Ești interesat să îți procuri un laptop performant? Ești bulversat de multitudinea de opțiuni pe care le oferă piața? Vrei să iei o decizie înțeleaptă în ceea ce privește raportul dintre preț și calitate? Atunci fii gata să cunoști criteriile de alegere și apreciere a unui laptop, urmarea cărora este recomandată de specialiștii în tehnologiile informaționale și inginerie. Bineînțeles, principalii factori care influențează caracterul achiziției sunt creați chiar de tine: domeniul în care urmează a fi utilizat laptopul, bugetul planificat, preferințele tale la nivel de design. Unii utilizatori ar putea avea nevoie de spațiu de stocare mai mult, pe când alții, din contra, să necesite o putere de procesare mai mare.
Iată cele mai importante momente pe care trebuie să le iei în calcul în procesul de alegere a laptopului perfect pentru tine:
Brandul. Contează el sau nu? Asta e întrebarea frecventă pe care o auzi de la utilizatori și, în acest sens, opiniile se împart în două direcții: unii nu vor să plătească bani în plus pentru brand-uri renumite, alții însă sunt fideli anumitor producători de laptopuri calitative. Adesea, pe rafturile magazinelor vedem două calculatoare de diferite brand-uri, cu aceleași configurații , dar cu preț diferit. În acel moment îți pui întrebarea: Care este diferența? Ai dreptate că acele două dispozitive conțin aceleași componente, deoarece majoritatea producătorilor se aprovizionează cu piese din aceleași surse. Diferența este în asamblarea și designul laptopului. O asamblare bine concepută face ca laptopul să fie mai scump și să funcționeze mai bine. Cele mai calitative brand-uri în ordinea încrederii sunt: ASUS, Lenovo, HP, Sony Vaio, Acer, Samsung, Dell. Bineînțeles, nu uităm nici de Apple, dar e o variantă Business și nu toți pot să își permită o asemenea achiziție.
Răcirea. Deși majoritatea producătorilor nu afișează prea multe informații despre răcirea componentelor, puteți să citiți review-urile utilizatorilor despre amplasarea ventilatoarelor și eficiența răcirii. În acest context, îți putem recomanda un calculator fără placă video dedicată, dar cu SSD (bineînțeles dacă el corespunde domeniului în care vei folosi laptopul). Aceste modele includ în sine mai puține surse care pot supraîncălzi laptopul.
Display. Dacă merge vorba de laptop, nu recomandăm parametrii display-urilor situate la limita celor mai mari sau celor mai mici. Cu timpul, vei obosi să lucrezi atât la un display mic de 12’, cât și la unul de 18’. Cea mai optimă variantă, fabricată în masă grație cererii înalte din partea clienților, este 15.6’. La nivel de rezoluție cea mai competitivă rămâne a fi HD Ready, adică 1366×768. Pentru a alege dintre cele două varietăți, Full HD și Ultra HD, mai bine ar fi să mergi la cel mai apropiat magazin de laptopuri și să le butonezi un pic.
Bateria. Placa video dedicată consumă cel mai mult energie și laptopul cu o asemenea placă necesită o baterie mai puternică. Actualmente pe piață putem găsi baterii cu 10 celule, dar acestea sunt destinate preponderent pentru laptopurile profesionale. Dacă ești un utilizator elementar, îți recomandăm un laptop cu o placă încorporată și una dedicată, deoarece demonstrează o mai bună autonomie a bateriei.
Procesorul. Cel mai bun procesor este acela de care corespunde necesităților tale. Stabilind operațiunile pe care le vei realiza cu laptopul, vei putea ușor să alegi procesorul potrivit pentru tine. Cele mai bune laptopuri se consideră cele bazate pe procesoare Intel. În prezent, Intel Core I7 și Intel Core I5 au devenit lideri pe piață, primul fiind recomandat pentru 3D, video, modelare, iar cel din urmă este perfect pentru utilizatorii obișnuiți.
Configurația Software. Atunci când vorbim despre sistemele de operare, ne referim, în cele mai multe cazuri, la Windows, Linux și FreeDOS. Nu e de mirare că cel mai practic la nivel de operare, drivere, posibilități este Windows 10. Chiar dacă de la început poate să nu îți placă, iți recomandăm să te obișnuiești, pentru că pe el se bazează viitorul.
Un factor la fel de important pe care trebuie să îl iei în cont este prezența unei unități optice pentru CD-uri/DVD-uri, dar și porturi potrivite, cum ar fi HDMI, Ethernet și USB.
Memorie și stocare. Există 3 medii de stocare: SSH, SSD și HDD. Cele mai multe laptopuri le găsim cu hard HDD, dar sunt modele și cu SSD extrem de apreciate pentru rapiditatea și calitatea lor. Actualmente, pe piață apar tot mai multe laptopuri cu memorie RAM de 16 GB, dar nu vă recomandăm să vă grăbiți să le achiziționați. 4 GB sau 8 GB RAM ar fi suficient pentru un utilizator obișnuit, mai ales că îl puteți înlocui în orice moment la un service laptop.
Deși factorii anterior abordați sunt doar cei mai elementari pe care trebuie să îi studiezi, achiziționarea unui laptop potrivit presupune o multitudine de subtilități. De aceea, îți recomandăm să citești cât mai multe păreri, să soliciți o consultație la un magazin specializat și, de ce nu, la un service laptop, pentru că, adesea, cei care repară cunosc mai bine decât cei care vând.