Imaginati-va urmatoarea situatie. Cineva se duce la un om si ii spune “E posibil sa ai cancer (sau orice alta boala grava). Mergi si fa-ti analize si apoi, daca vrei, poti sa-ti recomand un tratament cu care sa scapi.” Daca esti medic sau activezi oarecum in domeniul medicinii, e posibil sa fii ascultat. Daca nu, probabil omul va ignora bunele tale intentii si in momentul in care boala se declanseaza e prea tarziu pentru regrete.
Se spune ca daca esti bun sa identifici problemele oamenilor si sa le oferi solutii, vei avea succes in viata. Si e normal asa. Cu cat problema e mai grava si solutia oferita mai viabila, cu atat succesul e mai mare. Insa ce te faci cand dai de oameni care nu constientizeaza nici in ruptul capului problema reala pe care ai identificat-o?
Identificarea
Cum “lupti” cu inconstienta? Inconstienta care ucide. Veti spune “oamenii care activeaza oarecum in domeniul Constiintei au sanse sa fie ascultati”. Probabil asa e. Singura problema e ca “domeniul Constiintei” nu e inscris in nomenclatorul de meserii.
Daca esti bolnav, apelezi la meseria de medic. Daca ai probleme in baie apelezi la meseria de instalator. Si tot asa… daca vrei ca o nevoie personala sa fie satisfacuta, apelezi la cineva care, datorita meseriei sale, iti va oferi o solutie. Si daca esti multumit de solutie si de rezultat, “providerul” solutiei va fi recompensat cu succes.
Insa ce te faci cand nu-ti dai seama ca ai o problema? De fapt, singura problema pe care o ai in viata – lipsa de constienta? Identificarea cu mintea – gandurile, emotiile, dorintele, visele diurne si nocturne – si deconectarea aproape totala de Constiinta, Sinele Autentic, Divinitate, oricare i-ar fi numele?
Intrucat absolut toate lucrurile pe care oamenii le considera “probleme” au o singura sursa. Identificarea cu mintea, absenta Constiintei. Alte probleme reale nu exista.
Toate disfunctiile economice, politice, sociale, de orice fel ar fi sunt in esenta de natura spirituala. Nu exista niciun alt tip de criza profunda in afara de cea a constiintei – toate celelalte sunt efecte. Oamenii traiesc in bezna constiintei, in inchisoarea mintii. Si asta nu ar fi nimic.
Obisnuinta
Socant, dramatic, este ca oamenilor le place. Le place sa comita crime zi de zi impotriva lor insisi, a altora, a altor forme de viata, a naturii – prin gand, emotie, vorba, fapta. Si nu “le place” in mod voit, ci au fost programati inca inainte de a se naste sa faca acestea, inconstient.
S-au obisnuit atat de mult cu suferinta, cu agitatia, cu identitatea lor limitata de “om” incat doar perspectiva mortii apropiate ii face, de obicei, sa iasa din dezmorteala. Nu pe toti, nu intotdeauna – doar pe unii, din cand in cand.
Asadar, ce faci cand nu-ti recunosti lipsa de constienta, cand nu recunosti constienta in ceilalti care iti pot da solutii la probleme pe care inca nu ti le percepi? Veti spune “e responsabilitatea celui constient sa-l faca pe celalalt sa-l inteleaga” sau “lasa-l in pace, de ce vrei sa-l ajuti cu forta; cand va avea nevoie, va veni el sa ceara, nu da margaritare porcilor”.
Poate ca da, poate ca nu. Poate ca viata iti va aduce automat persoane carora sa le transmiti “trezirea” ce ti se intampla, treptat, si tie. Sau poate trebuie sa te si agiti putin pe cont propriu, fara a sta mereu in asteptare. Sau, cel mai probabil, cate putin din amandoua – intrucat fiecare reprezinta o alta fateta a vietii, a energiei, yin-ul si yang-ul in continua intrepatrundere.
