Acasa » Cauzele interne ale crizelor in finantele personale

Cauzele interne ale crizelor in finantele personale

In mecanica clasica exista un principiu foarte important, principiul inertiei. El spune ca un corp va avea tendinta de a-si mentine starea de repaus sau de miscare rectilinie uniforma in absenta fortelor exterioare. Inertia este determinata de masa: cu cat masa este mai mare cu atat inertia va fi mai mare.

Stiu ca fizica poate fi plictisitoare, dar acest principiu se aplica foarte bine in viata. Aproape fiecare dintre noi a impins o roaba, aproape fiecare dintre noi a impins un autoturism care nu porneste. Desigur, autoturismul e mai dificil de impins decat o roaba pentru ca este mai greu.

La fel, finantele personale asezate pe baze stabile – surse constante de venit, balanta pozitiva, rezerve financiare in bani – sunt greu de doborat. Chiar daca apare o criza externa, trebuie sa treaca un timp pana ce bugetul unei familii va avea de suferit.

In schimb lipsa de interes pentru finantele personale creeaza o situatie instabila care va fi impinsa spre dezastru de cele mai mici instabilitati externe.

Lipsa de interes inseamna lipsa de control. Exista o zicala foarte cunoscuta: daca nu controlezi banii, atunci banii te vor controla pe tine.

Lipsa de control

M-am tot intrebat de ce oamenii au tendinta de a trata cu usurinta problema banilor. Am gasit o multime de raspunsuri care aparent nu pot fi sistematizate, care se bazeaza pe credinte populare:

  • daca muncesti si esti cinstit ar trebui sa ai suficienti bani;
  • statul are datoria sa te ajute;
  • statul are datoria sa-ti dea de lucru;
  • daca duci lipsa banilor, poti sa te restrangi;
  • daca duci lipsa banilor, poti sa te imprumuti;
  • pana la urma o sa te descurci cumva!

Acest set de „valori” mostenite de la parinti, auzite din vecini, colportate de la prieteni produc un sentiment de fals control asupra finantelor personale. Faptul ca foarte putina lume ajunge sa sufere consecinte grave datorate lipsei banilor te indeamna sa crezi ca asa ceva nu ti se va intampla si tie. La urma urmei, sunt o groaza de oameni mai prosti ca tine care se descurca cu banii!

Munca cinstita

Realitatea economica in care traim se bazeaza pe legea profitului. Firmele, de stat sau private, trebuie sa scoata profit. Ca urmare vor incerca sa reduca la minim costurile. Un sector important din costuri sunt salariile anagajatilor pe care conducerea firmei va cauta sa le reduca puternic, mai ales in timp de criza interna a firmei sau de criza economica sau financiara.

Ce se intampla astazi, cand in multe sectoare de activitate salariile scad brutal, este cat se poate de elocvent. Munca cinstita nu are nimic de-a face cu calculul economic.

Statul are datoria sa ne ajute

Poftim? Statul are datoria sa supravietuiasca. Este un sistem care vrea sa-si conserve starea de echilibru si, ca atare, va actiona in acest sens. Bugetarii sufera reduceri salariale chiar daca alegerile sunt aproape. Cum ramane cu „statul are datoria sa ne ajute?”.

In the present crisis, government is not the solution to our problem. Government is the problem. (In aceasta criza, guvernul nu este solutia la problema noastra. Guvernul este problema.)
– Ronald Reagan

Statul trebuie sa-ti dea de lucru

Statul iti va da de lucru atunci cand are ceva de castigat. In principal, va actiona in acest sens daca prin aceasta „manevra” va duce la echilibrarea sectorului economic si va reduce tensiunile sociale.

Statul nu-ti da de lucru pentru ca te iubeste, ci pentru ca astfel se ajuta pe sine. Pe de alta parte, statul nu va putea da de lucru la toata lumea. Pur si simplu nu are resursele necesare. Foarte multi vor ramane „pe dinafara”. Printre ei s-ar putea sa fii si tu.

Daca n-ai bani, te poti restrange

Adevarat! Dar daca deja esti la limita inferioara, ce mai restrangi? Nu mai mananci? Vinzi casa si dormi sub cerul liber, in plina iarna? Exista o patura de romani care traiesc sub pragul saraciei si tot mai multi le vor ingrosa randurile. Ei nu mai au ce sa taie de pe lista.

N-ai bani, te imprumuti

In primul rand, cine crezi ca iti va da bani daca nu ai ai o sursa de venit? Si cat crezi ca vei putea trai din imprumuturi, luand alte imprumuturi pentru a le plati pe primele? La un moment dat vine vremea scadentei…

Toata lumea se descurca!

Te descurci o data, de doua ori. Daca vor aparea mai multe crize simultan, vei fi in imposibilitatea sa le gestionezi pe toate deodata. Incercand sa peticesti o gaura vei vedea cum apare alta mai mare. O peticesti si pe asta dar apar alte doua. La un moment dar vei vedea doar gauri in jurul tau iar tu esti in criza de petice. Acest lucru ti se poate intampla maine.

Avand senzatia ca finantele personale pot fi controlate „din mers”, pe masura ce apar problemele in calea ta, vei fi tentat sa ignori cu desavarsire orice metoda care produce cu adevarat un control asupra finantelor personale:

  • planuri pe termen scurt, mediu si lung, legate de finantele personale;
  • urmarirea fluxului de monetar (cati bani castigi, cati bani cheltuiesti);
  • balanta: venituri minus cheltuieli;
  • bugetul familial;
  • asigurarea unor rezerve financiare.

Pentru a folosi aceste metode, e nevoie de:

  • motivatie;
  • disciplina;
  • perseverenta.

Acestea sunt metodele cele mai eficiente si calitatile psihologice de care ai nevoie pentru a tine in frau finantele personale. Daca ele suna ca o limba straina pentru tine inseamna ca nu ai un control asupra banilor proprii. In acest caz esti deosebit de expus la orice factori externi.

Am uitat sa-ti spun: stii ca suntem in recesiune economica mondiala?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. eu cred ca nu exista nici o criza. Ceea ce aveai inainte, era de fapt fals, era o iluzie, fara acoperire reala. In acest moment din istorie incep sa iasa la suprafata adevarurile, si pun pariu ca se urmareste asta cu un anumit scop. Eu unul refuz sa ma simt in criza, pentru ca daca am facut greseala sa fiu anxios legat de lipsa de resurse pe pamant, mi-am si semnat deja necrologul, neputand accesa nici ce a mai ramas.

  2. intr-adevar foarte tare articolul. ai suprins foarte misto mentalitatea dar cred ca ai omis sa vorbesti si de economisire / rezerve financiare de bani. observ ca nimeni nu constientizeaza importanta acestui punct avand mentalitatea „las ca vine salariul urmatoarea luna, ce sa economisesc?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!