In articolul trecut am vorbit despre tipurile de cravate si cum poti asorta cravata la costum si camasa. Acum iata continuarea.
Cele mai frecvente greseli…
… pe care le poti face cand iti alegi cravata:
- Cravata, odata legata in jurul gatului, trebuie sa fie dreapta si neteda, iar pentru ca acest lucru sa se intample cele mai indicate sunt cravatele din fibre naturale, 100% matase sau 100% lana. Evita cravatele din poliester cu aspect teapan si ieftin.
- Latimea cravatei trebuie sa fie direct proportionala cu latimea reverelor sacoului cu care este purtata. De aceea, cand iti cumperi un costum sau un sacou, achizitioneaza si o cravata.
- Lungimea unei cravate este in general 150 cm, dar exista si cravate lungi de 165 cm, denumite „XL”. Lungimea cravatei depinde de inaltimea persoanei care o poarta si de tipul de nod utilizat. Daca aveti 190 cm sau mai mult trebuie sa purtati o cravata XL pentru a va asigura ca terminatia ei atinge partea superioara a cataramei de la curea.
- Tipul de nod, prin numarul de treceri, influenteaza lungimea finala a cravatei. Cu cat nodul cravatei are un numar mai mare de treceri, cu atat cravata trebuie sa fie mai lunga, pentru ca in final sa respecte regula de mai sus, referitoare la catarama curelei. Este un detaliu important, caruia multi barbati nu-i dau deloc importanta, dar o cravata prea lunga cand te asezi creeaza o impresie neplacuta, la fel cum una prea scurta il trimite pe privitor cu gandul la costumul unui clovn de circ.
- Clipsul de cravata. Ar fi de preferat sa nu il purtati, deoarece el taie linia verticala a cravatei care conduce ochiul catre fata. Daca nu rezistati tentatiei de a etala o astfel de bijuterie, atunci optati pentru una simla, care sa nu trimita cravata in plan secundar si pozitionati-o in jumatatea inferioara a cravatei, in unghi de 45 de grade ascendent. Pentru fixare mai indicat ar fi un ac de cravata, dar la ac de cravata trebuie sa purtati obligatoriu vesta.
Cravata potrivita la ocazia potrivita!
- Mediul de afaceri, tinute business: desene clasice, fond albastru, maro, bordo.
- Mediul de afaceri conservator: albastru cu dungi gri sau gri cu dungi albastre.
- Tinute casual: cravate tricotate, cu dungi orizontale, viu colorate cu imprimeuri originale, inguste de piele care au revenit din nou la moda.
- Ocazii mondene, tinute elegante: cravate cu desene clasice, dar colorate, in acest an la moda este movul.
- Casatorie: uni, culori deschise, bleu, roz, gri perl.
- Funerarii: cravate sobre in culori inchise.
In plus:
- Cravatele cu model in dungi oblice sunt doar de zi, dupa ora 18.00 nu va recomand purtarea lor.
- Papionul poate fi purtat cu smocking sau costum business elegant si in acest caz trebuie sa fie negru. Poate fi purtat cu frac, cand obligatoriu este alb.
- In sezonul urmator papionul revine puternic in moda, in culori vii si chiar cu imprimeuri. Asa ca il poti purta si la tinute mai degajate, de exemplu o camasa cu maneca scurta, completata de o vesta in carouri.
„Un nod de cravata bine facut este primul pas in viata.”
– Oscar Wilde
Daca vorbim de cravate nu putem sa omitem nodul, care in iconografia simbolica masculina, reprezinta: unirea, casatoria, fertilitatea si in concluzie viata. Nodul cravatei trebuie sa fie in armonie cu gulerul camasii si trebuie sa acopere perfect spatiul dintre colturile gulerului, la fel ca si primul nasture de pe guler.
Pana acum sunt cunoscute nu mai putin de 85 de moduri de a face un nod de cravata, dar le voi numi aici pe cele mai cunoscute.
Marele clasic al nodurilor – nodul simplu din patru manipulari. Este cel mai utilizat, ideal pentru majoritatea cravatelor si pentru aproape toate tipurile de gulere de camasi.
Nodul Windsor plin – a patruns in moda in anii ’30 cand ducele de Windsor a inceput sa poarte noduri voluminoase. Este potrivit gulerelor cu distanta mare intre aripi si cravatelor din tesaturi subtiri, fine. Este destul de greu de facut, deoarece necesita 8 treceri si trebuie sa fie perfect simetric.
Nodul ½ Windsor – numele i se trage de la „verisorul” lui mai mare si necesita doar 6 treceri pentru a fi facut.
Pentru a reusi sa faci un nod perfect
Incheie camasa pana la ultimul nasture si ridica gulerul. Partea mai groasa a cravatei trebuie sa atarne de doua ori mai jos decat partea subtire si sa fie pozitionata in partea dreapta pentru dreptaci si in stanga pentru stangaci. In continuare urmareste pas cu pas fazele din imagini. Succes!
5 răspunsuri
Un articol care m-a interesat si mi-a placut.Unde pot gasi un ac de cravata mai special? Este vorba de ac de cravata care are doua surube (cred ca e sistemul de prindere) prin care se prinde in gulerul camasii.Un astfel de ac purta Al Pacino in filmul „Nasul”.Din pacate nu am cum sa transmit fotografia cu Al Pacino..Dati-mi va rog un sfat.Se insoara baiatul meu, si e dorinta lui cea mare.Multumesc.
Doru
cauta pe google, magazine online sau cel mai sigur la magazinele de specialitate in comercializarea costumelor, imposibil sa nu stie
Buna ziua.Probabil ca nu o sa imi raspunda nimeni, dar totusi o sa incerc.
Daca am o inaltime de aproximativ 1.98-2.00 m, ce camasa+cravata imi recomandati la un costum cambrat, slim, de culoare mai mult inspre negru, decat gri?
Am uitat sa mentionez ca sunt brunet, ochi caprui, ten putin mai inchis
buna am si eu o intrebare:
la masa trebuie data jos cravata?