Povestea incepe intr-o zi de toamna plina de culoare, in muzicalitatea fosnetelor frunzelor asternute intr-un covor de ganduri si sperante. M-am folosit de aceasta introducere pentru a va putea impartasi mai usor ceea ce am simtit cand, deschizand televizorul, am aflat doua cuvinte cheie in ceea ce avea sa insemne relatia mea cu arta in viitor.
Si acum ca povestea a prins contur, o sa incerc sa definesc in cateva cuvinte ceea ce inseamna de fapt aceste doua cuvinte si ce secrete nebanuite ascund ele.
Cu si despre Quilling
Folosirea acestei tehnici pare sa fi inceput undeva in vremea Egiptului Antic, insa atestarea lui a avut loc in perioada Renasterii, atunci cand maicutele foloseau fasii din aur pe care le rasuceau, lipindu-le la capete si din care ajungeau sa creeze adevarate opere de arta, decorand astfel cartile de rugaciuni si icoanele.
Quillingul nu si-a pierdut farmecul odata cu trecerea timpului. Din contra, a reusit sa-l sporeasca, aceasta tehnica fiind folosita cu succes in ornarea creatiilor vestimentare, in realizarea de bijuterii unicat. Ajungandu-se in prezent la folosirea acestei tehnici ca modalitate de relaxare, de crestere a stimei de sine, de implinire sufleteasca si de ce nu de decorare a propriului mediu de viata.
Arta de a rula hartia
Quillingul este o arta care prin rularea micilor fasii de hartie poate aduce atat de multe beneficii. In faurirea acestor mici opere de arta cel mai mult conteaza sa fii inventiv de la instumentele pe care le folosesti, pana la forma finala a ceea ce ne dorim sa creem.
Intre trecut si viitor, prezentul…
Traim in prezent. Ce-ar fi sa incercam sa folosim si noi aceasta tehnica mirifica? Luand in considerare faptul ca detinem toate mijloacele necesare pentru a ne folosi de acest tip de arta, putem incepe chiar azi sa ne gandim la ce ar putea insemna fiecare sarbatoare a vietii noastre, fiecare moment special de peste an folosindu-ne de aceasta tehnica.
Metoda terapeutica
Am incercat sa-i gasesc Quillingului, sau tehnicii filigranului cum i se mai spune, si un beneficiu esential. Atunci mi-am dat seama prin propria-mi experienta ca are efect psihoterapeutic, putand fi folosit in Artterapie.
Quillingul, jocul copilului meu
Prichindeii se pot bucura din plin de aceasta modalitate de joaca pentru ca nu aduce niciun fel de prejudiciu, din contra, poate corecta deficientele de atentie si concentrare, poate mari latura creativa si imaginativa, poate creste capacitatea de memorare si imbunatati indemanarea, poate stimula coordonarea ochi-mana.
Ii poate ajuta sa-si mentina mediul de viata curat si ordonat, asemeni spatiului creativ, le poate dezvolta simtul initiativ si pe cel al improvizatiei facand din fiecare opera o sursa de bucurie si implinire.
Quillingul: metoda mea de relaxare
Intorsi acasa dupa o zi de lucru, ne cautam un refugiu, o modalitate prin care sa ne bucuram de un lucru facut chiar de noi pe care-l putem privi cu satisfactie si a doua zi si pe care-l putem arata si celorlalti.
Este inaltator sa vezi cum cei din jur te admira si-ti spun cat de frumoasa este aceasta mica opera de arta. Quillingul te ajuta sa dai frau liber artistului din tine, te poarta pe culmi nebanuite, te fura parca dintr-o lume fara culoare si te duce intr-un univers magnific, in care micile floricele din hartie capata mireasma realitatii.
Si poate ca este si mai frumos Quillingul cand il inveti si-l mesteresti intr-un grup organizat in care pe langa tehnica in sine sa poti avea si oportunitatea de a interactiona cu cei din jur, de a discuta despre ceea ce te intereseaza si poate despre probleme care te macina, dar pe care poate inca nu ai avut curajul sa le discuti cu apropiatii.
