Acasa » Ce sunt banii pentru mine?

Ce sunt banii pentru mine?

Nu o cale catre a avea mai mult, ci un bun obligatoriu ca sa am putinul necesar pentru a-mi fi bine.

Am trecut si prin perioade cand am mancat mancare expirata (in studentie cand am fost plecat din tara si am ramas fara bani). Am trecut si prin perioade cand mergeam in supermaket si imi luam orice pofteam, la cumparaturi de haine, si imi luam orice imi statea bine pe mine sau faceam chiar escapade la munte sau in orice oras din tara, stiind ca am bani din salariu. Nu am exagerat cu aruncatul banilor, dar imi satisfaceam nevoile zilnice generate de un loc de munca unde petreceam 10-12 ore/zi.

Anul trecut a fost un an care m-a facut sa fiu mult mai atent de ce cumpar ceea ce cumpar si sa invat sa imi pun intrebarea “Chiar am nevoie de asta?”. Nu mi-a venit sa cred cand am constientizat cat de multe lucruri puteam sa cumpar doar pentru a compensa alte lucruri care imi lipseau si carora nu le dadeam atentia cuvenita.

Am constientizat ca traim intr-o lume care exact pe acest lucru se bazeaza: crearea unui numar infinit de nevoi si din care practic sa nu avem scapare.

Cateva “clisee” din aceasta sfera… si care ne conduc spre a cheltui bani:

  • Nu ti-e bine? => Cumpara-ti ceva dulce, ceva ce iti place!
  • Te simti singur(a)? => Iesi intr-un club sau la o bere.
  • Nu ai ce sa faci? => Mai fa niste cumparaturi (haine, accesorii etc).
  • Nu poti sa faci lucrurile la munca sau in relatiile cu apropiatii cum ai vrea? => La noi in magazin poti cumpara tot ce iti doresti si daca nu ai bani te ajutam sa iei si in rate.

E un sistem plin de capcane in care de asa de multe ori am cazut si inca mai cad cu succes. In acelasi timp, atat de mare imi este bucuria cand ma intreb “Chiar am nevoie de asta?”, la un pas fiind de achizitie si imi dau seama ca raspunsul este “Nu”. Si ma opresc acolo, la un pas de marginea prapastiei.

Deci, ce sunt banii pentru mine?

O ispita sa am acele lucruri de care nu am nevoie sau doar o cale catre a obtine acele cateva lucruri pentru a avea o viata simpla si in care aspectul material este important doar atat cat trebuie sa fie important?

Raspunsul este ca invat sa fac tranzitia de la o ispita la ceea ce am descris mai sus.

Pentru tine ce sunt banii? Chiar aplici asta in viata ta sau ti-ai dori sa fie asa?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

6 răspunsuri

  1. Mda…consumerismul a atins cele mai inalte cote in ultima vreme observat-am, asa in general, chiar daca suntem in criza (cel putin teoretic). Pe bune ca m-am speriat ce era vineri seara in Carrefour, nu am vazut in viata mea atata lume si atatea cozi interminabile – si pana la urma nu mi-am mai cumparat nimic :)

    Ce sa zic, suntem niste sclavi moderni. Elitele fac bani pe spinarea noastra. Consumam tot felul de porcarii care ne imbolnavesc si mai dam si o gramada de bani pe ele (ma ingrozesc cand vad cu ce sunt umplute cosurile oamenilor in supermarketuri). Iar publicitatea castiga enorm din lipsa sau nevoia noastra de afectivitate, de golurile noastre pe care incercam sa le umplem compulsiv cumparand.

    Shoppingul – what the fuck is that anyway? :) oare nu avem si noi un cuvintel romanesc pentru asta? – a devenit un sport national. Deci eu detest sa merg la cumparaturi. Mi se pare o prostie. Cumpar numai daca imi place ceva foarte mult (am o colectie maaaare de tot de rochite si bluzite) sau daca am foarte mare nevoie (si chiar am nevoie de multe rochite colorate fiindca nu-mi plac pantalonii si pentru ca ador frumosul) :)

    Deci eu am cam facut tranzitia de care vorbesti tu, desi uneori mai cad si eu in cate o capcana :) . Dar dintotdeauna la mine e valabil principiul calitate, nu cantitate, inca de cand eram copil si duceam razboaie cu mama ca nu vroiam sa mananc carne, caci eu mancam numai „mancare de calitate” :)

  2. Si eu am avut revelatia asta, cand lucram acum un an(acum sunt in ultimul an la Politehnica si imi pregatesc licenta, deci nu mai lucrez pentru moment). Cand aveam bani ceva mai multi decat acum, ma tot gandeam..oare am nevoie de asta, sau de asta..imi luam cam strictul necesar(poate si din cauza timpului pentru nu prea dispuneam de el). In schimb imi placea foarte mult sa iau chestii practice pentru altii, ador sa fac cadouri, insa nu doar de „fite”, lucruri care se pot folosi in viata de zi cu zi.

    Acum, insa cand nu dispun de bani tot timpul, parca mi-as lua orice pe moment, iar dupa aia ma gandesc, oare la ce imi folosea aia? mai bine ca nu am avut banii suficienti ca sa imi cumpar, ca oricum nu foloseam la nimic acel lucru.

    Si referitor la criza, care criza? nu este inca in Romania, sau nu prin zona in care stau(Regie). Aici toata lumea iese in club, isi cumpara zi de zi chestii si exact cu s-a spus mai sus, cosurile pline de porcarii care ne distrug viata incet incet.

    Nu stiu daca se va amelioara conceptia despre „shopping”, insa eu traiesc cu iluzia ca intr-o zi ne vom opri din mers si vom zice, chiar trebuie sa ne luam dupa cei din afara? noi nu putem sa discernem ce e bine pentru noi si ce nu?

  3. Foarte bun ! Intrebarea „Chiar am nevoie de asta” economiseste multe resurse…

    Din pacate suntem ‘sclavii’ emotiilor care ne cheltuie banii pe te miri ce…

  4. Pentru mine banii nu sunt o ispita, ci un mod de a-mi trai viata mai bine. Degeaba esti spiritual daca mananci mancare expirata :)

    Cu bani as putea infiinta acum o facultate speciala de dezvoltare personala, as face cele cateva filme pe care le am in plan, as calatori in toata lumea, as merge prin safari, jungla, polul nord, etc.

    As infiinta asocitatii de caritate pentru oamenii care merita si as acorda burse pentur studentii straluciti.

    In sistemul monetar actual, banii conteaza enorm. Depinde de fiecare cum decide sa ii menajeze. Unii ar face shopping non-stop, altii ar schimba lumea in bine.

  5. Am lasat un comentariu amplu dar nu a aparut, probabil defecte tehnice, asa ca nu il mai repet. Ar fi o idee extraordinar de geniala sa scoateti optiunea de moderare a comentariilor, care este practic inutila si intarzie postarea lor cu decenii, pana cand le vede admin-ul. Nu cred ca exista riscul sa scrie cineva prea urat pentru a fi postat direct.

    Iar legat de bani ziceam ca fiecare decide cum ii menajeaza. Unii ar face shopping, altii ar schimba lumea in bine cu ei.

  6. @Cristi fabw – comentariile NU sunt moderate.

    Cand schimbi adresa de email pusa in campul de comentarii (sau cand schimbi IP-ul / calculatorul de la care postez comentarii) este posibil ca sa intri in moderate.

    La fel, orice fel de comentariu care contine un link este automat inclus in moderate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!