Trezirea
Iar cand o simti ca pe o “problema de destin”, stii, simti deja ce ai de facut, pas cu pas. Viitorul e tot mai aproape. Dormind, ii sabotam inconstient pe cei care se trezesc si trag semnale de alarma. Avem nevoie de o trezire pe scara larga, in toate domeniile. Si asta se intampla treptat, transmitand flacara de la unul la celalalt.
Multi stiti deja aceste lucruri, nu e ceva nou. Si nu e greu nici sa observi propria inconstienta, “crimele” comise de fiecare din noi datorita ei. Dificil e sa o cuceresti total. Si despre acesta vom tot vorbi, intrucat e cea mai importanta “lupta” ce care o ai de dus in viata, pe langa care celelalte palesc.
“Problema” principala nu este numai inconstienta noastra, a oamenilor “de rand”. Ci, in egala masura, si poate chiar mai mult, lipsa de constienta a celor ce se afla in pozitii de conducere. “Crimele” comise nu de catre ei, ci prin intermediul lor si nevoia lor de “trezire”. Dar despre aceasta, data viitoare.
4 răspunsuri
Cum sa lupt cu inconstienta? Cred ca trebuie sa lupt cu aproape tot ce e in jurul meu. Am devenit de curand fan al dezvoltarii spirituale si sunt incantat de mesaje transmise de tine, de carti ca Puterea prezentului, Conversatii cu Dumnezeu, etc si numai daca deschid gura despre constiinta, despre prezent si despre un Dumnezeu plin de iubire, nu cel stiut de ei, un puternic val de inconstienta se abate asupra mea si greu gasesc sustinatori cu care sa-i infrunt; imediat sunt etichetat „ciudat”, „ai luat-o razna”.Am inceput sa vin cu bicicleta la serviciu si intr-o singura zi am primit sfaturi ca: o sa te loveasca masina, o sa ajungi in carucior cu rotile, nu esti sanatos…ma asteptam la reactii si la invidie dar aceste mesaje m-au intristat, inconstienta este generalizata si criminala. Ma uit deseori la acest fel de oameni si nu stiu ce ar trebui sa fac sa trezesc un pic de constiinta in ei. Tare ma bucur cand vad articole ca acesta si sunt si invidios. Si as vrea sa fim cat mai multi invidiosi pe articole ca ale tale si nu pe mersul pe bicicleta, pe o marca de masina sau un telefon mobil…
Este un articol super! Am capatat un pic de energie care ma va motiva pe mine sa lupt cu inconstienta.
Ionel – sper ca articolele mele (si nu numai, ci si ale altor autori de pe Empower) sa-ti fie cat mai de folos !
Da, asa e, din pacate inca exista multa conditionare, multa ‘impotrivire’ la adevarul etern care acum ni se reveleaza liber. Sa speram ca mai e suficient timp pentru a-l accepta ‘cu binele’. Si aici nu ma refer doar la a vorbi despre el ci in primul rand a-l trai.
Cum sa lupti cu inconstienta ? Aici e atat de mult …in toate cartile, documentarele, articolele despre spiritualitate sunt atat de multe cai…Vom tot vorbi despre ele..stai pe-aproape.
@Ionel, felicitari pentru initiativa cu bicicleta ! :)
Ma uit in jurul meu, la colegii/verisorii/cunoscutii mei, in special barbati : cei care ajung in sfarsit sa-si achizitioneze o masina (ei fiind tineri), ajung sa se lege atat de mult de masina aia, ca si semn al asa zisului statut social, incat nu parcurg nici 100 de metri pe jos. Unchiul meu, vorbind despre fiul sau, imi spunea : „Daca ar putea, P. chiar si pana toaleta s-ar duce tot cu masina”. Se identifica atat de mult cu masina aia ca si scop, nu ca si mijloc prin care sa-si implineasca anumite nevoi.(transport, deplasari pe distante lungi, excursii etc).
Ramanand in acelasi registru al autoturismelor,unul dintre colegii mei mi-a raspuns sincer cand l-am intrebat:”Dar tu M.pentru ce te zbati asa de mult ca sa-ti cumperi masina, avand in vedere ca inca stai cu chirie si poate ca ar fi mai importanta o casa a ta ? Ai in plan sa calatoresti in weekend uri? Stii ca la servici ajungi mai rapid cu metroul decat cu masina.” – „E simplu, Eleonora. Pentru prestigiu. Pentru statut, ca asa au toti tovarasii mei”. Baiatul este un om inteligent, sensibil si muncitor. Insa iata ce poate face un mediu viciat dintr-un astfel de om. Si acesta era doar un exemplu.
