelor de protecție.  

Tipurile de caroserii hatchback au evoluat și au definit o clasă de mașini prin ele însele. Nu numai atât, dar azi există destule autovehicule care pot fi luate drept sedanuri, dar, de fapt, sunt prevăzute cu o trapă integrată extrem de bine și de armonios cu linia capotei. Aceste autoturisme sunt cele sport, compacte sau cele de lux, cum ar fi Mercedes AMG GT53, Audi A5 Sportback, Audi A7 sau Kia Stinger.

Avantajele și dezavantajele caroseriei hatchback

Dincolo de diferențele vizuale dintre vehiculele clasice de transport persoane, așa numitele sedanuri și hatchback-uri, unul dintre avantajele celor din urmă este că oferă proprietarilor lor capacități de depozitare și de transport relativ mari. Pentru o mașină care poate părea compactă, o astfel de caroserie poate transporta obiecte destul de voluminoase și, în plus, operațiunile de încărcare și de descărcare sunt mult mai simple datorită accesului mai facil.

A cincea portieră a unei caroserii hatchback, adică acea trapă din spatele mașinii, se deschide pe verticală, în sus, fără niciun obstacol. Majoritatea modelelor sunt prevăzute cu un capac solid sau retractabil, ce acoperă într-un mod elegant obiectele depozitate în portbagaj. În plus, scaunele din spate pot fi pliate în două sau chiar trei trepte, astfel încât spațiul de depozitare să se apropie de cel al modelelor break sau mini SUV.

Ca dezavantaj, caroseria hatchback nu oferă, asemenea celei sedan, de exemplu, o izolare din construcție a spațiului de portbagaj cu habitaclul, astfel că este posibil ca, la un drum mai lung, zgomotele provocate de bagajele care nu sunt bine ancorate să fie destul de supărător. Totul se poate rezolva, însă, cu soluții de amarare, de genul plaselor sau corzilor elastice, cu prindere în podea.

Pe de altă parte, mașinile tip sedan tind să fie dotate cu motoare mai puternice, dar sunt mai scumpe decât modelele cu o caroserie hatchback, care au și avantajul unui consum mai mic de combustibil, fiind mai ușoare și mai aerodinamice.

Așadar, studierea atentă a ofertei de pe piață privind diversele modele auto poate fi un punct de plecare în demersul unei achiziții. Știind ce înseamnă o caroserie hatchback, decizia alegerii unui astfel de automobil va fi una documentată și, probabil, mai ușor de luat. 

Sursa foto: shutterstock.com

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!