Cum cred ca deja v-ati dat seama: Quillingul nu se adreseaza unei singure categorii de varsta, asa ca aceasta tehnica poate fi folosita oricand si de catre oricine. Ne putem folosii de aceasta tehnica si in cadrul familiei, ne face sa ne unim fortele si sa creem lucruri minunate care sa ramana dovezi in calea scurgerii timpului.
In speranta ca aceasta tehnica psihoterapeutica si artistica a reusit sa va atraga atentia va invit sa lecturati si cea de-a doua parte a acestei calatorii in lumea artei, de aceasta data urmand sa vorbim despre Origami 3D sau cum putem asambla micile piese din hartie sub forma unor modele deosebite.
9 răspunsuri
Intr-adevar, Isabela,
copiii sunt fascinati de aceste tehnici si pot petrece timp indelungat concentrandu-se, fara sa se plictiseasca. Am lucrat cu copii carora li se spunea „de nestapanit” si care nu au avut nici o problema sa stea, sa rasuceasca hartia si sa obtina inimioare, floricele, fluturasi, pe care apoi sa-i alature formelor facute de colegi intr-un tablou extraordinar.
O arta, pentru ca o pot numi asa, care face „ravagii” printre copii. Sunt uimiti de ce poate iesi din manutele lor, le da incredere si le arata ca pot fi artisti.
Felicitari pentru articol!
superb …… chiar superb
Buna seara,
Va multumesc mult pentru aprecieri, mi-au ajuns direct la casa sufletului, si le consider ca pe imbold de care aveam nevoie pentru a-mi putea duce planul la bun sfarsit, de a invata cat mai multi oameni, indiferent de varsta sa se poata exprima prin aceasta tehnica.
O seara frumoasa si o viata in culori!
Isabela
Deosebit articolul si mai ales aceasta arta. Imi doresc foarte tare sa fac un cadou o minge de fotbal origami 3D unei persoane foarte dragi mie si as dori sa te rog sa imi recomanzi pe cineva priceput (nu stiu daca imi este permis si daca este permis de catre administratorii sitului )care contra cost sa ma ajute sa facem o bucurie.
Multumesc frumos,
Buna seara Manuela,
Ma bucur din suflet ca ti-au placut atat articolul, cat si aceasta arta. O sa incerc sa te ajut chiar eu sa facem aceasta bucurie, ar fi chiar o provocare pentru mine, si cu atat mai mult atunci cand e vorba de o surpriza placuta. Pentru a putea sa discutam despre aceasta, o sa-ti las adresa mea de e-mail [email protected].
O seara frumoasa,
Isabela
origami ajuta la dezvoltarea imaginatiei copiilor …superbe imaginile…o ideea buna pentru a le umple timpl piticotilor nostri :) multumim
Multumesc si eu pentru aprecieri, si sincer va spun ca-mi bucura sufletul faptul ca reusesc prin ceea ce fac sa ajung la sulfletul celor carora doream sa ma adresez. Este important sa ne folosim de toate metodele pentru a ne putea face prichindeii sa fie din ce in ce mai inteligenti, mai inventivi si mai creativi.
O sa incep sa predau cursuri de Quilling si Origami 3D in Ploiesti, mi-as dorii sa pot preda in cat mai multe orase ale tarii pentru ca beneficiile sunt maxime.
Va doresc o seara linistita si o viata in culori,
Isabela.
buna dimineata,
Imi pare bine ca am citit ca am gasit articolul despre origami. Nu am vazut locul de desfasurare a cursului de origami pentru incepatori.
Andreea
Buna ziua Andreea,
Ma bucur sa aud ca ai citit articolul meu si-ti multumesc. Momentan o sa incep sa predau atat cursul de Origami 3D, cat si cel de Quilling, in Ploiesti, insa o sa incerc si o colaborare in Bucuresti. Tu din ce oras esti?
O zi frumoasa si o viata in culori,
Isabela