Acasa » Sanatatea: pasi catre responsabilitatea individuala

Sanatatea: pasi catre responsabilitatea individuala

Probabil cea mai profitabila „industrie” de pe aceasta planeta o constituie sanatatea fiintelor umane. Sau, mai corect spus, acest mecanism urias de ingrijire a bolii, de tratare a unei afectiuni separat de intreg. Teoria medicala oficiala este oarecum eronata din start… si este invatata si perpetuata de lucratorii in domeniul medical, impregnata in mintile pacientilor pana cand toata lumea o considera „normala”.

Separarea

In acceptiunea majoritara a civilizatiei vestice din care facem si noi parte, organele, sistemele, diferitele parti ale corpului omenesc sunt separate – si in acest mod sunt si tratate. Preocuparea consta in a incerca sa vindeci, sa remediezi simptomul ce da reactia exterioara de boala.

Pe termen foarte scurt este o abordare eficienta, fara indoiala. In caz de urgente medicale, accidente, infarct, arsuri, vatamari grave, medicina vestica, alopata, are meritul principal in stabilizarea pacientului, in scoaterea sa din criza. Ceea ce este un lucru laudabil si trebuie scos in evidenta ca punct forte, esential in lumea medicala.

Din pacate, nu acelasi lucru putem spune despre contributia sa la tratarea afectiunilor de durata. Nu putem nega unele rezultate pozitive insa abordarea separata a simptomelor exterioare produce doar rezultate partiale, uneori chiar cu efecte neplacute asupra altor parti ale corpului (vezi „reactii secundare” la prospectele multor medicamente, nu mai vorbim de chimioterapie sau radiatii).

Este deci o abordare reactiva, avand ca principiu tratarea bolii dupa ce s-a instalat, cu remedii locale.

Integrarea

In plan opus avem, evident, abordarea preventiva: folosirea remediilor ce se adreseaza intregului pentru a nu lasa loc bolii sa se instaleze sau pentru a diminua si elimina simptomele afectiunii de lunga durata (chiar daca deja instalate) prin abordarea cauzei.

Este vorba practic de o integrare a mai multor discipline care trateaza omul nu ca pe un simplu corp fizic (precum in primul caz), ci ca pe un complex de aspecte fizice, mentale, emotionale, energetice si chiar spirituale.

Nu le mai enumeram intrucat sunt cunoscute tehnicile, metodele americane, europene, asiatice, samanice, ce tin de dezvoltare personala si spiritualitate, practicate pe scara larga si la noi cu rezultate deosebite. Vom spune doar ca toate aceste discipline acceseaza niveluri din ce in ce mai inalte ale „realitatii”, efectul lor fiind cresterea nivelului de constientizare a ceea ce suntem noi cu adevarat, spiritul.

Spiritul

Daca este adevarat ca noi suntem spiritul ce are o experienta pamanteana, atunci el va reactiona tot timpul la un stil de viata ce nu ii serveste. Va crea evenimente, „crize” chiar, prin care sa ni se atraga atentia ca nu mergem pe drumul potrivit, iar efectele, simptomele unei stari de sanatate precare constituie de fapt reactia spiritului care doreste schimbarea omului.

Schimbarea, evident, e dificila, intrucat mereu va exista o parte din noi care doreste sa evolueze si o alta care opune rezistenta. Da, zona de confort nu implica suferinta. Iar acest proces de crestere, de vindecare la toate nivelurile este dureros… dar absolut necesar pentru spirit. Putem evita suferinta invatand sa avem incredere ca vom fi sustinuti de viata cu fiecare pas inainte. Invatand sa ne asumam responsabilitatea pentru alegerile „pamantene”, umane si lasand Divinul, spiritul sa ne indrume pe calea sa.

O cale in care suntem invatati si indrumati ca responsabilitatea pentru propria sanatate nu va sta niciodata in mana altora, ci doar a noastra.

Fantana vitalitatii

Si cum anume ne indruma spiritul? Inteleptul O.M. Aivanhov vorbea despre „alchimia spirituala” in care „nivelurile intermediare” ale fiintei, gandurile si emotiile, sunt inseparabile si, la fel, „nivelurile extreme” (corpul si spiritul). Legile Kybalionului si Hermes Trismegistus spuneau:

Ceea ce e in mic e si in mare, ceea ce se afla jos este identic cu ceea ce se afla in inalt – si invers.

Intelepciunea straveche taoista ne invata, mai concret, cum anume, pornind de la esenta fizica, a propriilor celule, ajungem sa cream sanatate la toate nivelurile. Ajungem sa generam energie si apoi spirit, constiinta, prezenta, unitate cu tot ceea ce este. Pornim de la „mic”, de la caramida de baza a fiintei, celula – si, hranind-o corespunzator cu nutrienti fizici si energetici de calitate, ajungem sa generam o adevarata „fantana a vitalitatii” in fiecare dintre ele. Care ne va purta, treptat, catre „mare”, catre constiinta de sine si cea universala.

In celulele noastre este primul pas – suntem la fel de sanatosi si plini de vitalitate precum sunt ele. Avem nevoie sa invatam care sunt mecanismele prin care ele functioneaza tocmai pentru ca noi, fiinta umana „mare” sa le influentam pozitiv pe ele, cele „mici”, prin alegerile noastre. Intrucat si invers este la fel de adevarat – modul in care ele se auto-regleaza ne afecteaza, benefic sau nu, pe noi, ca intreg. Si am creat un nou site, Fantana Vitalitatii, cu cateva articole si o carte, in acest scop.

(Multumiri profesorului meu Andrew Fretwell pentru inspiratia primita pentru cateva idei din acest articol. Pe Andy il puteti cunoaste in acest weekend la un eveniment despre ingrijirea sanatatii proprii si a altora.)

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!