17

Constiinta – cum pot creste companiile (II)

Un om de afaceri de mare succes dintre cunoscutii mei isi petrecea diminetile meditand. Se ducea la birou numai dupa-amiaza. Asociatii lui il dojeneau uneori „La ce responsabilitati ai, cum iti poti permite sa vii asa tarziu?”.

Din cauza responsabilitatilor, le spunea el, nu-mi pot permite sa nu vin tarziu. Descoperise ca, ducandu-se la birou cu mintea limpede, putea sa rezolve probleme cu care altii ar fi pierdut zile intregi, fara a fi vreodata siguri ca raspunsurile pe care le-ar fi gasit erau cele corecte.
– J. Donald Walters – Meditatia pentru incepatori

Nu va speriati – nu trebuie sa procedam toti ca acest om de afaceri. Realist vorbind, e putin probabil ca programul de lucru al tuturor companiilor sa se modifice, iar oamenii sa capete subit nivelul de constiinta conform caruia sa se ocupe de interiorul lor cateva ore in fiecare dimineata. Desi probabil acest lucru ar produce rezultate ideale, e doar o utopie.

Nu e o utopie insa ca 1% din angajati sa procedeze astfel – iar restul 99% sa beneficieze de pe urma ideilor creatoare ale acestora.

Nivelul specific

Am vorbit pe scurt data trecuta despre nivelul general – lucruri ce se pot face in randul tuturor oamenilor dintr-o companie. Dezvoltarea personala, prezentarea “lumii reale”, accentul pe sanatate. Sunt idei noi ce pot crea un alt climat intr-o companie, mai apropiat de transformarile pe care viitorul se pregateste sa ni le aduca.

Este adevarat insa ca prioritatea companiilor acum pare a fi supravietuirea pe timp de criza. In plus, chiar depasind aceasta si trecand la un nivel de constiinta superior, nimeni nu e obligat sa urmeze aceste lucruri. Sunt oameni care le fac deja pe cont propriu. Sunt altii care, probabil, nu le-ar face nici daca ar exista reglementari corporatiste in acest sens. Fiecare se “trezeste” in ritmul sau, fie manager, fie angajat. Si e normal sa fie asa.

Insa pentru un lider care constientizeaza vremurile deosebite (tulburi, dar in acelasi timp, transformatoare), ar mai exista o solutie. Poate ca ideea mea nu e noua, poate exista deja companii in Romania care o aplica (si chiar m-as bucura sa aflu daca e asa). Am enuntat-o ceva mai sus: 1% dintre angajati sa fie “formati” astfel incat ideile lor sa provina predominant din intuitie, din Constiinta, Esenta, Mintea profunda, Sinele Autentic, Sursa comuna tuturor.

Despre aceasta Constiinta vorbesc toate traditiile spirituale ale omenirii. Ceea ce as putea eu spune ar fi doar o palida reflectare a intelepciunii milenare transmisa pana la noi. Nu e o simpla filozofie – fiecare avem o conexiune directa cu aceasta Sursa si primim cele mai valoroase idei cand o contactam. Solutile la problemele economice se afla predominant in natura spirituala umana.

Si aici este cea mai mare provocare pentru orice lider de companie. Sa lase aceasta natura spirituala (din el si altii) sa izvorasca, sa se manifeste, sa produca solutiile sale extraordinare, poate de neimaginat.

E o provocare intrucat ego-ul, orgoliul, auto-suficienta ii vor spune ca nu are nevoie de asta, ca se poate si fara, asa cum a mers si pana acum. Dar daca ar fi mers bine pana acum, fara acestea, oare compania nu ar fi fost deja pe culmile succesului, neafectata de criza? Am mai spus ca masurile luate au fost bune pentru inceputul crizei – insa pentru vremurile ce urmeaza aproape nimeni nu a “schimbat foaia” si nu a investit inca.

Management constient

Iar ideea de crea o “capacitate de management constient” poate fi o astfel de investitie. Ce ar presupune ea?

In primul rand, selectarea celor 1%. Nu pe criteriile uzuale conform carora se aleg managerii. Ci pe criterii reale de competenta in ceea ce priveste dorinta sincera de a contribui la succesul companiei si al celor ce muncesc in ea. Aici nu merge cu interese, cu falsuri, cu orgolii sau pretentii de a fi considerat “important”. Altfel, sursa constiintei se inchide pentru totdeauna. Aici persoana selectata, pe langa cunostintele specifice ariei sale, are nevoie de o deschidere in plus si o disponibilitate de a cauta si gasi solutii uneori “extreme”, in linistea interioara profunda a fiintei sale.

Pregatirea lor nu este ceva extrem de complicat. E adevarat, ar putea avea nevoie de un program special de pregatire avansata cu persoane competente in domeniul cunoasterii interioare, dezvoltarii personale, comunicarii, sanatatii, la multe niveluri. Toate acestea in scopul “transformarii” lor in adevarate “surse de inspiratie si intuitie” pentru provocarile prin care compania trece. Nu inseamna o dezvoltare a “capacitatilor paranormale” (desi, daca ele exista, ar fi de dorit sa fie folosite!) – ci doar o “accentuare” a folosirii si unui alt gen de solutii.

Ar fi mult de spus pe aceasta tema. E o munca de pionierat, iar semnalul transmis catre societate ar fi deosebit. Ar fi si multe piedici, e adevarat – insa si provocarea de a descoperi cat de bine functioneaza. Poate ca ar merita ca liderii sa evalueze oportunitatea si importanta unei astfel de idei. Insa, inainte de asta, ar avea nevoie de constienta in ce priveste vremurile de transformare interioara pe care le traim. Altfel, putine din acestea ar putea avea vreun sens pentru ei, acum.

Constiinta in companii e inca la inceput in societatea romaneasca. Poate vom avea timpul sa ne maturizam, sau poate timpul nu va mai avea rabdare si vom fi nepregati, fara noi repere interioare in jurul caruia sa ne reconstrum vietile. In cele din urma, insa, nu trebuie sa asteptam dupa liderii actuali, daca ei nu vor fi capabili sa faca pasul inainte.

Daca vor fi, cu atat mai bine – ii sustinem, le ducem viziunea mai departe. Daca nu, intelept ar fi ca fiecare sa lucreze acolo unde se afla, pentru el insusi si pentru cei ce doresc, de buna voie, sa i se alature.

E o responsabilitate individuala a fiecaruia – iar despre acest lucru, ca si despre responsabilitatea sociala a companiilor, vom vorbi in ultimul articol din aceasta lunga (si, sper, interesanta) serie.

Click Here to Leave a Comment Below 17 comments