Acasa » Corporalita

Corporalita

Michael Gelb a vazut in Leonardo da Vinci un exemplu de cultivator al gratiei, al ambidexteritatii, al echilibrului, al formei fizice excelente. Principiul Corporalita surprinde esenta acestor caracteristici.

Daca inchideti ochii, cum vedeti un savant? Cum va inchipuiti un geniu al matematicii, al fizicii etc?

Filmele ne-au format anumite modele de gandire care asociaza coeficientul sporit de inteligenta cu anumite lipsuri din punct de vedere fizic sau social. Si nu neaparat doar filmele. Poate ca si realitatea.

Factorii care actioneaza in asemenea situatii sunt complecsi. Este posibil ca o anumita retragere din punct de vedere social (datorata, poate, unui aspect fizic neatragator) sa duca la dezvoltarea individului pe alte laturi. Stim cu totii ca in copilarie o parte dintre ochelaristi erau mai destepti decat media si vice-versa (adica, in gluma, o parte dintre destepti erau mai :) ochelaristi decat media). Totusi, nu acesta este profilul unui geniu.

Geniile despre care ne-au parvenit informatii de-a lungul istoriei erau firi energice, dezvoltate armonios, chiar cu aptitudini fizice. Leonardo se incadreaza si el aici.

Au, oare, vreo legatura aspectul fizic deosebit si pasiunea lui pentru anatomie? As spune ca da. Dotat cu un simt estetic deosebit de evoluat, ar fi putut el oare sa-si picteze in minte si sa-si sculpteze in realitate corpul intr-un alt mod decat armonios?

Intre noi fie spus, aspectul fizic al unei persoane ne da foarte multe indicii despre modul ei de viata, despre valorile ei, despre trasaturile ei de personalitate. Si, de cele mai multe ori, aceste indicii sunt intocmai cu realitatea.

Da Vinci era un vegetarian convins si un bucatar desavarsit, traind si impartasind in jur convingerea ca un mod responsabil de a te hrani este un factor cheie pentru a fi sanatos. De asemenea, a cautat permanent echilibrul in ceea ce priveste folosirea ambelor parti ale corpului: spre exemplu, scria si picta atat cu mana stanga cat si cu cea dreapta.

Candva scrisesem despre faptul ca persoanele care scriu cu mana stanga au o probabilitate mai mare de reusita sociala pentru ca acel centru nervos al scrisului care se formeaza pe emisfera dreapta se afla in imediata apropiere a centrului imaginatiei, pe care il activeaza prin inductie. (Concluzia fusese rezultatul unor cercetari din Statele Unite.) Leonardo Da Vinci, insa, nu era doar stangaci. El era ambidextru, iar acest lucru avea influente si din punct de vedere fizic si din punct de vedere psihic.

Leonardo traia dupa un set de reguli menite sa-i mentina starea de sanatate la un nivel cat mai bun. El ne transmite peste timp ca noi suntem cei responsabili de starea noastra de sanatate. Iata cateva dintre regulile lui:

  • Fereste-te de manie si de alte stari negative!
  • Odihneste-te si pastreaza o stare permanenta de buna dispozitie! Fii voios, agreabil si prietenos!
  • Acopera-te bine noaptea!
  • Fa regulat exercitii fizice!
  • Mentine o dieta sanatoasa! Consuma mancare vegetariana! Evita excesele, nu consuma vin pe stomacul gol si intre mese!
  • Mesteca bine! Stai drept dupa ce te ridici de la masa!
  • Mergi regulat la toaleta!

Nu neaparat pe baza acestor reguli, trebuie sa va puneti la punct un sistem care sa va asigure sanatatea corpului si a mintii, precum si armonia dintre ele.

Atentie si la sursele de informare! Acum gasim la fiecare pas (in media, in grupul de cunostinte etc) sfaturi despre cum sa traim sanatos, dar nu toate vin de la specialisti. Tot la fiecare pas suntem bombardati cu informatii despre cum arata un corp frumos si ce trebuie sa facem pentru aceasta. Atentie mare in filtrarea acestor surse si acestor modele! Ele ne pot influenta profund perceptia de sine.

Indiferent de plusurile si de defectele individuale, ne putem imbunatati calitatea vietii printr-o abordare sistematica pe urmatoarele directii:

  • program de gimnastica;
  • alimentatie sanatoasa;
  • exercitii pentru minte;
  • hrana pentru spirit.

Hrana si exercitii. La propriu si la figurat. Toate la fel de importante! Ne „vedem” saptamana viitoare, mai frumosi, mai sanatosi, mai destepti, mai luminati! :)

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!