Cum sa te lupti cu lipsa de constiinta cand TOTUL in jurul nostru (ma refer aici la mijloacele de informare in masa) propovaduieste materialismul, fitzele, luxul si epatanta ? Presa scrisa si televizunile in special. Din pacate,in Romania, televizorul inca mai reprezinta principala sursa de informare atat pentru batrani, cat si pentru tineri. Si ce se vede la tv ? Masini luxoase, fitze, tigani auriti, in fine, dincolo de prostul gust si incultura crasa, se transmit mesaje frustrante de genul : DACA NU POSEZI MASINI/BANI MULTI/FITZE, ESTI UN NIMIC, NU EXISTI !!!
Cum sa lupti tu ca om care incet incet se deschide spre dezvoltatarea sa personala si spirituala cu mass media asta poluanta si manipulanta ??
Citesc constant blogul unee femei inteligente si sensibile care a parasit Bucurestiul pentru a se muta in Berlin. Citesc acolo despre transformarile prin care a trecut, despre plagile pe care i le-a lasat Romania si despre sansa inceperii unei vieti noi departe de tara. O viata noua in ceea ce priveste existenta sa culturala si spirituala pentru ca ea nu face parte dintre emigrantii plecati in cautarea unui trai mai bun din punct de vedere material.
Si ma gandesc serios, dar FOARTE SERIOS, sa incep demersurile pentru plecarea din tara, asta pentru ca simt ca societatea romaneasca actuala imi pune prea multe piedici in calea implinirii mele personale si spirituales.
Si nu cred ca am chef sa-mi irosesc tineretea si energia psihica in luptele cu o societate inchistata in dogme materialiste si superficiale, o societatea poluata si poluanta, o societate romaneasca cu o gandire manelistica profunda.
Ganditi-va bine la ce va ofera Romania voua si copiilor vostri, la ce viitor oferiti voi copiilor vostri daca hotarati sa-i aduceti pe lume in aceasta tara romaneasca (tara cu T nu cu TZ, prietenii stiu de ce !), ganditi-va daca se merita toate aceste sacrificii si pentre ce le faceti. Dar ganditi-va bine !
Sa luam exemplul clasic : degeaba iti educi tu copilul in spiritul unei mentalittai sanatoase, cu o conduita dreapta si frumoasa, degeaba nu te uiti tu la circurile si mizeriile de la tv si preferi sa-ti selectezi singur informatia care intra in viata ta si a copilului tau, degeaba, pentru ca anturajele sunt mai puternice. Ajunge la scoala, printre prieteni, printre colegi si uite asa, incepe decaderea. Murdarirea. Si ignoranta si adancirea in intuneric.
Asta pentru ca un omulet aflat la inceputul vietii sale si al descoperirilor este prea slab ca se impotriveasca unei societati care il bombaredeaza cu „fitze” si goana dupa materialism si alte elemente toxice pe care le regasim in mediile de copii si tineri din Romania, indiferent de orasul in care traiesc.
Ganditi-va daca merita sa aduceti pe lume o noua generatie intr-o astfel de societate.
Ok, am scris destul, cred ca m-am abatut de la subiect. Ceea ce vroiam sa spun este ca, la urma urmei, se salveaza cine poate si nu poti sa-i convingi pe cei din jur ca persista in greseala, poti doar sa ALEGI sa te indeparatezi de suferinta pe care ti-o poate provoca trairea in astfel de medii toxice pentru spiritul tau.
O zi buna va doresc !
Eleonora – este foarte real ce ai spus – insa toate sunt efecte ale lipsei de constienta a oamenilor. Toate aceste fapte exterioare pe care le-ai prezentat, reale in ele insele, pot sa dispara doar prin constientizarea a cine suntem noi cu adevarat. Iar aici e ceva de munca…