Dacă apa este filtrată corespunzător pentru a elimina contaminanții, ionizată și remineralizată sau cumpărată de la o sursă de calitate, nu există dovezi care să sugereze o limitare a cantității de apă alcalină consumată zilnic.
Este sigur să folosesc apă alcalină?
Problema pe care mulți profesioniști în domeniul sănătății o au cu apa alcalină nu este siguranța ei, ci mai degrabă afirmațiile de sănătate care sunt făcute în legătură cu aceasta. Sunt studii care vizează beneficiile apei alcaline și care au tras nenumărate concluzii.
Nu există suficiente dovezi științifice care să susțină utilizarea apei alcaline ca tratament pentru orice stare de sănătate. Experții medicali avertizează să nu creadă toate reclamațiile de marketing.
Apa alcalină naturală de băut este în general considerată sigură, deoarece conține minerale naturale.
Cu toate acestea, trebuie să fiți precauți cu apă alcalină artificială, care probabil conține mai puține minerale decât este necesar pentru o bună stare de sănătate, decât valoarea pH ridicată a dvs. ați crede și poate conține contaminanti. Suprasolicitarea va poate lasă în deficiență în minerale.
Expertul în sănătate Nesochi Okeke-Igbokwe, MD, explică faptul că apă alcalină conține în esență minerale adăugate care măresc nivelul pH-ului apei. „Aceste minerale și compuși aditivi permit că apă să fie mult mai puțîn acidă decât de obicei”, spune ea. Aducerea organismului dvs. mai puțîn acidă este adesea prezentată că un beneficiu al apei alcaline, spune Kris Sollid, RD, director senior al comunicațiilor în domeniul nutriției pentru Fundația pentru Informații Alimentare Internaționale.
Scară pH măsoară aciditatea și bazicitatea unui lichid sau a unei soluții de la zero la 14. Orice sub șapte este acid și tot ceea ce este peste șapte este alcalin, spune Jamie Koufman, medic specialist la laringologie. Corpul uman – în special plămânii, ficatul și rinichii – controlează și menține un pH normal și neutru de 7,4 în sânge, potrivit lui Niket Sonpal, MD, profesor asistent clinic la Colegiul de Medicină Touro. Cunoașteți cele 9 semne pe care le bei prea multă apă.
Dr. Koufman spune că nici o știință nu susține afirmația că băutul apei alcaline modifică întregul echilibru al pH-ului corpului. Acidul clorhidric din stomac neutralizează apă alcalină înainte că sângele să o absoarbă, spune Sollid. Stomacul are nevoie de acest acid și de un pH scăzut pentru a digera proteinele și pentru a ucide agenții patogeni proveniți din alimente, potrivit dr. Sonpal.
Așa că nu este necesară manipularea pH-ului unui organism sănătos și complet funcțional. În plus, dr. Koufman observă că, dacă organismul are un acid în plus sau alcalin, acesta îl elimina prin urină. Probabil e mai bine să bei doar apă de lămâie, care are unele beneficii impresionante pentru sănătate.
Potrivit dr. Koufman, apă alcalină poate beneficia de persoanele care suferă de reflux de acid deoarece, după cum a descoperit cercetările sale publicate, enzima de stomac pepsina moare la pH 8. Pepsin este responsabil pentru inflamatia în urechi, nas și gât, dar când apă alcalină atinge țesuturile gâtului și esofagului, ajută la spălarea pepsinei. „Apă alcalină ajută la spălarea enzimelor stomacale și [esofagului], [poate] să atenueze simptomele de reflux, chiar și cele nediagnosticate”, spune ea.