Acasa » Ce trebuie să știi despre analiza însoririi în cazul noilor construcții

Normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației prevăd că fiecare locuință trebuie să aibă zilnic parte de minimum o oră și jumătate de expunere la lumina naturală a soarelui.

 

Astfel, între documentele aferente procesului obținerii autorizației de construire a fost inclus un studiu de însorire, care analizează modul de dispunere a noii clădiri față de construcțiile din vecinătate, pentru a nu fi afectat iluminatul natural.

De ce este importantă analiza însoririi terenului?

Dincolo de faptul că este un document important pentru obținerea avizelor aferente eliberării autorizației de construire, studiul de însorire are și o importanță practică. Întocmirea acestei documentații de către specialiști îți este de ajutor la proiectarea și edificarea clădirilor, ca să beneficiezi cât mai mult de lumina naturală și de avantajele pe care le aduce din punct de vedere al sănătății și al economiei energetice.

Primul lucru pe care îl determină acest studiu este orientarea noii clădiri. În funcție de analiza perioadei de expunere la lumina solară, arhitectul îți va recomanda cea mai bună compartimentare a încăperilor. Este binecunoscut faptul că lumina naturală este mult mai odihnitoare pentru ochi decât corpurile de iluminat.

În plus, o cameră în care pătrunde lumina de afară până la lăsarea întunericului nu are nevoie de folosirea iluminatului electric și conservă mai bine energia termică, producând astfel economii substanțiale lunar. Tot din acest punct de vedere, studiul de însorire te poate ajuta în orientarea acoperișului în eventualitatea amplasării unor panouri solare sau fotovoltaice, cu același scop al economisirii și al protejării mediului înconjurător prin stoparea risipei energetice.

 

Componentele studiului de însorire

Întocmirea unui studiu de însorire începe prin localizarea geografică a zonei în care se va construi noua clădire. Metoda standard de referință este analiza gradului de luminozitate din patru momente ale anului când soarele are aceeași poziție la ora 12:00: echinocțiul de primăvară (21 martie); echinocțiul de toamnă (23 septembrie); solstițiul de vară (21 iunie); solstițiul de iarnă (22 decembrie).

În luna decembrie avem cea mai mare diferență între zi și noapte, ziua având doar 9 ore, iar noaptea având 14 ore. Începând cu solstițiul de iarnă, durata zilei va crește continuu, iar a nopții va scădea proporțional, până în luna iunie, la solstițiul de vară, când procesul se va inversa.

Astfel, pe baza unor calcule astronomice, se obțin informații relevante cu privire la perioada de însorire din respectiva poziție geografică de-a lungul anului, precum și umbrele purtate prin care noua construcție va influența luminozitatea clădirilor din imediata vecinătate.

 

Specialistul contractat va analiza poziția umbrelor purtate de noua clădire ce va fi ridicată, luând ca punct de referință înălțimea maximă din proiect, pentru cele patru zile amintite, când soarele are aceeași poziție. În continuare, acesta va elabora diagramele de însorire pentru fațade, din care va reieși că atât noul edificiu, cât și imobilele din jur, beneficiază cel puțin o oră și jumătate zilnic de lumina naturală a soarelui.

În baza acestei cercetări, arhitectul certifică îndeplinirea tuturor prevederilor legale în vigoare cu privire la studiul de însorire.

 

Reglementări legislative cu privire la studiul de însorire

Documentul de bază în ceea ce privește necesitatea elaborării studiilor de însorire este Ordinul nr. 119 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, emis de Ministerul Sănătății și intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial nr. 127 la 21 februarie 2014.

Articolul 3 din aceste norme prevede că amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1h 30 min  la solstițiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire și din locuințele învecinate. Studiul de însorire este solicitat în cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidențiază că distanța dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puțin egală cu înălțimea clădirii celei mai înalte.

Aceleași norme prevăd faptul că, în procesul de proiectare și construcție a blocurilor de locuințe, se va ține cont de orientarea camerelor față de punctele cardinale, de vânturile dominante, de curenții locali de aer care se produc în ansamblurile înalte și de însorirea maximă din timpul verii. Arhitectul care elaborează documentația va ține cont și de regulamentele generale și locale de urbanism.

Prin întocmirea unui studiu de însorire de calitate, obții atât siguranța îndeplinirii normelor legale în construcții, cât și avantajul folosirii informațiilor documentate pentru o mai bună gestionare a resurselor umane și materiale în procesul de edificare a clădirii.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!