Conform unui cunoscut proverb romanesc, „munca este brata de aur”.
Pentru cati dintre noi munca a ramas in timp bratara de aur? Ce faci in situatia in care aceasta bratara de aur incepe sa sa transforme in niste lanturi, in niste catuse care iti strang din ce in ce mai tare incheieturile, care iti provoaca suferinta fizica, psihica si emotionala? Cum te eliberezi de aceasta povara? Cum iti reiei libertatea? Cum transformi munca ta in satisfactie, implinire, pasiune?
Toate aceste intrebari m-au indreptat catre subiectul acesta: cum ajungi de la bucurie la corvoada in munca si invers?
In aceste perioada, munca reprezinta unul din elementele importante in viata unui om, alaturi de familie, prieteni, hobby-uri, sanatate etc. Prin urmare, timpul pe care noi il alocam in exclusivitate muncii este considerabil mai mare fata de celelalte domenii. Aparent se poate crea un dezechilibru in viata noastra.
Cat de importanta este munca noastra?
Omul, fiinta adaptabila la orice context, a invatat prin munca sa isi construiasca stabilitatea financiara, siguranta, increderea in sine, rezultate profesionale, recunoastere, apreciere, confort, statut social, relatii, prieteni sau chiar familie.
Pentru ca munca este legata de multe elemente din viata noastra, cand experimentam dificultati in relatia noastra cu munca, avem senzatia ca tot universul nostru se clatina, sau mai rau, se prabuseste in cazurile extreme (de exemplu in situatiile in care iti pierzi locul de munca sau esti nevoit sa renunti la el). In acest mod celebra expresie „te-ai casatorit cu munca” explica relatia atipica pe care noi o construim cu serviciul nostru.
9 situatii
Haidati sa analizam in continuare 9 situatii rupte din realitate care pot transforma munca din bucurie in corvoada.
1. Accepti un job despre care doar crezi ca ti se potriveste si cand incepi sa lucrezi efectiv constientizezi ca nu iti fac placere activitatile zilnice. Iti dai seama ca nu iti produce nicio satisfactie sau implinire sau ca pur si simplu nu ai abilitatile necesare pentru a raspunde la provocarile specifice.
2. Gasesti job-ul ideal, care se potriveste perfect cu experienta, expertiza si abilitatile tale, insa colegii iti transforma viata intr-un calvar!
3. Esti in cadrul unui loc de munca care iti face placere, insa la un moment dat se fac presiuni asupra ta pentru a face compromisuri, nereguli de ordin legal, financiar sau moral.
4. Muncesti, faci tot ceea ce iti sta in putinta pentru a realiza proiecte de succes, insa rezultatele si munca nu iti sunt recunoscute si esti tinut „mic”.
5. Ajungi sa fii supraincarcat cu task-uri din alte departamente, incat abia daca mai ai timp sa iti faci munca pentru care esti platit si care iti face placere.
6. Se schimba conducerea, managementul, sefii, si nu stii daca nu cumva va fi mai rau…
7. Poate, datorita contextului economic, „ai parte” de taieri salariale sau munca ta nu mai este platita suficient pentru a-ti asigura existenta si un minim de confort.
8. Ti s-a declansat o problema de sanatate care impiedica sa iti desfasori activitatea in conditii optime.
9. Conditiile de munca nu iti satisfac nevoile de baza: este zgomot, nu ai suficienta lumina, nu este oxigenat bine spatiul, parcurgi o distanta foarte mare pana la locul tau de munca.
In partea a doua a articolului vom vorbi despre solutii la aceste probleme, solutii care te pot ajuta sa iti restabilesti echilibrul in viata ta profesionala si sa iti retransformi munca intr-o frumoasa „bratara de aur”!
Daca acest articol ti-a starnit interesul, te rog sa imi scrii la adresa [email protected] (sau comenteaza direct pe site la acest articol) si sa imi spui ce alti factori pot determina trecerea de la bucurie la corvoada in munca si la ce solutii ai apelat tu ca sa elimini momentele tensionate de la munca.